Постанова
від 20.07.2007 по справі а-15/72
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-15/72

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2007 р.   Справа № А-15/72   

Господарський  суд  Івано-Франківської області в складі судді   Деделюка Бориса Васильовича

при секретарі судового засідання Суфрищук Л.В.      

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом:  Державної податкової інспекції в Тлумацькому районі,  вул. І.Макуха,4, м. Тлумач, Івано - Франківська область, 78000;

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління державного казначейства в Тлумацькому районі, пл. Данила Галицького,17, м. Тлумач, Івано - Франківська область,78000.

до відповідача: Селянсько - фермерського господарства "Надія", с. Палагичі, Тлумацький район, Івано - Франківська область, 78015

про стягнення 4134  грн 59 коп.

за участю представників сторін:

від позивача: Павлович М. І. - головний державний інспектор з питань юридичної роботи, довіреність

№ 3325/10-015 від 10.04.07р.;

від третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління державного казначейства в Тлумацькому районі - Ільницька Н.Й. - представник, довіреність №17-06/340 від 03.11.2006 року.

від відповідача: Овчарчин В.П. -  керівник, СФГ"Надія"

              В судовому засіданні 21.06.2007 оголошувалась перерва до  20.07.2007 року;

     Представникам сторін роз”яснено права та обов”язки передбачені ст.ст. 49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України. Згідно поданих клопотань, відповідно до п.2-1 розділу 7 “Прикінцеві та перехідні  положення” Кодексу адміністративного судочинства України, технічна фіксація судового процесу не здійснюється. Відводу складу суду не заявлено.   

    

                                                                                       встановив:

            Державна податкова інспекція в Тлумацькому районі звернулась в суд із позовом  до Селянсько - фермерського господарства "Надія" про стягнення в дохід бюджету  податкового боргу  в сумі

1636,59 грн та боргу по одержаній фінансовій допомозі в сумі  2498,00 грн.

           Представник позивача на підставі ст.51 КАС України, в  судовому засіданні 04.07.2007р подав  заяву  про уточнення  позовних вимог, згідно якої  просить  стягнути з відповідача в дохід бюджету 1636,59 грн. податкового боргу і  борг по одержаній фінансовій допомозі в сумі 859,29 грн.

         З урахуванням наведеного, враховуючи закріплений ст 129 Конституції України принцип дизпозитивності учасників судового процесу, зокрема, дизпозитивний характер прав позивача, визначених ст.51 КАС  України, щодо права позивача до прийняття рішення у справі змінити підставу або предмет позову, суд розглядає справу  відповідно до змінених позовних вимог.

          Представник третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління державного казначейства в Тлумацькому районі в судовому засіданні позовні вимоги підтвердив, щодо задоволення клопотання позивача не заперечує.

          Представник відповідача  в судовому засіданні проти позовних вимог заперечив. В обгрунтування своїх заперечень посилається на те, що внаслідок природної стихії  підприємство відповідача опинилося у важкому фінансовому становищі, в результаті чого немало можливості оплатити фіксований  сільськогосподарський податок. Доказів сплати даної заборгованості суду не представив.

          Розглянувши документи і матеріали, подані учасниками процесу та витребувані судом, заслухавши пояснення представників сторін,  з"ясувавши обставини, на яких грунтуються  їх вимоги та заперечення,  оцінивши докази, що мають значення для об"єктивного  вирішення спору, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

Селянсько - фермерське господарство "Надія" зареєстроване  як  суб”єкт  підприємницької діяльності  - юридична особа  Виконавчим  комітеом Тлумацької районної адміністрації  та взято на податковий облік,  код 22185773, є платником податків і зборів (обов”язкових платежів), що справляються на території України, визначені Законом України „Про систему оподаткування”.  і на даний час  є боржником перед бюджетом.

                    В порушення вимог  ст.9 Закону України „Про систему оподаткування”  від 25.06.1991р. ,  абзацу 3 п.2 Указу Презедента «Про спрощену систему  оподаткування, обліку та звітності  суб»єктів малого підприємництва»,  та пп. 5.3.1, п 5.3 ст.5 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” відповідачем станом  на час розгляду справи  не сплачено  1636,59 грн грн.  податкового боргу.   

          Заборгованість виникла врезультаті порушення  чинного  законодавстова  в сфері  сплати податків та інших обов"язкових  платежів, зокрема в результаті несплати відповідачем фіксованого сільськогосподарського податку на 2005 - 2006 роки в сумі 196,28 грн.  основного боргу  та 535 грн. пені.

          Станом на час розгляду справи у відповідача  виник податковий борг перед бюджетом на загальну суму  1636,59 грн.  в результаті  несплати відповідачем до бюджету фіксованого сільськогосподарського податку на 2005 - 2006 роки, нарахування якого проведено по розрахунках, які подані платником податків до Державної податкової інспекції.

            Належними доказоми, що підтверджують обов”язок відповідача сплатити зазначену суму позову є відповідні розрахунки фіксованого сільськогосподарського податку, а також податкові  повідомлення-рішення, які долучено до матеріалів справи.                            

          Відповідно до Постанови Кабінету  Міністрів України №1003 від 11.09.1997 року "Про фінансову допомогу на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997/1998 року" між Тлумацьким управлінням державного казначейства та  Селянсько - фермерським господарством "Надія", укладено договір від 27.10.1997 року, про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997/1998 року. Згідно умов договору Тлумацьким управлінням державного казначейства відповідачу була надана фінансова допомога  в розмірі 400 грн.00 коп., а відповідач в свою чергу  зобов"язувався забезпечити повне повернення одержаної фінансової допомоги не пізніше 01.10.1998 року.

          Відповідно до п.6.2.1. п.6.2. ст. 6 Закону України "про порядок погашення зобов"язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" управлінням державного казначейства в Тлумацькому районі надіслано ДПІ в Тлумацькому районі  подання про здійснення заходів щодо погашення заборгованості, яка виникла в результаті несплачених сум коштів які надано в 1997 році як фінансову допомогу Державним казначейством України селянсько фермерському господарству "Надія в сумі 2498 грн в тому числі 2099 грн пені , яка утворилася в результаті несвоєчасного повернення боргу.

                  В зв"язку з тим, що Управлінням державного казначейства в Тлумацькому районі  проведено уточнення боргу по одержаній відповідачем фінансовій допомозі, в результаті чого зменшено суму нарахованої пені на 1638,78 грн., представником позивача в судовому засіданні 04.07.2007 року  подано заяву про уточнення позовних вимог, зідно якої, станом  на час розгляду справи загальна сума заборгованості за неповернутою фінансовою допомогою відповідно вищевказаного договору, що підлягає стягненню в дохід бюджету становить 859,29 грн. та 1636,59 грн. податкового боргу за несплату відповідачем фіксованого сільськогосподарського податку на 2005 - 2006 роки.

          Наявність заборгованості за вищевказаним договором про надання фінансової допомоги підтверджується актом  звірки, який підписаний відповідачем.

          Статтею 21 Закону України  "Про  державний  бюджет  на  2007 рік" - визначено в 2007 році органи державної податкової служби України органами стягнення заборгованості юридичних осіб перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі.

          Частиною 4 ст. 17 Бюджетного кодексу  визначено, що у разі невиконання юридичними особами своїх зобов'язань щодо погашення та обслуговування наданих на умовах повернення кредитів, залучених державою або під державні гарантії, інших гарантованих державою зобов'язань, та стягнення заборгованості перед Державним бюджетом України з наданих підприємствам і організаціям позичок із державного бюджету, позичок, наданих за рахунок коштів, залучених державою або під державні гарантії, плати за користування цими позичками органи стягнення застосовують механізм стягнення цієї заборгованості у порядку, передбаченому законом для стягнення не внесених у строк податків і неподаткових платежів, включаючи погашення такої заборгованості за рахунок майна боржників.

          Порядок стягнення не внесених у строк податків і неподаткових платежів встановлений Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими  фондами".

          А отже,  законодавцем поширено на стягнення заборгованості з позичок, наданих із державного бюджету, порядок стягнення податкового боргу встановлений Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими  фондами".

Відповідно до Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податковим боргом  в розумінні п. п. 1.3 ст.1 є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному або судовому порядку, але не сплачене  у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

          Відповідно до п.3.1.ст.3  Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов"язань виключно за рішенням суду. Активами платника податків в розумінні п.1.7. ст.1 вказаного закону є  -  кошти,  матеріальні  та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

          Відповідно до п.п.16.1.1. п.16.1 ст.16 Закону після   закінчення   встановлених  строків  погашення узгодженого податкового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Доказів, які б свідчили про своєчасне виконання відповідачем зобов'язання щодо сплати фіксованого сільськогосподарського податку на 2005 - 2006 роки в сумі 196,28 грн., нарахованої пені за несвоєчасну сплату  фіксованого сільськогосподарського податку в сумі 535 грн. та заборгованості за фінансовою допомогою в сумі 859,29 грн., або ж спростували доводи позивача про наявність такої заборгованості  суду не подані.

          Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції (підпункт 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України N 2181-III від 21.12.2000 року).

          Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбачене пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу".

          Відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлені строки, визнається сумою податкового боргу платника податку.

          Відповідно до ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів зобов'язані сплачувати відповідну суму податків  і  зборів  в  установлені законом строки.

          Згідно пункту 1.2 статті 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" податковим зобов'язанням є зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.                                                                                

          За наведених обставин, суд вважає вимоги позивача про стягнення 1636,59 грн. податкового боргу та 859, 29 грн. боргу по одержаній фінансовій допомозі обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

        На  підставі  викладеного  та керуючись ст.124 Конституції України, Законом України  «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»,  п.4. ст.94, ст.ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                            ПОСТАНОВИВ :

адміністративний позов задоволити повністю.

           Стягнути за рахунок активів Селянсько - фермерського господарства "Надія", с. Палагичі, Тлумацький район, Івано - Франківська область, 78015, (ідентифікаційний код 22185773) в дохід бюджету 1636,59 грн. податкового боргу та 859, 29 грн. боргу по одержаній фінансовій допомозі.

          Виконавчий  лист  видати  позивачу після набрання постановою законної сили та відповідної заяви.                          

              Суддя                                                                        Деделюк Борис Васильович

      Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в повному  обсязі  26.07.07

Виготовлено в АС "Діловодство суду"

Вінтоняк Оксана Іванівна

               

        

                                                                                                                                  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.07.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу821720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-15/72

Постанова від 20.07.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні