Рішення
від 23.05.2019 по справі 761/40580/16-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40580/16-ц

Провадження № 2/761/306/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Піхур О.В.,

за участю :

секретаря судового засідання - Мусійчук В.С.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Укрпошта в особі Дирекції Автотранспошта Публічного акціонерного товариства Укрпошта до ОСОБА_2 , третя особа: Публічне акціонерне товариство Страхова компанія СКАЙД про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, -

в с т а н о в и в:

У листопаді 2016 року позивач звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з даним позовом.

Ухвалою судді Гуменюк А.І. від 02.12.2016 року відкрито провадження у справі.

Розпорядженням Шевченківського районного суду м. Києва від 28.11.2017 року здійснено перерозподіл даної справи у зв`язку із звільненням судді ОСОБА_3 у відставку.

Ухвалою судді Піхур О.В. від 29.11.2017 року справу призначено до розгляду в судовому засіданні.

Ухвалою судді Піхур О.В. від 18.06.2018 року призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 16.06.2016 р. о 11:30 год. в м.Києві по вул.Щусєва, 30/6 на перехресті з вул. Вавілових сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобілів ВАЗ-2104 державний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_4 та Ауді 80 державний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням водія ОСОБА_2 .

В результаті ДТП транспортний засіб ВАЗ-2104 державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є ПАТ Укрпошта та балансоутримувачем - Дирекція Автотранспошта ПАТ Укрпошта , отримав пошкодження.

На підставі постанови Шевченківського районного суду м. Києва від 22.07.2016 р. (справа № 761/24589/16-п, суддя Гуменюк А.І.) винним у скоєнні вищезазначеної ДТП, що сталася 16.06.2016 р., визнано ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ).

Внаслідок пошкоджень, транспортний засіб який належить ПАТ Укрпошта отримав механічні пошкодження, на суму ремонту 5508,96 грн.

Тому, позивач просив суд стягнути з відповідача майнову шкоду, завдану внаслідок ДТП в розмірі 5508,96 грн., 800 грн. за звіт з визначення вартості матеріальних збитків, та судовий збір в розмірі 1450 грн.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог кодексу, актів законодавства, а при відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В судовому засіданні встановлено, що 16.06.2016 р. о 11:30 год. в м.Києві по вул. Щусєва, 30/6 на перехресті з вул. Вавілових сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобілів ВАЗ-2104 державний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_4 та Ауді 80 державний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням водія ОСОБА_2 , внаслідок чого автомобіль ВАЗ-2104 отримав механічні пошкодження.

Постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 22.07.2016 р. ОСОБА_2 визнано винним у скоєнні ДТП, що сталася 16.06.2016 р.

Відповідно положень ч. 4 ст. 82 ЦПК України постанова суду у справі про адміністративне правопорушення є обов`язковою для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої її ухвалено з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно результатів визначення вартості матеріального збитку, проведеного суб`єктом оціночної діяльності ТОВ СОС СЕРВІС Україна (Сертифікат виданий ФДМУ № 509/15 від 19.06.2015 р.) вартість матеріального збитку на дату пошкодження становить 5508,96 грн. (п`ять тисяч п`ятсот вісім грн. 96 коп.), що відповідає вартості відновлювального ремонту пошкодженого ТЗ.

Частиною 1 ст. 1166 ЦК України передбачено, що шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно ч. 1 ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: 1) шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою; 2) за наявності вини лише особи, якій завдано шкоди, вона їй не відшкодовується; 3) за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшкодування визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку (ч. 1 та ч. 2 ст. 1187 ЦК України).

З урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі (ст. 1192 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ;ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та дбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ст. 81 ЦПК України).

Отже, в силу вимог ст.ст. 2, 4, 12, 76-81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести належними та допустимими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Даючи юридичну оцінку наданим по справі доказам, враховуючи те, що позивачу завдано матеріальну шкоду з вини відповідача, що також підтверджується постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 22.07.2016 року, беручи до уваги Звіт про визначення вартості матеріального збитку завданої власнику ТЗ №13/ч/16 від 27.07.2016 року, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1450 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 22, 1166, 1187, 1188, 1191 ЦК України, ст. ст. 3-5, 7-13, 17, 43, 49, 76-81, 141, 258, 262, 264, 265, 268, 280, 352-353 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Укрпошта в особі Дирекції Автотранспошта Публічного акціонерного товариства Укрпошта (м. Київ, вул.. Народного Ополчення, 13, код ЄДРПОУ 25777646) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), третя особа: Публічне акціонерне товариство Страхова компанія СКАЙД про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства Укрпошта в особі Дирекції Автотранспошта Публічного акціонерного товариства Укрпошта суму завданої шкоди в розмірі 5508,96 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства Укрпошта в особі Дирекції Автотранспошта Публічного акціонерного товариства Укрпошта витрати пов`язані з проведенням експертизи в розмірі 800,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства Укрпошта в особі Дирекції Автотранспошта Публічного акціонерного товариства Укрпошта судові витрати в розмірі 1450,00 грн.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складення повного тексту рішення 29.05.2019р.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.05.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82215722
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

Судовий реєстр по справі —761/40580/16-ц

Рішення від 23.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Рішення від 23.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 29.11.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 02.12.2016

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні