Рішення
від 03.06.2019 по справі 629/2430/19
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/2430/19

Номер провадження 2-о/629/89/19

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.06.2019 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі: головуючого судді Каращука Т.О., за участю секретаря судового засідання Котяй А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Лозівського міськрайонного суду Харківської області, цивільну справу №629/2430/19 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції у Луганській області, про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, -

в с т а н о в и в:

27.05.2019 року заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті та просив встановити факт смерті на тимчасово окупованій території України, а саме: факт смерті ОСОБА_2 , уродженки с.Клинове Головалівського району Одеської області, Україна, стать жіноча, громадянки України, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , та яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті - Україна, Луганська область, Лутугинський район, м.Лутугине, причина смерті - атеросклеротичне захворювання серця, на момент смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно дост.317 ЦПК України , справа буде розглянута невідкладно без участі сторін, за наявними у матеріалах справи доказами.

Зважаючи на вище вказане, згідно ст. 247 ч. 2 ЦПК України , фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Статтями 2 , 4 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України , справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

В ст. 55 Конституції України зазначено, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази по справі, суд встановив такі факти.

Матеріалами справи встановлено, що заявник ОСОБА_1 є чоловіком померлої ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 (а.с.8).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Лутугине, Лутугинський район, Луганська область, Україна, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 (а.с.11) та медичним свідоцтвом про смерть №54(а.с.10).

Причина смерті - атеросклеротичне захворювання серця, про що свідчить довідка про причину смерті(а.с.10).

Заявник звертався до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по

Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції у Луганській області з заявою про проведення реєстрації смерті ОСОБА_2 , але йому в цьому було відмовлено, про що свідчить відмова у проведенні державної реєстрації смерті(а.с.12), у зв`язку з тим, що заявником для підтвердження факту смерті пред`явлено копії документів, виданих на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, необхідно відмовити у державній реєстрації смерті.

Відповідно до п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що факт смерті ОСОБА_2 в певний час і при певних обставинах підтверджений.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає право для проведення державної реєстрації смерті з метою подальшого його використання згідно діючого законодавства.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 13 , 81 , 247 , 293-294 , 315 , 317 , 258 , 260 ЦПК України , Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території , постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд,-

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції у Луганській області, про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території- задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 , уродженки с.Клинове Головалівського району Одеської області, Україна, стать жіноча, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , та яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті - Україна, Луганська область, Лутугинський район, м.Лутугине, причина смерті - атеросклеротичне захворювання серця, на момент смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Лозівський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заявник - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції у Луганській області, код ЄДРПОУ 21757992, що знаходиться за адресою: Україна, Луганська область, Станично-Луганський район, смт.Станиця Луганська, вул.Центральна, буд.31.

Суддя Т.О.Каращук

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82210010
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті на тимчасово окупованій території

Судовий реєстр по справі —629/2430/19

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Каращук Т. О.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Каращук Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні