Рішення
від 04.06.2019 по справі 304/645/19
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/645/19

Провадження № 2/304/273/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2019 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Чепурнова В.О.,

з участю секретаря судового засідання - Гавій Л.В.,

представника позивача - адвоката Ільницького С.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у порядку загального позовного провадження цивільну справу № 304/645/19 за позовом представника ОСОБА_1 - адвоката Ільницького Сергія Михайловича до Турицької сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

представник позивача звернувся до суду з позовом до Турицької сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини. Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Однак, після смерті спадкодавця позивачка не оформила спадщину на себе через брак коштів, так як доглядає за хворою матір`ю - ОСОБА_3 , що вимагає значних фінансових затрат. Інших спадкоємців, які б бажали спадкувати за померлим, немає, спадкові справи та заповіти відсутні. Тому просить суд визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини, так як такий нею був пропущений з поважних причин.

Адвокат Ільницький С.М. як представник позивача у судовому засідання позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив такі задовольнити, посилаючись на обставини позову.

У судове засідання представник Турицької сільської ради Перечинського району не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі та визнав позовні вимоги у повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконкомом Турицької сільської ради Перечинського району Закарпатської області 22 березня 2010 року (а. с. 6, 7).

Згідно довідки виконкому Турицької сільської ради Перечинського району ввід 15 січня 2019 року №518/02-16 на момент смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , окрім нього, ніхто не проживав та не був зареєстрований (а. с. 8).

Так, відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1269 цього Кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) спадкова справа стосовно спадкодавця ОСОБА_2 відсутня (а. с. 18-19).

Таким чином, згідно ст. 1272 ЦК України позивач вважається такою, що не прийняла спадщину.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України суд може за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

З довідки виконкому Турицької сільської ради Перечинського району від 17 квітня 2019 року №158/02-16 вбачається, що ОСОБА_1 фактично не переоформила спадщину протягом дев`яти років, яка належала її померлому чоловіку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , за відсутністю коштів, так як доглядає за хворою мамою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а. с. 9).

Згідно з ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи вищенаведене та те, що позивач після відкриття спадщини за чоловіком перебуває у важкому матеріальному становищі у зв`язку з доглядом за хворою матір`ю, а також беручи до уваги визнання позову відповідачем, суд вважає, що встановлений ст. 1270 ЦК України строк пропущений нею з поважних причин, тому позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись статтями 1261, 1269, 1270, 1272 ЦК України, статтями 12, 13, 76-83, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 258-259, 265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

позов представника ОСОБА_1 - адвоката Ільницького Сергія Михайловича до Турицької сільської ради Перечинського району Закарпатської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за покійним ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий трьохмісячний строк для прийняття спадщини з дня набрання цим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_3 .

Представник позивача: Ільницький Сергій Михайлович, місцезнаходження: АДРЕСА_5 .

Відповідач: Турицька сільська рада Перечинського району Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04351251; місцезнаходження: 89222 Закарпатська область Перечинський район с.Туриця, вул. Центральна, № 98.

Головуючий: Чепурнов В. О.

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено09.06.2019
Номер документу82257319
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/645/19

Рішення від 04.06.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні