Рішення
від 03.06.2019 по справі 439/575/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/575/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 червня 2019 року Бродівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Бунда А.О.,

з участю секретаря Музичка Л.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Броди цивільну справу за заявою Першого заступника керівника Радехівської місцевої прокуратури Львівської області Трояновського Б.С. заінтересована особа Лешнівська сільська рада Бродівського району Львівської області про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою,суд, -

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся в суд із заявою про визнання спадщини після смерті ОСОБА_1 , що складається із земельної ділянки площею 1.65га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відумерлою та передачу її у власність територіальної громади Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області. Свої заявлені вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_1 , який проживав в с. Лешнів Бродівського району на території Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області. Згідно інформацій Лешнівської сільської ради № 222 від 14.03.2019 ОСОБА_1 є власником земельної частки (паю), площею 1,65 га, з них: 0,20 га - кормових угідь та 1,45 га - рілля, що на території Лешнівської сільської ради Бродівського району. На даний час вказана земельна ділянка ніким не успадкована. Крім цього, ОСОБА_1 до дня смерті, проживав одиноко в с. Лешнів Бродівського району на території Лешнівської сільської ради. Із посиланням на вимоги ст. 1270,1272,1277 ЦК України, ст.ст.56,57,334 ЦПК України просять заяву задовольнити.

17.04.2019 р. відкрито провадження у справі.

В судове засідання представник заявника - представник Радехівської місцевої прокуратури Львівської області, представник Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області не з`явилися, подали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, заяву про визнання спадщини відумерлою підтримали, просять її задовольнити.

Відповідно до ст.211 ч.3 ЦПК України судове засідання проведено у відсутності учасників справи на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно п.8 ч.1 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Згідно зі ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Статтею 45 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що у випадках, встановлених законом, прокурор може звернутися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Відповідно до ч. З ст. 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесенні відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до частин 1,2,3 статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лешнів Бродівського району Львівської області помер ОСОБА_1 , що підтверджується інформацією з Бродівського РВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області (а.с.11).

Відповідно до Сертифікату серії НОМЕР_1 від 27.12.2001 ОСОБА_1 мав право на середню земельну частку (пай) загальною площею 1.65 гектарів (а.с.10). Землю передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Дана земельна ділянка розташована на території Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с.6).

Згідно інформації Львівського державного нотаріального архіву № 1744 від 11.07.2018 року спадкова справа щодо майна померлого ОСОБА_1 не заводилася(а.с.13)

З приводу визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою Лешнівська сільська рада Бродівського району Львівської області зверталася в КП Районну газету Голос відродження де в №25 від 15.06.2018 року розміщено оголошення(а.с.19), однак спадкоємці ОСОБА_1 не зголосилися.

Вказані обставини свідчать про відсутність спадкоємців за законом та заповітом та відсутність спору про право на спадщину.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви про визнання спадщини відумерлою.

На підставі ст. 1277 ЦК України , ч.3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , керуючись ст.ст.10,12,45, 81 ,258- 259 ,263-265, 293 ,334,337- 338 ЦПК України , суд

у х в а л и в:

заяву задовольнити.

Визнати спадщину ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Лешнів Бродівського району Львівської області, що складається із земельної частки (паю) площею 1,65 га, яка розташована на території Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області відповідно до Сертифікату серії НОМЕР_1 від 27.12.2001 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відумерлою та передати у власність територіальної громади Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У відповідності до ч.1 п.15 п.п. 15.5 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявник Радехівська місцева прокуратура Львівської області, місце знаходження м.Буськ, вул.Львівська,6, Львівської області.

Заінтересована особа Лешнівська сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372566, с.Лешнів, вул.Центральна,21, Бродівського району, Львівської області.

Повний текст рішення складено 03.06.2019 року.

03 червня 2019 року

Суддя: А. О. Бунда

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82144292
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/575/19

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні