Рішення
від 05.06.2019 по справі 539/1599/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1599/19

Провадження № 2/539/729/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2019 року

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Алтухової О.С.,

за участю: секретаря - Гусак А.О.,

представника Служби у справах дітей - Халанської Ю.В.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засідання в м. Лубнах цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі служби у справах дітей до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа: КЗ Центр соціально - психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради, про позбавлення батьківських прав, - В С Т А Н О В И В:

Виконавчий комітет Лубенської міської ради в особі служби у справах дітей звернувся до суду в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав.

Заявлені позовні вимоги мотивує тим, що на обліку у служби у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради перебуває малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як така, що перебуває у складних життєвих обставинах. Її батьки, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 тривалий час сім`єю не проживають, участі у вихованні, утриманні та навчанні доньки не беруть, ухиляються від виконання батьківських обов`язків.

З 20.12.2018 року по 12.02.2019 року ОСОБА_5 перебувала у Лубенському дитячому протитуберкульозному обласному санаторії. З 12.02.2019 року по теперішній час перебуває у КЗ Центр соціально- психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради.

За час перебування дитини у зазначених закладах батьки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 станом здоров`я доньки не цікавилися, матеріально або фінансово допомоги на її утримання не надавали.

Останнім часом дитина проживала з бабою ОСОБА_6 за адресою АДРЕСА_1 , яка 06.12.2018 року письмово відмовилася від виховання та утримання онуки.

Батько ОСОБА_7 - ОСОБА_1 за повідомленням Лубенського ВП від 21.03.2019 № 2194/115/117/04 2019 неодноразово притягався до кримінальної та адміністративної відповідальності, мати дитини - ОСОБА_2 . має іншу родину, самоусунулась від піклування про дочку, на протязі останніх трьох років життям дитини не цікавилася.

Служба у справах дітей вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 , ОСОБА_1 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_3 .

Позивач просив позбавити ОСОБА_2 , ОСОБА_1 батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 ; передати службі у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради як органу опіки та піклування , відповідно до рішення виконавчого комітету Лубенської міської ради № 64 від 28.02.2007 року, малолітню ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для подальшого її влаштування.

В судовому засіданні представник виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі служби у справах дітей заявлені позовні вимоги підтримала.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні просив надати йому випробувальний строк для того щоб він змінив своє життя.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, шляхом направлення судових повісток поштовим повідомленням з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення та опублікування оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті суду на порталі Судова влада України. Заяв про поважність пропуску судового засідання, відзиву, заперечень на позовну заяву не надала.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надали суду заяву з проханням слухати справу у його відсутність, проти задоволення позову не заперечують.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, оцінивши, відповідно до ст.ст. 89, 263 ЦПК України, докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 /а.с.7,8,9/

Відповідно до Акту обстеження умов проживання родини від ІНФОРМАЦІЯ_5 року малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала зі своєю бабусею ОСОБА_6 по АДРЕСА_2 . /а.с.22/

Згідно довідки, виданої Лубенським дитячим протитуберкульозним обласним санаторієм ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 20.12.2018 року по 12.02.2019 року перебувала у Лубенському дитячому протитуберкульозному обласному санаторії. /а.с.14/

З 12.02.2019 року по теперішній час ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває у КЗ Центр соціально- психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради за адресою м.Полтава, вул. Халтуріна,5. /а.с.15/

Останнім часом дитина проживала з бабою ОСОБА_6 за адресою АДРЕСА_1 , яка 06.12.2018 року письмово відмовилася від виховання та утримання онуки./а.с.13/

Батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за повідомленням Лубенського ВП від 21.03.2019 № 2194/115/117/04 2019 притягався до кримінальної відповідальності у 2011-2012 роках за вчинення крадіжок та у 2014 році - за вчинення незаконних операцій з наркотичними засобами, з 2012 по 2013 рік перебував в місцях позбавлення волі.

ОСОБА_1 неодноразово притягався до адміністративної відповідальності, в тому числі постановою Лубенського міськрайонного суду від 17 квітня 2019 року його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст. 184 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 850 гривень на користь держави.

23.05.2019 року ОСОБА_1 , перебуваючи у підготовчому судовому засіданні вчинив хуліганські дії, а саме висловлювався нецензурною лайкою відносно працівників Лубенського міськрайонного суду. Відповідно до постанови Лубенського міськрайонного суду від 23 травня 2019 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 173 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 119 гривень.

Також встановлено, що з 2014 року ОСОБА_1 перебуває на обліку в Лубенському обласному наркологічному диспансері з діагнозом психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання алкоголю, синдром залежності .

Мати дитини - ОСОБА_2 фінансової або матеріальної допомоги на утримання дочки ОСОБА_9 не надавала, має іншу родину, постійно змінює адреси проживання, на контакт з органами опіки не йде, самоусунулась від піклування про дочку, на протязі останніх трьох років з дитиною не спілкувалася.

Згідно характеристики, наданої Лубенською ЗОШ І-Ш ступенів № 4 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 року, яка на той час навчалася в сьому класі даної школи, проживає з бабусею ОСОБА_6 , з якою у дівчини конфліктні відносини, батьки не приділяють увагу вихованню доньки./а.с.10/

Згідно Акту про участь батьків у вихованні дитини, складеного комісією педагогів і затвердженої директором ЗОШ №4 та повідомлення від 03.12.2018 року вих. № 01-18/525 директора Лубенської ЗОШ №4, дитина ОСОБА_5 , учениця 8-го класу проживає у бабусі в АДРЕСА_2 . Батько ОСОБА_1 живе окремо від доньки ОСОБА_9 , не працює, постійно пиячить. Шкільними успіхами дитини не цікавиться, школу жодного разу не відвідував, не телефонував. Мати ОСОБА_2 проживає у м.Бровари, має іншу родину. Схильна до пияцтва, життям своєї доньки ОСОБА_9 не переймається, матеріальної допомоги не надає, не цікавиться її навчанням, на телефонні дзвінки не відповідає, забрати до себе доньку відмовляється.

ОСОБА_10 - ОСОБА_6 утримує онуку, але скаржиться на відсутність спільної мови з онукою, яка з нею конфліктує. ОСОБА_6 не бажає займатися вихованням онуки ОСОБА_9 та проживати з нею. На думку адміністрації школи місце проживання дитини ОСОБА_7 повинно терміново змінене на таке, де вона зможе спокійно проживати та навчатися./а.с.11, 12/.

Згідно характеристики з місця проживання батька малолітньої ОСОБА_11 ОСОБА_1 по АДРЕСА_3 , за час проживання ОСОБА_1 зарекомендував себе з негативної сторони, зловживає спиртними напоями./а.с.16/.

Службою у справах дітей були обстежені житлово-побутові умови за адресою проживання відповідача ОСОБА_1 . Встановлено, що санітарно-гігієнічні умови незадовільні: у будинку брудно, розкидані речі, недопалки від цигарок та пляшки від горілки. Відчутний неприємний запах в помешканні. /а.с21/.

Службою у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради складено висновок від 10.04.2019 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.5-6/.

Вирішуючи питання про позбавлення батьківських прав, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про охорону дитинства на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

З огляду на ч. 4 ст. 155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Статтею 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо всіх своїх дітей або когось з них.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст.164 СК. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не піклується про здоров`я та навчання малолітньої ОСОБА_8 , її фізичний та духовний розвиток, не дбають про матеріальне забезпечення дитини. Суд зважає на те, що дитина внаслідок неналежного виконання батьками батьківських обов`язків, залишилася без піклування батьків, тривалий час перебуває в інтернатних закладах, опинилися на лікуванні в протитуберкульозному санаторії. Вказані обставини існують майже півроку, однак, батьки дитини не вжили жодних заходів для виправлення ситуації та створення належних умов для виховання та розвитку дитини. За таких обставин, суд вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 .

Сплату судового збору слід покласти на відповідача відповідно до положення ч.1 ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76-83, 141, 264-265 ЦПК України, ст.ст. 141, 150, 164 СК України, суд-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі служби у справах дітей до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третя особа: КЗ Центр соціально - психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м.Лубни Полтавської області та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку м. Києва, батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Передати Службі у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради як органу опіки та піклування малолітню ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для подальшого її влаштування.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 768 грн. 40 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 768 грн. 40 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, безпосередньо до Полтавського апеляційного суду або через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради, адреса місця знаходження: Полтавська область, м.Лубни, вул. Я.Мудрого, 33, код ЄДРПОУ 21053182.

- відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 .

- відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 .

- третя особа КЗ Центр соціально - психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради КОД ЄДРПОУ 38439618, адреса місця знаходження: Полтавська область, м.Полтава, вул. Халтуріна, 5.

Повне судове рішення складено 05 червня 2019 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду О.С.Алтухова

Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82207570
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/1599/19

Рішення від 05.06.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні