Рішення
від 03.06.2019 по справі 400/758/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2019 р. № 400/758/19 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Фульги А.П., розглянув в письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом:ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до відповідача:Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області, пр. Богоявленський , 55-е, м. Миколаїв, 54018

третя особаПублічне акціонерне товариство "Миколаївський суднобудівний завод "Океан", вул. Заводська площа, 1, м. Миколаїв, 54050 Арбітражний керуючий Сербіна Ірина Іванівна, вул. Панаса Мирного, 7, офіс 5,Київ 1,01001

про:визнання протиправним та скасування рішення від 21.02.2019 № 21/1, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (далі відповідач, Інгульське ОПФУ), за участю третьої особи Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» в особі Арбітражного керуючого (ліквідатора) Сербіни Ірини Іванівни, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області № 21/1 від 21.02.2019 року про відмову в призначенні пенсії ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за віком на пільгових умовах за списком № 2;

- зобов`язати Інгульське об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області зарахувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стаж роботи у Публічному акціонерному товаристві «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» на посаді складальника корпусів металевих судів, з 01.01.1984 року по 19.12.1988 року та з 27.12.1990 року по 01.11.2010 року на посаді електрозварника ручного зварювання до пільгового стажу та призначити пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2, відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

- зобов`язати Інгульське об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пенсію за віком за списком № 2, відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», починаючи з 28.11.2018 року.

Ухвалою від 27.03.2019 року суд відкрив провадження у справі та ухвалив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що він відповідає критеріям для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки досяг віку 55 років та має пільговий стаж на посадах за списком № 2 21 рік 1 місяці 15 днів. Позивач при зверненні до відповідача надав усі необхідні документи для підтвердження пільгового стажу, але в призначенні останнього йому було відмовлено.

Відповідач надав відзив на позов, в якому в задоволенні позову просив відмовити. У відзиві відповідач зазначив, що на час звернення позивача до управління його право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилось, у зв`язку з відсутністю документів, визначених законодавством України, законних підстав для призначення пільгової пенсії позивачу управління не вбачало.

У відповіді на відзив, в якому наголошує на тому, що ним на підтвердженя пільгового стажу надано усі необхідні документи, передбачені законодавством України. За таких обставин, відповідачем протиправно прийнято рішення про відмову у призначенні йому пенсії за списком № 2.

Суд розглянув справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши всі матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

28.11.2018 року позивач звернувся до Інгульського ОУПФУ з заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах по списку № 2 відповідно до п «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року № 1788-XII (далі Закон України № 1788).

До заяви позивачем було надано: копію паспорту; копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду; копія трудову книжку; копія диплому; довідку про військову службу від 27.11.2018 року № 151, видану Корабельним районним військовим комісаріатом; копію посвідчення «Почесного донора України»; надані Державним архівом Миколаївської області: копію наказу ВАТ «Суднобудівний завод «Океан» від 17.03.1998 року № 93/0 «Про підсумки атестації робочих місць у цеху № 2»; копію наказу ВАТ «Дамен Шіпярдс Океан» від 29.05.2003 року № 1024-07/704 «Про регулярне проведення чергової атестації робочих місць цеху № 11 на право підтвердження пільгового забезпечення»; копію наказу ВАТ «Дамен Шіпярдс Океан» від 11.07.2008 року № 421/0 «Про результати чергової атестації робочих місць за умовами праці для підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення у цеху № 4400».

Рішенням Інгульського ОУПФУ № 21/1 від 21.02.2019 року позивачу було відмовлено в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах, в зв`язку з відсутністю необхідного спеціального стажу роботи за списком № 2 в зв`язку з відсутністю необхідного стажу роботи на пільгових умовах за списком № 2, підтвердженого документами 12 років 6 місяців.

Не погоджуючись з зазначеним рішенням, позивач оскаржив його до суду.

Приймаючи рішення у справі, суд виходить з наступного:

Відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України № 1788 на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до ст. 62 Закону України № 1788 основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 83 Закону України № 1788, пенсії призначаються з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсії призначаються з більш раннього строку: а) пенсії за віком та по інвалідності призначаються з дня досягнення пенсійного віку або відповідно встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, якщо звернення за пенсією надійшло не пізніше 3 місяців з дня досягнення пенсійного віку або встановлення інвалідності; б) пенсії у разі втрати годувальника призначаються з дня виникнення права на пенсію, але не більш як за 12 місяців перед зверненням за пенсією.

Статтею 100 Закону № 1788 визначено, що особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13 - 14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Пунктами 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» № 637 від 12.08.1993 року (далі Постанова № 637), передбачено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Відповідно до п. 20 Порядку № 637, у випадку, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ організацій або їх правонаступників.

Отже, необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт за Списком № 2 за умови дотримання вимог п. «б» ст. 13, ст. 100 Закону № 1788. Відсутність підтвердження цих обставин не породжує виникнення права на зарахування пільгового стажу та призначення пенсії на пільгових умовах. Основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка, відсутність якої передбачає застосування Порядку № 637.

Питання призначення пенсій на пільгових умовах згідно зі списками № 1 та № 2 деталізоване у Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 року № 383 (далі Порядок № 383).

Відповідно до п. 3 Порядку № 383, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992.

Згідно записів трудової книжки, ОСОБА_1 з 01.01.1984 року по 19.12.1988 року працював у ПАТ «Миколаївський суднобудівному заводі «Океан» на посаді складальник корпусів металевих суден; у період з 27.12.1990 року по 01.11.2010 року працював у ПАТ «Миколаївський суднобудівному заводі «Океан» на посаді електрозварник ручного зварення.

На момент звернення до Інгульського ОУПФУ пільговий стаж позивача становить 21 рік 1 місяць 15 днів.

Згідно Розділів XIV та XXXIII виробництв, робіт, професій посад і показників з шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.1991 № 10, посади, на яких працював позивач у спірний період, віднесені до робіт з шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2.

Відмова у призначенні позивачу пенсії на пільгових умовах обумовлена тим, що зайнятість позивача повний робочий день на роботі зі шкідливими та важкими умовами праці по списку № 2 ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» документально не підтверджена. На запити Інгульського ОУПФУ на адресу ліквідатора ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» щодо надання довідки, яка б підтвердила пільговий характер роботи позивача на вказаному підприємстві, відповідачем відповідей отримано не було. Ненадання ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» уточнюючої довідки не може нівелювати право позивача на пенсію, яке гарантовано Конституцією України, відповідно до якої громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом (ст. 46 Конституції України).

Позивачем було надано всі необхідні документи для призначення йому пільгової пенсії, включаючи докази проведення атестації робочого місця позивача, а саме: накази про проведення чергової атестації робочих місць слюсарів-монтажників, накази про результати чергової атестації робочих місць за умовами праці для підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення, переліки робочих місць, виробництв, робіт, професій та посад працівників, яким підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення по списку № 2.

Трудова книжка позивача не містить будь-яких застережень стосовно того, що позивач в ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» працював неповний трудовий день, відповідач, всупереч вимогам ст. 77 КАС України, будь-яких доказів на підтвердження цього факту суду не надав.

Отже, у суду відсутні підстави вважати, що позивач не працював на підприємстві повний робочий день.

Таким чином, відповідачем протиправно не зараховано до пільгового стажу за Списком № 2 період роботи з 01.01.1984 року по 19.12.1988 року та з 27.12.1990 року по 01.11.2010 року, оскільки його робота у вказаний період на посадах складальника корпусів металевих суден та електрозварника ручного зварювання, що дає право на пільгову пенсію за Списком № 2, підтверджена записами в його трудовій книжці, і ці дані додаткових підтверджень не потребують.

Таким чином, надання уточнюючої довідки підприємств, установ, організації або їх правонаступників потрібно виключно у разі відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду від 21.07.2018 року по справі № 235/1112/17.

Відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

На підставі ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

У відповідності до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 2, 19, 77, 139, 241 246, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) до Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (пр-т Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв, 54018, код ЄДРПОУ 41250638), за участю третьої особи Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» (вул. Заводська площа, 1, м. Миколаїв, 54050, код ЄДРПОУ 14307653) в особі Арбітражного керуючого (ліквідатора) Сербіни Ірини Іванівни (вул. Панаса Мирного, 7, офіс 5, м. Київ, 01001) задовольнити.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області № 21/1 від 21.02.2019 року про відмову в призначенні пенсії ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за віком на пільгових умовах за списком № 2.

3. Зобов`язати Інгульське об`єднане управління Пенсійного Фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (пр-т Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв, 54018, код ЄДРПОУ 41250638) зарахувати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , стаж роботи у Публічному акціонерному товаристві «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» на посаді складальника корпусів металевих судів, з 01.01.1984 року по 19.12.1988 року та з 27.12.1990 року по 01.11.2010 року на посаді електрозварника ручного зварювання до пільгового стажу.

4. Зобов`язати Інгульське об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (пр-т Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв, 54018, код ЄДРПОУ 41250638) призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , пенсію за віком за списком № 2, відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», починаючи з 28.11.2018 року.

5. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Інгульського об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (пр-т Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв, 54018, код ЄДРПОУ 41250638) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) судові витрати у розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 коп.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя А. П. Фульга

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено15.09.2022

Судовий реєстр по справі —400/758/19

Постанова від 12.06.2019

Адмінправопорушення

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Рішення від 03.06.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Фульга А. П.

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Фульга А. П.

Ухвала від 18.03.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Фульга А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні