Ухвала
від 02.06.2019 по справі 911/3869/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

03 червня 2019 року

м. Київ

Справа № 911/3869/17

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного господарського суду:

Огородніка К.М.

розглянувши матеріали касаційної скарги ТзОВ "Фітнес Трейдінг"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 27.03.2019

у справі № 911/3869/17

за позовом : ТзОВ "Фітнес Трейдінг"

до Військової частини НОМЕР_1 , фізичної особи-підприємця Бондаренка Олександра Васильовича

про визнання незаконними та скасування рішень, протоколів та визнання недійсним договору.

ВСТАНОВИВ:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ТзОВ "Фітнес Трейдінг" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 27 березня 2019 року у справі № 911/3869/17, разом із клопотанням про поновлення процесуального строку на касаційне оскарження, яке міститься у прохальній частині касаційної скарги.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи № 911/3869/17 визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Огороднік К.М., суддя Ткаченко Н.Г., суддя Жуков С.В., що підтверджується витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви ) між суддями від 27 травня 2019 року.

За правилами частиною 1 статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій повідомляється про дату, час і місце розгляду скарги, а також про витребування матеріалів справи.

Перевіривши матеріали касаційної скарги суддя-доповідач дійшов висновку про її невідповідність вимогам статті 290 ГПК України.

Частинами 1 та 2 статті 288 ГПК України передбачено, що касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Згідно з частиною 1 статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Відповідно до частини 1 статті 43 ГПК України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Інформація про стан судових справ є відкритою і кожна заінтересована особа може дізнатися про прийняті судом рішення за допомогою як контакт-центру суду так і за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень.

Оскаржувана постанова Північного апеляційного господарського суду ухвалена 27 березня 2019 року. Як зазначає представник позивача ТзОВ "Фітнес Трейдінг" Вєтров Віталій Миколайович повний текст її складено 09 квітня 2019 року, який отримано ним безпосередньо в приміщенні Північного апеляційного господарського суду 07 травня 2019 року, однак доказів на підтвердження зазначеного не надав.

Крім того, відповідно до частини 3 статті 290 ГПК України передбачено, що касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником. До касаційної скарги, поданої представником, додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження.

Статтею 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Відповідно до п. 3 статті 1312 Конституції України, який набрав чинності з 30 вересня 2016 року відповідно до Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

При цьому відповідно до п. 11 п. 161 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України представництво відповідно до пункту 3 частини першої ст.1311 та ст. 1312 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 01.01.2017; у судах апеляційної інстанції - з 01.01.2018; у судах першої інстанції - з 01.01.2019. Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Згідно з частини 3 статті 56 ГПК України, юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно з частиною 1 статті 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

У відповідності до статті 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

Як встановлено суддею-доповідачем, касаційну скаргу ТзОВ "Фітнес Трейдінг" підписав представник Вєтров Віталій Миколайович, який діє на підставі довіреності від 12 вересня 2018 року. До касаційної скарги не додано докази на підтвердження того, що зазначений представник здійснює адвокатську діяльність та уповноважений представляти інтереси скаржника як адвокат.

Відповідно до частини та частини 5 статті 292 та статті 174 ГПК України у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, така скарга залишається без руху, про що суддею-доповідачем постановляється відповідна ухвала із зазначенням строку на усунення скаржником недоліків касаційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня ручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху.

Таким чином, касаційна скарга представника позивача ТзОВ "Фітнес Трейдінг" Вєтрова Віталія Миколайовича підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку на усунення недоліків поданої ним касаційної скарги.

Відповідно до частини 4 статті 174 та частини 2 статті 292 ГПК України, якщо скаржник не усунув недоліки касаційної скарги у встановлений строк, така касаційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із касаційною скаргою.

Відповідно до частини 3 статті 292 ГПК України протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку на касаційне оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі п.4 частини 1 статті 293 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 3, 174, 234, 290, 291, 292 ГПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу ТзОВ "Фітнес Трейдінг" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 27 березня 2019 року у справі № 911/3869/17 залишити без руху.

2. ТзОВ "Фітнес Трейдінг" надати строк у десять днів з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків касаційної скарги, а саме надати суду докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції, надати докази на підтвердження того, що зазначений представник здійснює адвокатську діяльність та уповноважений представляти інтереси скаржника як адвокат.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Огороднік К.М.

Дата ухвалення рішення02.06.2019
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу82130705
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними та скасування рішень, протоколів та визнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —911/3869/17

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 02.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 26.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 10.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 25.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 20.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні