Ухвала
від 04.06.2019 по справі 757/31039/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/31039/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2019 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100060000068 від 18.06.2018 р. за підозрою

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Київської обл., українця, громадянина України, з середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , іпн. НОМЕР_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

25.06.2018року доПечерського районногосуду м.Києва відпрокурора укримінальному провадженні-прокурора Київськоїмісцевої прокуратури№ 6 ОСОБА_3 надійшло клопотанняпро звільненнявід кримінальноївідповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №32018100060000068від 18.06.2018р.за підозроюу вчиненнікримінального правопорушенняпередбаченого ч.5ст.27 ч. 1 ст. 205 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвалою від 25.06.2018 року вказане клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1ст. 314 КПК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1ст. 49 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні повністю погодилася з клопотанням прокурора, надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1ст. 49 КК Українита підтвердила суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення кримінального правопорушення, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали долучені до клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, приходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст.ст.32,33 КПК України.

ОСОБА_4 підозрюється в тому, що 03 лютого 2016 року, в денний період часу доби, знаходячись біля входу станції метро «Печерська» у Печерському районі м. Києва, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримав від невстановленої слідством особи, пропозицію зареєструвати на своє ім`я підприємство (юридичну особу) в органах державної влади за грошову винагороду у розмірі 500 (п`ятсот) гривень, з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_4 домовився з невстановленою слідством особою про створення (реєстрацію) на його ім`я, як засновника та службової особи підприємства, в органах державної влади юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОД-ТОРГ ЛТД» (код 40276126) (далі по тексту ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» або товариство) за грошову винагороду, без наміру здійснювати законну господарську діяльність та з метою прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» або укладались будь-які угоди та інших осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи та документи товариства.

При цьому, ОСОБА_4 домовився з невстановленою слідством особою про підписання документів по реєстрації ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», надання цих документів державному реєстратору для державної реєстрації юридичної особи, а також про те, що до діяльності ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» ОСОБА_4 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником та службовою особою товариства, фінансово-господарською діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, як майбутнього засновника та директора ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність на ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», пов`язану з купівлею-продажем товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг), визначену в статуті підприємства, мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку від такої діяльності, усвідомлюючи, що здійснює дії спрямовані на створення товариства та його фактичне заволодіння невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих мотивів, надав невстановленій слідством особі, з метою підготування документів по реєстрації ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», копії сторінок власного паспорту громадянина України серія НОМЕР_2 виданого Баришівським РВ ГУМВС України в Київській області 07.02.2008 та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_1 , які в подальшому невстановленими слідством особами були використані для створення статутних та реєстраційних документів ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», в тому числі: довіреності посвідченої приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за №226 від 03.02.2016 та протоколу Загальних зборів Засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОД-ТОРГ ЛТД» за №1 від 05.02.2016.

У подальшому, бажаючи довести свій злочинний умисел до логічного завершення та отримати обіцяну йому невстановленою слідством особою, грошову винагороду ОСОБА_4 , у денний час доби, 03.02.2016, знаходячись в будинку за адресою: м. Київ, Велика Васильківська,95, який розташований у Печерському районі м. Києва, достовірно знаючи, що сприяє іншим особам, здійснити створення (реєстрацію) ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, знаючи, що сприяє іншим особам створити ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» для прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» або укладались будь-які угоди та осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи і документи товариства, реалізовуючи злочинний умисел направлений на вчинення пособництва фіктивному підприємництву, підписав надані невстановленою слідством особою документи, а саме: довіреність посвідчену приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за №226 від 03.02.2016 та протокол Загальних зборів Засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОД-ТОРГ ЛТД» за №1 від 05.02.2016.

Після підписання вищевказаних документів по реєстрації ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД», ОСОБА_4 , в той же день, передав зазначені документи невстановленій слідством особі, які в подальшому, невстановленою слідством особою було подано до державного реєстратора, на підставі яких 15 лютого 2016 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_4 , за що останній отримав грошову винагороду у розмірі 500 (п`ятсот) гривень.

Незважаючи на те, що ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» зареєстровано на ОСОБА_4 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як суб`єкти підприємницької діяльності - юридичні особи, останній сприяв у її створенні не з метою здійснення господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, а саме: з метою сприяння суб`єктам господарювання реального сектору економіки у обготівкуванні безготівкових грошових коштів у не обліковану готівку, вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом та мінімізації податкових зобов`язань, шляхом формування податкового кредиту з податку на додану вартість, валових витрат, внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з товариством.

Після реєстрації ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» на ім`я ОСОБА_4 , виступивши засновником та директором підприємства, останній самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, не укладав будь-яких угод з суб`єктами господарювання резидентами України, жодних цінних паперів не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), жодних товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), нікого на це не уповноважував, договорів купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не укладав та нікого на це не уповноважував, актів прийняття передачі цінних паперів та виконання зобов`язань до договорів купівлі продажу цінних паперів не укладав, не користувався печаткою підприємства, не використовував банківських рахунків підприємства, не здійснював перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленій слідством особі.

Надання ОСОБА_4 особистих даних, документів, підписання реєстраційних документів ТОВ «ПРОД-ТОРГ ЛТД» дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, в тому числі: укладати угоди з суб`єктами господарювання резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печаткою підприємства, використовувати банківські рахунки підприємства, здійснювати перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, формувати валові витрати підприємствам реального сектору економіки, та здійснювати інші дії з метою прикриття незаконної діяльності направленої на ухилення від сплати податків та вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом.

Такі дії ОСОБА_4 , які виразилися у пособництві фіктивному підприємництву, тобто в сприянні іншим співучасникам створити суб`єкт підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, суд кваліфікує за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиноюКримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно доч.2ст.286КПК України встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі направляє його до суду.

Згідно з п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2ст. 284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3статті 288 КПК Українивизначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Зокрема згідно п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених пунктами 1-4 ч. 1 ст. 49 КК України, за наявності згоди підозрюваного на звільнення на підставі спливу строків давності.

З матеріалів клопотання вбачається, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, за вчинення якого передбачено покарання у виді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а отже відповідно до вимог ч. 2 ст. 12 КК України вказаний злочин належить до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Так підозрюваний ОСОБА_4 вчинив інкримінований йому злочин улютому 2016 році, отже на дату розгляду даного клопотання минуло понад три роки.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про можливість звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Судові витрати та речові докази відсутні.

Потерпілі в кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись статтями 12, п. 1, 2 ч. 1 ст. 49 Кримінального кодексу України, п. 1 ч. 2 ст. 284, статтями 285 288, ч. 1, п. 2 ч. 3 ст. 314 Кримінального процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100060000068 від 18.06.2018 р. у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, на підставі п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України в зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100060000068 від 18.06.2018 року, за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Печерський районний суд м. Києва.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82233375
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100060000068 від 18.06.2018 р. за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Київської обл., українця, громадянина України, з середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , іпн. НОМЕР_1 , у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —757/31039/18-к

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні