Ухвала
від 17.05.2019 по справі 2а-0870/11424/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ПОНОВЛЕННЯ ПРОПУЩЕНОГО СТРОКУ ПРЕД`ЯВЛЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ЛИСТА ДО ВИКОНАННЯ

17 травня 2019 рокуСправа № 2а-0870/11424/11 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Стрельнікової Н.В. розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання виданого у справі

за позовом Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції

до Приватної виробничо-комерційної фірми «СВС»

про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

07.05.2019 року від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області надійшла заява про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що ним було пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання з об`єктивних підстав, а саме, у зв`язку із втратою виконавчого листа та необхідністю отримання його дубліката.

Розгляд заяви призначено на 17.05.2019.

Представником заявника було надано клопотання (вх..№ 19924 від 17.05.2019) про розгляд заяви за відсутності представника.

Боржник в судове засідання не з`явився.

Відповідно до положень частини третьої статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин та керуючись приписами ч.9 ст.205 КАС України суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представників сторін в порядку письмового провадження та на підставі наявних в матеріалах справи письмових доказах. На підставі приписів ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вирішуючи питання про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа по справі № 2а-0870/11424/11 до виконання, суд виходить з такого.

Відповідно до частини першої статті 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно з частиною першою статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 (далі- Закон), виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Частиною шостою статті 12 вказаного Закону передбачено що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Вирішуючи питання про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання суд повинен перевірити, чи справді пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, а якщо є підстави так вважати, то чи були поважні причини для цього.

На думку суду поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

Дослідивши заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання суд дійшов висновку, що позивачем зазначено поважні причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання з наступних підстав.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 05.01.2012 адміністративний позов Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції задоволено та стягнуто з Приватної виробничо-комерційної фірми «СВС» заборгованість у розмірі 372 грн. 70 коп.

20.04.2012 постанова Запорізького окружного адміністративного суду від 05.01.2012 набрала законної сили. 10.05.2012 позивачем отримано виконавчий лист у справі №2а-0870/11424/11.

Ухвалою суду від 18.12.2017 заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про заміну сторони правонаступником задоволено. Замінено сторону - стягувача - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (ідентифікаційний код 41320207, 69000, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вул. Сєдова, буд. 12).

Разом із тим, 06.03.2015 за вказаним листом відкрито виконавче провадження державним виконавцем Вознесенівського відділу державної виконавчої служби міста Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Листом від 21.03.2017 № 114/9 Вознесенівським відділом державної виконавчої служби міста Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області направлено, як вказано у даному листі, постанову від 11.06.2015 та виконавчий лист у справі № 2а-0870/11424/11.

Разом з тим, як вказує заявник додатком до була постанова про повернення виконавчого документа стягувачу. Однак оригінал виконавчого листа серед додатків до листа був відсутній.

Оскільки втрата виконавчого документа унеможливлює подальше примусове виконання судового рішення, керуючись ст. ст. 44, 376, п. 18.4 розділу VII Перехідні положення КАС України, вказує, що стягувач змушений звернутись до суду із заявою про видачу його дублікату. Із посиланням на приписи п. 18.4 розділу VII Перехідні положення КАС України зауважує, що отримання стягувачем дублікату виконавчого документа по справі унеможливлюється, оскільки на теперішній час сплив строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, однак враховуючи ту обставину, що стягувачем своєчасно пред`явлено до Вознесенівського ВДВС до виконання виконавчий лист по справі, вважає, що строк пред`явлення виконавчого листа до виконання пропущений з поважних причин, у зв`язку із чим виникла необхідність у зверненні до суду із заявою про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Розглянувши обставини, викладені у заяві про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа у справі та з`ясовані під час судового розгляду справи, суд вважає їх поважними та такими, що об`єктивно перешкоджали своєчасному пред`явленню виконавчого листа до виконання.

Крім того, судом враховано, що оскільки з моменту набрання законної сили постановою суду від 20.04.2012 відповідачем не було вчинено визначених законом дій щодо виконання судового рішення, а саме сплати заборгованість по страховим внескам у розмірі 372,70 грн, а стягувачем наведено поважні причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд дійшов висновку про обґрунтованість його заяви.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є такою, що підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 243, 248, 376 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання задовольнити повністю.

Поновити строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №2а-0870/11424/11 з моменту набрання даною ухвалою законної сили.

Ухвала набирає законної сили у порядку встановленому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено10.06.2019
Номер документу82255891
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/11424/11

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 17.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 17.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 05.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 09.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні