Рішення
від 05.06.2019 по справі 605/63/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/63/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"05" червня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної частки (пай) розміром 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району, що належало її батькові - ОСОБА_5 .

В судове засідання позивач не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повінстю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Вважає, що на підставі наявних у справі доказів суд може постановити заочне рішення.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судове засідання не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ними позову та прохання про розгляд справи у їх відсутності викладено у адресованих суду письмових заявах, які долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Представник відповідача - Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.524 ЦК України (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.529 ЦК України (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

У відповідності із п.1 ч.1, ч.2 ст.549 ЦК України (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В силу ч.1 ст.1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Статтею 1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За змістом ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_6 , що видно із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 11 червня 1982 року.

Батьки позивачки 13 вересня 1977 року у Соснівській сільській раді Теребовлянського району Тернопільської області зареєстрували шлюб, актовий запис №16, у зв`язку з чим мати позивачки змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_2 на прізвище чоловіка ОСОБА_2 , що видно із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 11 грудня 2008 року.

Батькові позивачки ОСОБА_5 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 від 10 вересня 1996 року належало право на земельну частку (пай) площею 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується копією вказаного сертифіката, а також випискою із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с «Промінь " с. Бронгалівка Підгаєцького району та інформацією про грошову оцінку земельної частки (пай) від 12 березня 2019 року виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Батько позивачки - ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 помер, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 22 травня 2001 року.

Після смерті ОСОБА_5 , його дружина та мати позивачки - ОСОБА_6 та сама позивачка прийняли спадщину у вигляді вищезазначеного спадкового майна, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а також у фактичному вступі в управління та володіння спадковим майном, що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№206 від 21 березня 2019 року.

Мати позивача ОСОБА_6 за життя не встигла оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 25 лютого 2013 року.

На момент смерті матері позивачки, разом з нею проживала та була зареєстрована її дочка - позивач ОСОБА_2 , що видно із довідки виданої виконавчим комітетом Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№405 від 30 травня 2019 року.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька, однак в цьому їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№215/01-16 від 18 березня 2019 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265, 280-284 ЦПК України, ст.ст.524, 529, 549 ЦК України (в редакції 1963 року), Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), ст.ст. 1225, 1258 ч.1, 1261, 1268 - 1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с. Вага Підгаєцького району Тернопільської області , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Представник позивача: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Відповідачі: ОСОБА_3 , жителька с. Вага Підгаєцького району Тернопільської області , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 .

ОСОБА_4 , житель с. Вага Підгаєцького району Тернопільської області , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 .

Бронгалівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Бронгалівка, код ЄДРПОУ 14052897.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82218107
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/63/19

Рішення від 05.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні