Ухвала
від 07.06.2019 по справі 490/527/19
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

н\п 2-р/490/4/19 Справа № 490/527/19

Центральний районний суд м. Миколаєва


У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2019 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого судді Гуденко О.А.,

при секретарі Дудник Г.С.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому сдовому засіданні заяву представника відповідача ОСОБА_1 про надання роз`яснення судового рішення, яке не набрало законної сили, по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Комунальне некомерційне підприємство Миколаївської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4" , третя особа ОСОБА_1 про скасування наказу та поновлення на роботі, стягнення оплати за час вимушеного прогулу, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Центрального районного суду м.Миколаєва від 20 травня 2019 року , описку в якому усунуто ухвалою того ж суду від 21 травня 2019 року, позов ОСОБА_2 - задоволено.

Скасувано наказ головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 від 10 грудня 2018 року № 246-к про звільнення ОСОБА_2 з посади сестри медичної з фізіотерапії з 14 грудня 2018 року у зв`язку зі скороченням численності та штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України).

Поновлено ОСОБА_2 на посаді сестри медичної з фізіотерапії Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 .

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 на користь ОСОБА_2 середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 23 147 грн 19 коп.

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 , місцезнаходження якого за адресою м. Миколаїв вул. Адміральська, буд. 6, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 32884395 в дохід держави 999 грн. 87 коп. судових витрат.

Допущено негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_2 на посаді сестри медичної з фізіотерапії Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 .

31 травня 2019 року представник відповідача головний лікар Мотуз С.В. звернувся до суду з заявою про надання роз`яснення судового рішення, яке не набрало законної сили, але в частині поновлення на роботі допущено до негайного виконання , оскільки посада, на яку поновлено позивачка скорочена , авнесення змін до штатного розщпису з введення посдаи сестри медичної з фізіотерапії буде суперечити чинним нормативно-правовим актам, якими регламентується діяльність КНП ММР "Центр первинної медико-санітраної допомоги № 4"

Сторони в судове засідання не з`явилися, повідомлялися про час і місце судового засідання належним чином. Їх неявка не перешкоджає розгляду питання про роз`яснення рішення.

Суд дослідивши матеріали справи, заяву про роз`яснення судового рішення, прийшов до наступного.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

За положеннями вказаної статті рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення. Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Представник відповідача в своїй заяві просить у вищевказаному рішенні надати роз`яснення з насупних питань: який порядок негайного виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_3 ,І на посаді тсестри медичної з фізіотерапії - якщо на даний момент посада, на якій суд ухвалив її поновити була скорочена та не иміститься у штатному розкладі з 01.01.2019 року .

У п. 32 Висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів зазначено, що всі судові рішення повинні бути зрозумілими, викладеними чіткою і простою мовою це необхідна передумова розуміння рішення сторонами та громадськістю.

Верховний Суд України у постанові Пленуму Про судове рішення у цивільній справі від 18.12.2009 року також наголошує на тому, що ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким, викладеним у послідовності, встановлені й ст. 215 ЦПК України, і обов`язково містити вступну, описову, мотивувальну та резолютивну частини. Разом з тим рішення не повинно містити зайвої деталізації, яка не має правового значення в даній справі, а також незрозумілих словосполучень, занадто довгих речень, через які викладення фактичних обставин важко сприймається.

Виходячи з цієї норми закону, роз`яснення рішення суду це уточнення, більш чітке і зрозуміле викладення справжнього його змісту.

Роз`яснення рішення є засобом виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового рішення суду. Таким чином, суд роз`яснює суть судового рішення, якщо воно є незрозумілим для суб`єкта, якому надано право звернення за відповідним роз`ясненням. Між тим, необхідність такого роз`яснення випливає з обставин неоднозначного розуміння рішення суду з метою його виконання. Роз`яснено може бути рішення суду у разі, якщо без такого роз`яснення його тяжко виконати, оскільки має місце ймовірність неправильного його виконання чи невиконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Отже, в ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Проте, доводів та обґрунтування нечіткості чи то не розуміння судового рішення заявником вказано не було, з огляду на що, суд вважає занеобхідне відмовити у такому роз`ясненні рішення суду, оскільки є незрозумілим, що саме необхідно роз`яснити, уточнити задля його кращого розуміння та відповідно його належного виконання.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 271, 354 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволені заяви Комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4" про надання роз`язнення судового рішення від 20 травня 2019 року по цивільній справі за позовними вимогами ОСОБА_2 до Комунальне некомерційне підприємство Миколаївської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4" , третя особа ОСОБА_1 про скасування наказу та поновлення на роботі, стягнення оплати за час вимушеного прогулу - відмовити.

Якщо ухвалу було проголошено за відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії ухвали.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя: О.А. Гуденко

Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено10.06.2019
Номер документу82250656
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу та поновлення на роботі, стягнення оплати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —490/527/19

Рішення від 19.05.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні