Ухвала
від 28.05.2019 по справі 127/13518/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/13518/19

Провадження №1-кс/127/7644/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2019 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання cтаршого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийз ОВСдругого відділурозслідування кримінальнихпроваджень Слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Вінницькійобласті ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019020010000054 відносно ПП « ОСОБА_5 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), а саме щодо не встановлених осіб, які з метою прикриття незаконної діяльності, відобразили проведення взаєморозрахунків з суб`єктами господарювання з ознаками фіктивності, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), чим нанесли велику матеріальну шкоду державі.

Дані суб`єкти господарської діяльності в період серпня вересня 2017 року, здійснили ризикові операції з формування податкового кредиту за рахунок придбання бензину та дизпалива у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), на загальну суму 16040650 грн., в тому числі ПДВ 3208130 грн.

Встановлено що СУ ФР Офісу великих платників ДФС здійснює досудове розслідування кримінального провадження №32017100110000024, що кваліфікується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, в ході якого допитано у якості свідків посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які в своїх показах зазначили про непричетність до реєстрації та здійснення господарської діяльності даного товариства.

Так, 24.10.2018 співробітниками СУ ФР Офісу великих платників ДФС (дата внесення інформації 22.10.2018, вих. №59403/28-10-23-02) внесено картку фіктивного підприємництва щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Крім того, відповідно до висновку дослідження №131/21-09-01/40857701 від 26.09.2018, проведеного міжрегіональним відділом з особливо важливих справ МОУ ОВПП ДФС з`ясовано, що операції проведені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » упродовж 2017 року мають безтоварний характер та являються такими, що спрямовані на мінімізацію податкових зобов`язань реальному сектору економіки. В подальшому дані матеріали були спрямовано до відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою проведення дослідження фінансово-господарської діяльності даного СПД та встановлення завданих збитків.

Відповідно до висновку дослідження №1/02-32-16-20/33088705 від 04.01.2018 встановлено, що посадові особи ПП « ОСОБА_5 » внесли до офіційних документів (податкових декларацій з податку на прибуток за 2017 завідомо недостовірну інформацію по операціях з придбання ПММ у контрагента, що має ознаки «фіктивності» - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в результаті чого нанесено збитки державі у вигляді не сплати податків на загальну суму 5528115 грн., з урахуванням від`ємного значення з податку на додану вартість за грудень 2017 року в сумі 567333 грн.) в тому числі податку на додану вартість 2640798 грн., та податку на прибуток 2887317 грн.

Також встановлено що ПП « ОСОБА_5 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) останній раз подаволо звітність до органу ДФС на прикінці 2018 року, за місцем реєстрації юридичної особи підприємство відсутнє, а також з метою приховання слідів вчинення злочину було перереєстровано на громадянина Азербайджану ОСОБА_6 , який окрім ПП « ОСОБА_5 » числиться керівником та засновником на ще 24 підприємств з явними ознаками фіктивності.

Таким чином, в діях на даний час не встановлених осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, які попередньо кваліфікуються за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України.

Підчас досудовогорозслідування виникланеобхідність утимчасовому доступіз можливістювилучення оригіналівпервинних фінансово-господарськихдокументів ФГ ОСОБА_7 код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ( АДРЕСА_1 ) по проведеним господарським операціям вказаного підприємства з ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період з 01.01.2017 по 31.12.2018 року, тобто можливість ознайомитися з ними та вилучити їх для запобігання їх можливому знищенню, проведення судово-криміналістичних експертиз (здійснити їх виїмку), а саме: договорів, додаткових угод, додатків до них, актів прийому передачі, видаткових накладних, зареєстрованих акцизних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості та відповідності, платіжних документів, прибуткових касових ордерів, приймальних квитанцій, рахунків фактури, банківських виписок з оплати товарів, інших фінансово-господарських документів що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності з вищезазначеними суб`єктами господарської діяльності, а також документів щодо реалізації (продажу) ФГ ОСОБА_7 товарно-матеріальних цінностей (паливно-мастильних матеріалів), які в були придбані у ПП « ОСОБА_5 », а саме: договорів, додаткових угод, додатків до них, актів прийому передачі, видаткових накладних, зареєстрованих акцизних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості та відповідності, платіжних документів, прибуткових касових ордерів, приймальних квитанцій, рахунків фактури, банківських виписок з оплати товарів, інших фінансово-господарських документів що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності та які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню і можуть виступати в подальшому в якості речових доказів скоєного кримінального правопорушення.

У зв"язку із неможливістю отримати запитувані документи іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому ініціатор клопотання звернувся до суду.

В судове засідання ініціатор клопотання не з"явився, натомість подав заяву про розгляд клопотання у йоо відсутність, вимоги клопотання підтримав.

Представник ФГ ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився про причини неприбуття суд не повідомив, хоча про місце та час розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, суд находить, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав..

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом встановлено, що запитувані документи перебувають у володінні ФГ ОСОБА_7 , вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Оскільки стороною кримінального провадження доведено необхідність вилучення речей для досягнення цілей кримінального провадження, тому підлягає задоволенню клопотання в частині вилучення вказаних оригіналів документів.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати cтаршому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ з можливістю ознайомитися з ними та вилучити оригінали первинних фінансово-господарських документів (здійснити їх виїмку), які знаходяться у володінні ФГ ОСОБА_7 код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ( АДРЕСА_1 ), а саме: документів по проведеним господарським операціям ФГ ОСОБА_7 з ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період з 01.01.2017 по 31.12.2018 року: договорів, додаткових угод, додатків до них, актів прийому передачі, видаткових накладних, зареєстрованих акцизних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості та відповідності, платіжних документів, прибуткових касових ордерів, приймальних квитанцій, рахунків фактури, банківських виписок з оплати товарів, інших фінансово-господарських документів що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності з вищезазначеними суб`єктами господарської діяльності, а також документів щодо реалізації (продажу) або використання у власній господарській діяльності ФГ ОСОБА_7 товарно-матеріальних цінностей (паливно-мастильних матеріалів) які були придбані у ПП « ОСОБА_5 », а саме: договорів, додаткових угод, додатків до них, актів прийому передачі, видаткових накладних, зареєстрованих акцизних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості та відповідності, платіжних документів, прибуткових касових ордерів, приймальних квитанцій, рахунків фактури, банківських виписок з оплати товарів, інших фінансово-господарських документів що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82225708
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —127/13518/19

Ухвала від 28.05.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні