Постанова
від 04.06.2019 по справі 487/2692/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2692/19

Провадження № 1-кс/487/4338/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.06.2019 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши клопотання прокурора Військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42019120050000029 про продовження строку дії обов`язків ОСОБА_5 , підозрюваному у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України

В С Т А Н О В И В:

31.05.2019 року прокурор військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії обов`язків, покладених на ОСОБА_5 , передбачених ч.5 ст.194 КПК України, з урахуванням уточнень, зокрема: не відлучатися за межі м.Кропивницький без дозволу слідчого, прокурора, або суду; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; прибувати до слідчого першого відділу СУ ТУ ДБР у м.Миколаєві ОСОБА_6 , а за його відсутності до прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 із встановленою періодичністю по понеділкам і п`ятницям о 09-00 годині кожного тижня, на час здійснення досудового розслідування, тобто до 06.07.2019 року.

Клопотання прокурор обґрунтовував тим, що 09.04.2019 року, Заводським районним судом м. Миколаєва підозрюваному ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. У подальшому за підозрюваного ОСОБА_5 внесено заставу, у зв`язку із чим останнього звільнено з під-варти та покладено обов`язки передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України. До закінчення дії ухвали слідчого судді, якою на підозрюваного ОСОБА_5 покладено обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України до 04.06.2019, неможливо завершити досудове слідство, яке відповідно до Постанови Військового прокурора Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_7 від 29.04.2019 року, було продовжено до трьох місяців.

В судовомузасіданні прокуроруточнене клопотанняпідтримав,наполягав напродовженні строкузастосування обов`язків,передбачених ч.5ст.194КПК України,покладених напідозрюваного ОСОБА_5 .

У судовому засіданні захисник підозрюваного не заперечував проти продовження строку застосування обов`язків, однак зазначив, що на даний час підозрюваним здано на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон і в`їзд в Україну, про що повідомлено слідчого, таким чином продовження строку застосування зазначеного обов`язку є необґрунтованим. Також просив, з урахуванням стадії кримінального провадження, процесуальної поведінки ОСОБА_5 , відмовити у продовженні строку застосування обов`язку прибувати до слідчого першого відділу СУ ТУ ДБР у м.Миколаєві ОСОБА_6 , а за його відсутності до прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 із встановленою періодичністю по понеділкам і п`ятницям о 09-00 годині кожного тижня.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав думку свого захисника.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

З матеріалів клопотання вбачається, що сержант поліції ОСОБА_5 проходив службу на посаді помічника чергового сектору реагування патрульної поліції № 1 Бобринецького ВП Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області.

Згідно вимог статті 1 Закону України «Про Національну поліцію» Національна поліція України - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Поліція виконує свої завдання неупереджено, у точній відповідності з законом. Ніякі виняткові обставини або вказівки службових осіб не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій або бездіяльності поліції. Поліція поважає гідність особи і виявляє до неї гуманне ставлення, захищає права людини незалежно від її соціального походження, майнового та іншого стану, расової та національної належності, громадянства, віку, мови та освіти, ставлення до релігії, статі, політичних та інших переконань.

Працівник поліції при виконанні покладених на нього обов`язків керується тільки законом, діє в його межах і підпорядковується своїм безпосередньому і прямому начальникам. Працівник поліції у межах повноважень, наданих Законом та іншими законодавчими актами, самостійно приймає рішення і несе за свої протиправні дії або бездіяльність дисциплінарну чи кримінальну відповідальність.

Службова особа поліції, яка порушила вимоги закону або неналежно виконує свої обов`язки, несе відповідальність у встановленому порядку.

У відповідності до п. з п,1 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції», на поліцейських поширюється дія вказаного закону. Відповідно до вимог статей 2, 3, 18, 23, 24 Закон України Про Національну поліцію, поліцейським забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, а у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов`язані невідкладно вжити таких заходів: відмовитися від пропозиції; за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію; залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції.

Відповідно до примітки до ст. 364 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Відповідно до посадової інструкції помічника чергового сектору реагування патрульної поліції № 1 Бобринецького ВП Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області сержанта поліції ОСОБА_5 , останній забезпечує своєчасне реагування на всі звернення та повідомлення про вчинені кримінальні, адміністративні правопорушення або події.

Однак, сержант поліції ОСОБА_5 вищезазначених вимог законодавчих актів не дотримався.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що 02.04.2019 року, приблизно о 02-00 годині, ОСОБА_5 , виконуючи свої службові обов`язки, здійснив зупинку транспортного засобу «Фольксваген гольф», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_8 .

Після зупинки транспортного засобу ОСОБА_5 , перебуваючи на проїзній частині автомобільної дороги у м. Бобринець Бобринецького району Кіровоградської області (більш точну адресу на даний час слідством не встановлено), використовуючи свої службові повноваження, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення за рахунок інших осіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, висунув громадянину ОСОБА_8 незаконну вимогу щодо передачі йому неправомірної вигоди у розмірі 4000 грн. за непритягнення останнього до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ст.130 КУпАП.

Близько 09-20 год. 06.04.2019 ОСОБА_8 , на виконання протиправної вимоги помічника чергового сектору реагування патрульної поліції № 1 Бобринецького ВП Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області сержанта поліції ОСОБА_5 , не бажаючи настання негативних наслідків для своїх прав та інтересів, прибув до автомобільної заправки «Авіас», розташованої за адресою: вул. Промислова, 1Б, м.Бобринець Кіровоградської області, де в ході зустрічі з ОСОБА_5 у службовому автомобілі «Міцубісі Аутлендер», державний реєстраційний номер НОМЕР_2 (на синьому фоні), передав, а ОСОБА_5 , діючи умисно отримав неправомірну вигоду у розмірі 4000 грн. за непритягнення ОСОБА_8 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП.

Отже, ОСОБА_5 , будучи помічником чергового сектору реагування патрульної поліції №1 Бобринецького ВП Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області, маючи спеціальне звання сержант поліції, у порушення вимог ст.ст. З, 8, 19, 29, 68 Конституції України, статей Закону України Про Національну поліцію, ст.ст. З, 22, 24 Закону України Про запобігання корупції, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою незаконного збагачення, 02.04.2019 року висунув ОСОБА_8 незаконну вимогу передати йому неправомірну вигоду у розмірі 4000 грн. за не притягнення останнього до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП, яку одержав від останнього 06.04.2019 року.

Таким чином ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, а саме у одержанні службовою особою, неправомірної вигоди, за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України підтверджують: протокол огляду місця події від 06.04.2019, протокол освідування особи від 06.04.2019 року, протокол обшуку від 06.04.2019 р., заявами ОСОБА_8 від 03.04.2019 року, протокол допиту свідка ОСОБА_8 від 04.04.2019р., протокол допиту свідка ОСОБА_9 від 06.04.2019 р., протокол допиту свідка ОСОБА_10 від 06.04.2019 року; протокол допиту свідка ОСОБА_11 від 06.04.2019 року; протокол допиту свідка ОСОБА_12 від 06.04.2019 року., протокол допиту свідка ОСОБА_13 від 06.04.2019 року

Ухвалою слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 09.04.2019 року стосовно ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 04.06.2019 року, та визначено розмір застави після внесення якої підозрюваний повинен бути звільнений з під варти з покладенням обов`язків визначених ч.5 ст.194 КПК України.

За підозрюваного ОСОБА_5 внесено заставу, у зв`язку із чим на останнього покладено обов`язки передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: не відлучатися за межі м.Кропивницький без дозволу слідчого, прокурора, або суду; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; прибувати до слідчого першого відділу СУ ТУ ДБР у м.Миколаєві ОСОБА_6 , а за його відсутності до прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 із встановленою періодичністю по понеділкам і п`ятницям о 09-00 годині кожного тижня

Постановою Військового прокурора Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_7 від 29.05.2019 року, було продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019120050000029 від 04.04.2019 року до трьох місяців.

Таким чином наразі триває досудове розслідування у кримінальному проваджені.

Згідно приписів ч. 7 ст. 194 КПК України обов`язки визначені судом можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців, а у разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора.

Обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

З урахуваннямвстановлених обставин, слідчийсуддя приходитьдо висновку,що наданий часпрокурором доведеноіснування ризиків,передбаченого ст..177ч.1п.п.1,3КПК України, оскільки, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, вчиненого у сфері службової діяльності, за яке передбачено покарання на строк до десяти років позбавлення волі, може переховуватися від органів досудового розслідування, у тому числі за межами країни чи на непідконтрольній на даний час Україні території, вживати заходи впливу на ще не допитаних свідків та інших осіб з метою зміни останніми показань та спотворення вже зібраних доказів.

Вказане у своїй сукупності свідчить про те, що заявлені ризики, які виправдовують продовження строку дії обов`язків покладених на підозрюваного, в порядку ч.5 ст.194 КПК України не зменшились, разом з тим, суд вважає за необхідне, з урахуванням встановлених обставин, стадії кримінального провадження, враховуючи, що строк досудового розслідування продовжено до трьох місяців, продовжити ОСОБА_5 строк дії покладених на нього обов`язків, а саме за першою вимогою прибувати до слідчого першого слідчого відділу СУ ТУ ДБР розташованого у м.Миколаєві ОСОБА_6 , та прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 ;не відлучатися за межі м. Кропивницького без дозволу слідчого, прокурора, суду, залежно від стадії кримінального провадження; повідомляти слідчого, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та місця роботи на строк досудового розслідування до 06.05.2019 року.

Одночасно, не продовжувати строку дії покладених на ОСОБА_5 обов`язків в частині здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; прибувати до слідчого першого відділу СУ ТУ ДБР у м.Миколаєві ОСОБА_6 , а за його відсутності до прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 із встановленою періодичністю по понеділкам і п`ятницям о 09-00 годині кожного тижня за необґрунтованістю та не доцільністю.

Керуючись статтями 131, 132, 176-178, 194 КПК України, слідчий суддя -

ухвалив:

Клопотання прокурора Військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Продовжити до 06 липня 2019 року строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПУ України а саме:

за першою вимогою прибувати до слідчого першого слідчого відділу СУ ТУ ДБР розташованого у м.Миколаєві ОСОБА_6 , та прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 ;

не відлучатися за межі м. Кропивницького без дозволу слідчого, прокурора, суду, залежно від стадії кримінального провадження;

повідомляти слідчого, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та місця роботи;

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —487/2692/19

Постанова від 10.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 02.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 02.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 02.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 02.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 13.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 03.06.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 02.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні