Ухвала
від 06.06.2019 по справі 534/813/19
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/813/19

Провадження № 1-кс/534/320/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2019 року м. Горішні Плавні

Слідчий суддя Комсомольського міського суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого (за матеріалами кримінального провадження, внесеними до ЄРДР за №12019170080000485 від 30.05.2019) про проведення судової експертизи та залучення експерта,

в с т а н о в и в :

До Комсомольського міського суду Полтавської області звернулась старший слідчий СВ відділення поліції №2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 із клопотанням, про проведення судової експертизи та залучення експерта у кримінальному провадженні №12019170080000485 від 30.05.2019.

Із змісту внесеного клопотання вбачається, що 30.05.2019 до ВП№2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області від ОСОБА_4 надійшло повідомлення про те, що з кв. АДРЕСА_1 відчутний трупний запах, при виїзді на місце події в помешканні виявлено труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі слідами тілесних ушкоджень, тобто з ознаками насильницької смерті.

Відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019170080000485 від 30.05.2019 та розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

В ході досудового слідства було встановлено, що до вчинення даного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якому 31.05.2019 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

Таким чином, на даний час, в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні амбулаторної комплексноїсудової психолого психіатричноїекспертизи до якої необхідно залучити експертів (комісії лікарів психологів і психіатрів) при Полтавській обласній психіатричній лікарні ім. А.Ф. Мальцева. Метою проведення вказаної експертизи є необхідність встановлення психологічного стану підозрюваного під час його життя та на момент вчинення ним вказаного кримінального правопорушення, та інші питання в галузі судової медицини, що мають значення для подальшого досудового розслідування. Вирішення вказаних питань необхідно для встановлення істини в кримінальному провадженні, повного, об`єктивного та всебічного розслідування, а також для встановлення обставин, які підлягають доказуванню відповідно до ст. 91 КПК України.

Будучи належним чином повідомленим про розгляд клопотання, слідчий в судове засідання не прибула, у заявленому клопотанні прохала суд розгляд справи провести за її відсутності, клопотання підтримала та прохала його задовольнити.

Дослідивши надані матеріали кримінального провадження, суд вважає клопотання обґрунтованим з наступних підстав.

Як убачається із витягу з ЄРДР кримінального провадження за №12019170080000485, 30.05.2019 до ВП№2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області від ОСОБА_4 надійшло повідомлення про те, що з кв. АДРЕСА_1 відчутний трупний запах, при виїзді на місце події в помешканні виявлено труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі слідами тілесних ушкоджень, тобто з ознаками насильницької смерті.

Під час досудового розслідування було встановлено, що до вказаного злочину причетний ОСОБА_6 , 1969 р.н., якому 31.05.2019 було вручено повідомлення про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

На даний час, з метою забезпечення проведення повного, об`єктивного та всебічного розслідування, а також для встановлення обставин, які підлягають доказуванню, в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні амбулаторної комплексноїсудової психолого психіатричноїекспертизи, під час проведення якої необхідно встановити психологічний стан підозрюваного ОСОБА_6 під час його життя та на момент вчинення ним вказаного кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ч.1 ст.244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінально провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Відповідно до ч.7 ст.244 КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

З огляду на викладене, для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування обставин, які мають істотне значення у кримінальному провадженні необхідні спеціальні знання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.242, 244 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 задовольнити повністю.

Призначити у кримінальному провадженні №12019170080000485 від 30.05.2019 амбулаторну комплексну судову психолого психіатричну експертизу, виконання якої доручити експертам (комісіїлікарів психологіві психіатрів)при Полтавськійобласній психіатричнійлікарні ім.А.Ф.Мальцева за адресою: м.Полтава, вул.Медична, 1.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

- Які індивідуально-психологічні особливості має підозрюваний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в тому числі і ті, які суттєво вплинули на характер його протиправних дій (підвищена агресивність, підкореність, жорстокість, соціальні установки)?

- Чи могли суттєво вплинути та чи вплинули індивідуально-психологічні особливості підозрюваного ОСОБА_6 на його поведінку під час вчинення ним протиправних дій, кримінального правопорушення?

- Які психологічні якості та провідні мотиваційні чинники має підозрюваний ОСОБА_6 .? У якому зв`язку вони перебувають з обставинами, що досліджуються у провадженні?

- Чи має ОСОБА_6 індивідуально-психологічні особливості, що суттєво вплинули на характер його показань у провадженні?

- Чи страждав ОСОБА_6 під час вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення будь-яким психічним захворюванням або тимчасовим розладом психічної діяльності, якщо так, то яким саме?

- Чи був здатен ОСОБА_6 в момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення, з урахуванням його емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку, усвідомлювати реальний зміст своїх дій та в повній мірі свідомо керувати ними і передбачати їх наслідки?

- Чи перебував ОСОБА_6 в момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення в емоційному стані, що суттєво вплинув на його свідомість і поведінку? Якщо так, то в якому саме (сильний страх, пригніченість, розгубленість, відчай, емоційний стрес, фрустрація, тощо)?

- Чи перебував ОСОБА_6 в момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення в стані вираженого емоційного збудження або емоційного напруження, що можуть розглядатись як психологічна підстава стану сильного душевного хвилювання?

- Чи перебував ОСОБА_6 в момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення в стані фізіологічного афекту як психологічної підстави сильного душевного хвилювання?

- Чи здатен ОСОБА_6 з урахуванням його емоційного стану, індивідуально-психологічних особливостей та рівня розумового розвитку, правильно сприймати обставини, що мають значення у провадженні, і давати про них відповідні показання?

- Чи має ОСОБА_6 відхилення в психічному розвитку, які не є проявами психічного захворювання? Якщо так, то які їх ознаки?

- Чи страждав ОСОБА_6 в період вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення яким-небудь психічним захворюванням, чи проявлявся у нього тимчасовий розлад психічної діяльності

- Чи страждає ОСОБА_6 будь-якою психічною хворобою у даний час? Якщо так, то якою саме?

- Чи потребує ОСОБА_6 застосування до нього примусових заходів медичного характеру (лікування), якщо так, то яких саме?

- Якою є загальна психологічна характеристика підозрюваного ОСОБА_6 (темперамент, характер, нахили)?

- Які психічні властивості підозрюваного ОСОБА_6 мають яскраво виражений характер і можуть справляти істотний вплив на його поведінку (запальність, замкненість, обережність)?

Зобов`язати слідчого СВ відділення поліції №2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 для проведення експертизи забезпечити прибуття підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. А.Ф. Мальцева та надати у розпорядження експертам матеріали кримінального провадження №12019170080000485 від 30.05.2019.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта від виконання покладених на нього обов`язків за ст. 384, ст.385 КК України.

Копію ухвали надати старшому слідчому ОСОБА_3 для організації її виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя підпис ОСОБА_1

Згідно з оригіналом.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —534/813/19

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні