Ухвала
від 03.06.2019 по справі 916/1080/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"03" червня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1080/19

За позовом: Одеського національного політехнічного університету

до відповідача: комунального підприємства Новоселівської сільської ради „Регіональне бюро державної реєстрації"

про визнання права постійного користування на земельну ділянку.

В провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа №916/1080/19 за позовом Одеського національного політехнічного університету до комунального підприємства Новоселівської сільської ради „Регіональне бюро державної реєстрації" про визнання за позивачем, відповідно до площ, меж і складу угідь, визначених в технічному звіті з кадастрової зйомки земельної ділянки, яка розташована за адресою: м. Одеса, провулок Шампанський, розробленому товариством з обмеженою відповідальністю „Геодезична компанія", право постійного користування земельною ділянкою державної власності, загальною площею 2,3477 га, що складаються з земельної ділянки, площею 1,1949 га, земельної ділянки, площею 1,1528 га; про визнання за позивачем, відповідно до площ, меж і складу угідь визначених в технічному звіті з кадастрової зйомки земельної ділянки, яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, 1-3, розробленому товариством з обмеженою відповідальністю „Геодезична компанія", право постійного користування земельною ділянкою державної власності, площею 0,3000 га.

Звертаючись до господарського суду із позовними вимогами до комунального підприємства Новоселівської сільської ради „Регіональне бюро державної реєстрації" позивачем було вказано Міністерство освіти і науки України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача. Ухвалою від 22.04.2019р. господарським судом було запропоновано позивачу надати письмові пояснення щодо необхідності залучення до участі у справу Міністерства освіти і науки України.

14.05.2019р. до господарського суду від Одеського національного політехнічного університету надійшли письмові пояснення, відповідно до яких позивач, посилаючись на положення Статуту, якими передбачено, що майно закріплюється за позивачем на праві господарського відання, а також приписи Закону України „Про вищу освіту", було наголошено про необхідність залучення до участі у даній справі Міністерства освіти і науки України.

Згідно з п. 13 ч. 1 ст. 13 Закону України „Про вищу освіту" від 01.07.2014 № 1556-VII центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки за дорученням і в межах, встановлених Кабінетом Міністрів України, реалізує права і обов`язки уповноваженого органу стосовно заснованих державою закладів вищої освіти.

Відповідно до п. 1 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 630, Міністерство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах освіти і науки, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, трансферу (передачі) технологій, а також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти, підприємств, установ та організацій, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, пов`язану з наданням таких послуг, незалежно від їх підпорядкування і форми власності.

Згідно з ч. 1 ст. 70 Закону України „Про вищу освіту" матеріально-технічна база закладів вищої освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інші матеріальні цінності. Відповідно до законодавства та з урахуванням організаційно-правової форми закладу вищої освіти з метою забезпечення його статутної діяльності засновником (засновниками) закріплюються на основі права господарського відання або передаються у власність будівлі, споруди, майнові комплекси, комунікації, обладнання, транспортні засоби та інше майно. Землекористування та реалізація прав власника земельних ділянок, у тому числі набуття відповідних прав на землю, здійснюються закладами вищої освіти відповідно до Земельного кодексу України. Повноваження засновника (засновників) закладу вищої освіти щодо розпорядження державним майном у системі вищої освіти здійснюються відповідно до законодавства.

Положеннями ст. 50 Господарського процесуального кодексу України визначено наступне: якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на викладені вище приписи чинного законодавства, приймаючи до уваги предмет заявлених Одеським національним політехнічним університетом вимог, господарський суд дійшов висновку, що рішення по даній справі може вплинути на права та обов`язки Міністерства освіти і науки України, як центрального органу виконавчої влади, наділеного повноваженнями засновника закладу вищої освіти щодо розпорядження державним майном, у зв`язку з чим, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для залучення останнього до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Відповідно до ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Приймаючи до уваги надання позивачем доказів надсилання на адресу Міністерства освіти і науки України копії позовної заяви та доданих до неї документів при звернення до господарського суду із даним позовом, суд доходить висновку про виконання позивачем обов`язку, передбаченого ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 50, 51, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Міністерство освіти і науки України /01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10, ідентифікаційний код 38621185/.

2. Встановити третій особі 5-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень щодо позову.

Звернути увагу третьої особи на положення ч. 3 ст. 80 ГПК України, якими передбачено обов`язок останньої подавати наявні у неї докази разом із поданням пояснень.

3. Викликати Міністерство освіти і науки України у підготовче засідання, призначене на 05.06.2019р. о 11:00 год.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 03.06.2019р. та не підлягає оскарженню.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82130178
СудочинствоГосподарське
Сутьвиконання позивачем обов`язку, передбаченого ст. 172 Господарського процесуального кодексу України. Керуючись ст. ст. 50, 51, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —916/1080/19

Постанова від 20.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 04.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 05.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні