Рішення
від 27.05.2019 по справі 910/2220/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

27.05.2019 р.Справа № 910/2220/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КВІРІН"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЕКСДОМ"

про стягнення 17 679,89 грн.

Суддя Зеленіна Н.І.

Без виклику учасників справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КВІРІН" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЕКСДОМ" про стягнення 17 679,89 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору підряду № 01/05-2016-4С від 31.10.2016р.

Ухвалою суду від 27.02.2019р. позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КВІРІН" залишено без руху, зобов`язано останнього усунути недоліки позовної заяви.

11.03.2019р. від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою від 12.03.2019 р. відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

14.03.2019 р. до суду надійшло рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 0103049445532, якими відповідачу направлялись ухвала суду від 12.03.2019р.

Відтак, відповідач про розгляд даної справи повідомлений належним чином.

Дослідивши наявні в справі матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

31.10.2016 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "АЛЕКСДОМ" (надалі - відповідач, Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "КВІРІН" (надалі - позивач, Підрядник ) укладено Договір підряду № 01/05-2016-4С на виконання робіт (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору, Підрядник, за дорученням Замовника, зобов`язується власними силами та на власний ризик, у відповідності до умов Договору та проектно-кошторисної документації виконати роботи по ремонту частини офісних приміщень будівлі за адресою: м. Київ, вул. Мазепи, 10 літ. Г (надалі - роботи), а Замовник зобов`язується прийняти зазначені роботи і оплатити їх.

Згідно п. 2.1, 2.2 Договору, Підрядник зобов`язується розпочати роботи протягом 3 календарних днів, з дня підписання даного Договору сторонами. Підрядник зобов`язується закінчити роботи в строк до 30.12.2016 р., з правом дострокового виконання.

Пунктом 4.1 Договору встановлено, що вартість робіт за даним Договором визначається в Договірній ціні, яка є невід`ємним Додатком до цього Договору та становить 51 841,00 грн.

Сторони у п. 4.2 Договору погодили, що Замовник проводить розрахунки з Підрядником за виконані роботи, протягом п`яти робочих днів з дати підписання сторонами актів виконаних робіт. Сторони домовились, що оплата робіт, за цим Договором може бути здійснена Замовником, шляхом передоплати вартості матеріалів необхідних для виконаних робіт.

Відповідно до п. 5.1 Договору встановлено, що після виконання всіх передбачених Договором робіт Підрядник надає Замовнику Акт приймання - передачі виконаних робіт. Протягом 5 календарних днів, після одержання Акту від Підрядника, Замовник його підписує та повертає Підряднику або в той же строк надає зауваження до виконаних робіт, Підрядник усуває всі недоліки за власний рахунок, у строки погоджені Сторонам. Після усунення недоліків, роботи приймаються сторонами повторно.

Згідно п. 9.1 Договору, даний Договір набирає чинності, з дня його підписання сторонами і діє до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань, за цим Договором.

Зобов`язанням, згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з ст. 838 Цивільного кодексу України, підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник. Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов`язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов`язку.

Відповідно до ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено обов`язковість договору для виконання сторонами.

В силу положень ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Звертаючись до господарського суду міста Києва, позивач зазначає, що Договір №01/05-2016-4С від 31.10.16 р. виконано належним чином, на підтвердження чого надав Акт від 14.12.2016 р.

Проте, відповідач зобов`язання за договором в повному обсязі не виконав, здійснивши часткову оплату. Таким чином, заборгованість відповідача за Договором становить 10 676,52 грн.

У заявленому позові, крім суми основного боргу, позивач просить стягнути з відповідача також 148,29 грн. 3% річних, 1 779, 24 коп. пені та 202,84 грн. інфляційних втрат.

Відповідно до п. 6.3 Договору, за порушення термінів проведення розрахунків за Договором більше 5 банківських днів після підписання Акту виконаних робіт, Замовник сплачує підряднику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період за який сплачується пеня, за кожний день прострочки від суми несплаченого платежу.

За приписами ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочу платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня (ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань").

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних, пені та інфляційних втрат, суд встановив його правильність та арифметичну вірність, у зв`язку з чим відповідач за порушення зобов`язань за Договором має сплатити 148,29 грн. 3% річних, 1 779, 24 коп. пені та 202,84 грн. інфляційних втрат.

Відповідачем відзиву на позовну заяву, контррозрахунку суми позовних вимог та будь-яких заперечень по суті позовних вимог не надано, доводів позивача у встановленому законом порядку не спростовано.

Також у позовній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача 4 800,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, зокрема, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з ч. ч. 4, 5 ст. 129 Кодексу, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача. Під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно з ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем (клієнт) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Юридична фірма "АЛЬКАСАР-Юс" (далі - Юридична фірма) 19.06.2018 р. було укладено договір №03/06-2018 про надання правничої допомоги, згідно пункту 1.1. якого, Юридична фірма, на підставі ст. 59 Конституції України, та діючи відповідно до ст. 19 ЗУ "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" приймає на себе зобов`язання надавати "Клієнту" наступну правову допомогу, зокрема, представляти та захищати інтереси Клієнта в усіх державних установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами органів внутрішніх справ, прокуратури, служби безпеки України та інших нагядових і контролюючих органів.

Відповідно до п. 4.1 Договору розмір оплати за правову допомогу встановлюється за погодженням між Клієнтом і Юридичною фірмою і складає за домовленістю (згідно Додатку № 1) грн. щомісяця (до дев`ятнадцятого числа поточного місяця), які Клієнт зобов`язується сплачувати, на розрахунковий рахунок виконавця, а першу оплату здійснити в термін протягом трьох робочих днів після підписання даного договору.

У якості доказів понесення витрат на оплату послуг адвоката у розмірі 4 800 грн. позивачем надано опис та вартість робіт по наданню правової допомоги ТОВ "КВІРІН" при підготовці позову до господарського суду , Договір № 03/06-2018 від 19.06.2018 р. про надання правової допомоги та свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю.

Проте, належних доказів на підтвердження понесення реальних витрат на оплату послуг адвоката в сумі 4 800,00 грн. (платіжне доручення, квитанція чи прибутковий касовий ордер) до суду не надано.

Відтак, суд зазначає, що вимоги про стягнення розміру витрат на оплату послуг адвоката є передчасними.

Стосовно заявлених до стягнення 73 грн., які позивач просить стягнути з відповідача за "оформлення електронного запиту до Єдиного держреєстру юридичних осіб, фіз. Осіб-підприємців" суд відмовляє в задоволенні такої вимоги, оскільки ці витрати не входять до складу судових витрат в розумінні статті 123 Господарського процесуального кодексу України.

Як встановлено ст. ст. 73, 74 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 79 Кодексу передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

В порядку, передбаченому ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З урахуванням вищевикладених обставин, суд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача 10 676,52 грн. заборгованості та 148,29 грн. 3% річних, 1 779, 24 коп. пені та 202,84 грн. інфляційних втрат доведеними, обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам справи і не спростовані належним чином і у встановленому законом відповідачем, а відтак, заявлені вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 2, 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЕКСДОМ" (04205, м. Київ, Оболонський проспект, будинок №11-А, кв. 49; код ЄДРПОУ 35644786) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "КВІРІН" (04211, м. Київ, вул. Мате Залки, буд. 2/12, кв. 125; код ЄДРПОУ 23501650) 10 676 (десять тисяч шістсот сімдесят шість) грн. 52 коп. заборгованості, 202 (двісті дві) грн. 84 коп. інфляційних втрат, 148 (сто сорок вісім) грн. 29 коп. 3% річних, 1 779 (одну тисячу сімсот сімдесят дев`ять) грн. 24 коп. пені та 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. судового

На рішення може бути подано апеляційну скаргу протягом 20 днів з дня проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 31.05.2019 р.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82129747
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 17 679,89 грн

Судовий реєстр по справі —910/2220/19

Рішення від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні