Постанова
від 06.06.2019 по справі 927/388/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

06 червня 2019 року м. Чернігівсправа № 927/388/19

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., за участю секретаря судового засідання Гринчук О.К., розглянувши матеріали за заявою ліквідатора (голови комісії з припинення) боржника,

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС" ,

код ЄДРПОУ 21821178, вул. Авіаторів, 19, м. Чернігів, 14029

про відкриття провадження у справі про банкрутство

Представники учасників справи у судове засідання не прибули.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС" (надалі - боржник) подана заява про відкриття провадження у справі про банкрутство на підставі ст. 11, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі - Закон про банкрутство).

В обґрунтування поданої заяви боржник вказує, що під час ліквідації боржника не у зв`язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість задовольнити вимоги кредитора в сумі 147857,08 грн., а тому він був зобов`язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України визначено арбітражного керуючого Ковальчука Миколу Миколайовича (свідоцтво арбітражного керуючого №62 від 01.02.2013, АДРЕСА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.05.2019 вказана вище заява була прийнята до розгляду з призначенням підготовчого засідання на 28.05.2019 та зобов`язано арбітражного керуючого Ковальчука Миколу Миколайовича надати суду у строк протягом трьох днів з дня отримання ухвали від 15.05.2019 заяву про його участь у даній справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної категорії осіб, зазначених у ч. 2 ст.114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом", на паперовому носії або електронній формі .

20.05.2019 до суду від арбітражного керуючого Ковальчука Миколи Миколайовича надійшла заява №01-24/1337 від 17.05.2019 про відмову від участі у справі про банкрутство.

24.05.2019 до суду від арбітражного керуючого Стук Ірини Михайлівни надійшла заява №24/05-19/10-01, в якій просить суд призначити її ліквідатором ТОВ "ВОСТОК - ДОНБАС".

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 28.05.2019 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

При цьому, в підготовчому засіданні 28.05.2019 було встановлено, що боржником дотримано порядок ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України та існують ознаки неоплатності боржника.

Боржник належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, однак не скористався своїм процесуальним правом на участь у ньому.

Розглянувши подані документи і матеріали справи, суд встановив.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС" зареєстроване в якості юридичної особи 07.04.1998, про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за № 1 382 120 0000 008339.

01.03.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про рішення засновників щодо припинення діяльності товариства шляхом ліквідації. (а.с. 25-31).

Протягом ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією розглянуто та визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Експертна компанія "ІТЕО" в сумі 147857,08грн.

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ "ВОСТОК - ДОНБАС" (протокол від 13.05.2019) був затверджений складений ліквідатором проміжний ліквідаційний баланс (а.с.103-105).

Як вбачається із балансу та розшифровки його рядків, станом на 13.05.2019 боржник має поточні зобов`язання в сумі 147,9 тис. грн. - кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; при цьому, вартість активів товариства становить 132,8 тис. грн. (а.с. 100-101).

Враховуючи наведені вище обставини, господарський суд вважає, що надані боржником докази свідчать про недостатність вартості майна останнього для задоволення вимог кредиторів, що є підставою для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У відповідності з ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов`язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов`язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі.

У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов`язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

Розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, покладених цим Законом;

4) які мають конфлікт інтересів (особи, у яких виникає суперечність між власними чи їх близьких осіб майновими, немайновими інтересами та повноваженнями арбітражного керуючого);

5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Згідно з довідкою щодо кандидатури арбітражного керуючого, сформованої 14.05.2019 автоматично у відповідь на електронний запит судді згідно з п. 4.17 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, визначено арбітражного керуючого Ковальчука Миколу Миколайовича.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.05.2019, зокрема, зобов`язано арбітражного керуючого Ковальчука Миколу Миколайовича протягом трьох днів з дня отримання цієї ухвали надати суду заяву про його участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної категорії осіб, зазначених у ч. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", на паперовому носії або в електронній формі.

20.05.2019, у встановлений судом строк, до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 17.05.2019. вих.01-24/1337 арбітражного керуючого Ковальчука М.М. про відмову від участі у справі про банкрутство. В обґрунтування заяви арбітражний керуючий зазначає, що з урахуванням відсутності активів банкрута для покриття витрат арбітражного керуючого, він не має можливості надати згоду на участь у даній справі, з обставин відсутності особистих коштів для проведення ліквідаційної процедури банкрута.

Отже, у встановлений судом строк від арбітражного керуючого Ковальчука М.М. не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі.

У заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство заявник просить призначити ліквідатором голову ліквідаційної комісії Рідзеля Анатолія Петровича . До заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство додано клопотання представника учасника компанії "СБ7 ЛІМІТЕД" про призначення ліквідатором товариства голову комісії з припинення боржника Рідзеля Анатолія Петровича .

24.05.2019 до суду від арбітражного керуючого Стук Ірини Михайлівни надійшла заява №24/05-19/10-01, в якій просить суд призначити її ліквідатором ТОВ "ВОСТОК - ДОНБАС" з повідомленням про те, що вона не належить до жодної категорії осіб, зазначених у ч. 2 ст. 114 Закону про банкрутство.

Враховуючи, що голова комісії з припинення боржника Рідзель Анатолій Петрович не є арбітражним керуючим, розглянувши відповідну заяву арбітражного керуючого Стук І.М., суд вважає за можливе її задовольнити та покласти на останню обов`язки ліквідатора.

Відповідно до ч.1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Керуючись ст. 8, 37, 38, 95, 97, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 233, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС" (код 21821178, вул. Авіаторів, 19, м. Чернігів, 14029) з наслідками, передбаченими ст. 38, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

2. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

3. Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Стук Ірину Михайлівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) АДРЕСА_1, E-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОСТОК - ДОНБАС", текст якого додається.

5. Встановити строк для подання заяв з вимогами до боржника, який ліквідується, протягом місяця після оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

6. Зобов`язати ліквідатора виконати дії, передбачені розділом ІІІ "Ліквідаційна процедура" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

7. Копії цієї постанови надіслати ліквідатору Стук І.М. ( АДРЕСА_1 ), голові ліквідаційної комісії боржника Рідзелю А.П . ( АДРЕСА_2 ), арбітражному керуючому Ковальчуку Миколі Миколайовичу ( АДРЕСА_3 ), Товариству з обмеженою відповідальністю "Експертна компанія "ІТЕО" (вул. Нахімова, 30, м. Чернігів, 14014), Деснянському відділу державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції (вул. Шевченка, 118, м. Чернігів, 14030), Головному управлінню ДФС у Чернігівській області (14000, м. Чернігів, вул. Реміснича, 11), відділу державної реєстрації юридичних і фізичних осіб-підприємців Управління адміністративних послуг (вул. Рокосовського, 20-а, м. Чернігів, 14032), відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області (проспект Миру, 49-а, к.703, м.Чернігів, 14005).

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82220637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/388/19

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Постанова від 06.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні