Ухвала
від 04.06.2019 по справі 914/938/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

04.06.2019 р. справа № 914/938/18

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд , м.Добромиль, Львівська область

про видачу дубліката наказу

у справі 914/938/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд , м.Добромиль, Львівська область

до відповідача Фермерського господарства Оберіг-П , с.П`яновичі, Львівська область

про відшкодування збитків у розмірі 245108,30 грн. (з яких: 159663,70 грн. - шкода внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, 4462,00 грн. - 3% річних, 19497,49 грн. - інфляційних втрат, 41454,70 грн. - орендної плати за земельні ділянки, 20030,41 грн. - фіксованого сільськогосподарського податку.

Представники учасників справи не викликались.

Товариство з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд подало до Господарського суду Львівської області заяву (вх.№1414/19 від 30.05.2019 р.) про видачу дубліката наказу у справі №914/938/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд до Фермерського господарства Оберіг-П про відшкодування збитків у розмірі 245108,30 грн. (з яких: 159663,70 грн. - шкода внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, 4462,00 грн. - 3% річних, 19497,49 грн. - інфляційних втрат, 41454,70 грн. - орендної плати за земельні ділянки, 20030,41 грн. - фіксованого сільськогосподарського податку.

Згідно Витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 30.05.2019 р. у зв`язку з перебуванням судді Березяк Н.Є., яка приймала рішення у справі, заяву передано для розгляду судді Сухович Ю.О.

Оскільки заява про видачу дубліката наказу суду є процесуальною заявою, пов`язаною з виконанням рішення суду та розглядається за правилами Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе, відповідно до положень ч.10 ст.11 ГПК України, застосовувати до цієї заяви ст.174 ГПК України щодо підстав залишення позовної заяви руху (аналогія закону).

Вирішуючи питання про прийняття заяви до розгляду, судом встановлено наявність підстав для залишення її без руху на підставі ст.174 ГПК України, зважаючи на наступне.

Відповідно до п.19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Необхідною умовою забезпечення таких принципів господарського судочинства як рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін, пропорційності, розумності строків є відправлення іншим учасникам справи копії відзивів, скарг, клопотань, заяв і доданих до них документів.

Суд звертає увагу Товариства з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд , що заява про видачу дубліката наказу має відповідати загальним вимогам щодо форми і змісту позовної заяви, передбаченим положеннями Господарського процесуального кодексу України.

1. Відповідно до ч.1 ст.41 ГПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення .

Суд зазначає, і аналогічну правову позицію викладено, зокрема, у пункті 7.3. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України , що заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо. У разі неподання заявником доказів надіслання другій стороні відповідних копій заява і додані до неї документи заявникові, про що виноситься ухвала.

Пунктом 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №270 від 5 березня 2009 року, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Згідно п.61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належним доказом відправлення копій заяви та доданих до неї документів є описи вкладень в поштові відправлення та документи, що підтверджують надання поштових послуг (касові чеки, розрахункові квитанції тощо) .

При огляді матеріалів заяви встановлено, що заявником не долучено доказів надсилання заяви з доданими до неї документами відповідачу у справі - Фермерському господарству Оберіг-П .

Суд інформує заявника про те, що належним доказом відправлення на адресу учасників справи копії заяви із доданими до неї документами є оригінали поштової квитанції (касового чеку) та опису вкладення до цінного листа про таке відправлення .

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосібі строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з днявручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.1, 2 ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим кодексом.

Відтак, забезпечуючи принцип змагальності та рівності учасників судового процесу, враховуючи встановлений законодавцем десятиденний строк розгляду судом заяви про видачу дубліката наказу, необхідність належного повідомлення заінтересованих учасників процесу та їх ознайомлення з вимогами заяви, суд вважає за необхідне застосувати за аналогією процесуальні норми, що регулюють порядок подання позовної заяви до даних правовідносин та зобов`язати заявника направити з описом вкладення заяву про видачу дубліката наказу, докази направлення надати суду. Заяву про видачу дубліката наказу у справі №914/938/18 залишити без руху.

Керуючись нормами статей 13, 162, 164, 172, 174, 232, 234, 235, п. 19.4 розділу Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд залишити без руху.

2 . Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд десятиденний строк з дня вручення ухвали на виправлення допущених недоліків, які зазначені у вказаній ухвалі суду.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд спосіб усунення недоліків заяви шляхом:

3.1. Подання заяви про усунення недоліків, до якої надати належні докази про направлення на адресу відповідача у справі, заяви про видачу дубляката наказу та долучених до неї матеріалів які відсутні у відповідача.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю Овіс Ленд , що у разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і підлягає поверненню заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки суду http://lv.arbitr.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Суддя Сухович Ю.О.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82159300
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/938/18

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 15.11.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 26.10.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Рішення від 06.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Рішення від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 21.06.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 24.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні