Рішення
від 04.06.2019 по справі 439/597/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/597/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2019 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

в складі:

головуючого - судді Бунда А.О.,

з участю секретаря

судового засідання Музичка Л.Т.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд із позовною заявою до відповідача Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно - земельні ділянки в розмірі 0,2215га та 0.9694га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,що знаходяться на території Лешнівської сільської ради Бродівського району відповідно до Державного акту серії НОМЕР_1 від 24.03.2003 р., які до дня смерті належали його матері ОСОБА_2 .

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка до смерті проживала у с.Піски Бродівського району Львівської області. Після смерті матері відкрилася спадщина, до якої входить нерухоме майно у вигляді земельних ділянок загальною площею 1.1910га для ведення товарного сільськогосподарського товарного виробництва,на які видано державний акт серії НОМЕР_1 . Як вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій №25/02-31 від 19.03.2019 спадкоємцем,який звернувся із заявою про прийняття спадщини є ОСОБА_1 , якому відмовлено у праві прийняття спадщини у зв`язку із втратою оригіналів правовстановлюючих документів на вищевказані земельні ділянки. З метою отримання підтвердження належності земельних ділянок спадкодавцю заявник звертався до Бродівського відділу ГУ Держгеокадастру у Львівській області, де йому видано витяги з Держгеокадастру, де власником зазначено ОСОБА_2 та зроблено їх нормативну грошову оцінку. На підставі вищенаведеного, з посиланням на вимоги ст.ст.16,392,1220,1261, 1268 ЦК України просить позов задоволити.

22.04.2019 року відкрито провадження у справі.

Сторони в підготовче судове засідання не з`явилися.

Представник позивача - адвокат Сидор А.В. подав суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, просить його задовольнити.

Представник відповідача - представник Лешнівської сільської ради Бродівського району подав суду письмову заяву, в якій зазначив, що позов ОСОБА_1 визнає повністю, просить суд проводити судовий розгляд у відсутності представників сільської ради за наявними матеріалами.

Відповідно до ст.211 ч.3 ЦПК України підготовче судове засідання проведено у відсутності сторін, третьої особи на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ст.200 ч.3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства.

Згідно ст. 25 ЦК України - цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , факт відкриття спадщини підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.7).

За життя спадкодавець ОСОБА_2 набула у власність земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,2215га та 0,9694га, що розташовані на території Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с.9-13).

Позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки приватним нотаріусом Бродівського районного нотаріального округу Львівської області Кривіцькою М.А. відмовлено у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів (а.с.8) .

Згідно ст.ст.68,69 Закону України Про нотаріат , п.4.15, 4.18 Глави 10 розділу 11 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012року №296/5, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за № 282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві. За відсутності у спадкодавця необхідних документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Встановлено, що позивачем було поміщено оголошення в газету Голос відродження від 30.11.2018 року №49 (2589) про визнання державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 24.03.2003 виданого на прізвище ОСОБА_2 не дійсними (а.с.15).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом (а.с.16) і має право на спадкування внаслідок смерті матері ОСОБА_2

Інших спадкоємців, які б претендували на спадщину не має.

Таким чином, суд вважає, що позивач прийнявши спадщину, не має можливості оформити в установленому актами цивільного законодавства порядку спадщину та отримати свідоцтво про право на спадщину на майно, яким є земельні ділянки, які знаходяться в адміністративних межах Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області, оскільки після смерті спадкодавця будь-яке оформлення правовстановлюючого документу на землю на ім`я спадкодавця є також неможливим. Відсутність оригіналів державних актів на землю є перешкодою набуття права на земельні ділянки в порядку спадкування шляхом отримання свідоцтва про право на спадщину в нотаріуса.

Спадкодавець ОСОБА_2 була власником земельних ділянок та мала відповідні правовстановлюючі документи (Державний акт), тому спадкоємець має право на спадкування цього майна за законом, а інших осіб які б претендували на це майно не має, тому суд вважає, що є всі підстави для визнання права власності на дане майно за ОСОБА_1 , оскільки він є спадкоємцем за законом.

Таким чином, визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі ст.ст. 11, 25, 328, 392, 1216, 1222, 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст.ст. 10,81,200,206 ч.4, 211 ч.3, 247 ч.2, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на спадкове майно, а саме: земельні ділянки площею 0,2215 га кадастровий номер НОМЕР_2 та 0,9694га кадастровий номер НОМЕР_3 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані за межами населених пунктів Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п.15.5 п.15 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , проживає АДРЕСА_1 .

Відповідач Лешнівська сільська рада Бродівського району Львівської області,код ЄДРПОУ 04372566, місце знаходження с.Лешнів Бродівського району, Львівської області.

Повне рішення суду складено 04 червня 2019 року.

04 червня 2019 року

Суддя: А. О. Бунда

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82174348
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/597/19

Рішення від 04.06.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні