Ухвала
від 05.06.2019 по справі 335/597/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/597/19 1-кп/335/459/2019

У ХВ АЛ А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2019 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12018080060001548 від 19.06.2018 року, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, українця, громадянина України, розлученого, не маючого на утриманні малолітніх дітей, працюючого електромонтером зв`язку в ТОВ "Сіпком", маючого професійно-технічну освіту, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, по обвинуваченню у вчиненні злочинів передбачених ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 Кримінального кодексу України (далі КК України), за участю прокурора ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_5 , -

В С Т А Н О В И В :

Протягом 2018 року ОСОБА_3 , переслідуючи умисну корисливу мету, володіючи достатнім рівнем технічних та комп`ютерних знань, став на шлях вчинення умисних корисливих злочинів, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу мереж електрозв`язку.

Згідно розробленого плану ОСОБА_3 підшукував осіб, котрим за грошову винагороду встановлював супутникове обладнання з підключенням до нього цифрового ресиверу супутникового телебачення моделі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » основним призначенням якого є прийняття, обробка та декодування сигналів супутникового цифрового телебачення з подальшим його відтворенням за допомогою телевізору. В якості контакту залишав свій абонентський номер телефону НОМЕР_1 . В ході підготовки до вчинення злочину ОСОБА_3 заздалегідь купував цифровий TV-ресивер, котрий використовуючи мережу Інтернет відтворює цифровий сигнал каналів «Футбол 1» та «Футбол 2», що передаються в мережі кабельного телебачення та належать ТОВ «ТРК Україна».

Так, з метою реалізації злочинного умислу, 14.09.2018 року, ОСОБА_3 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 здійснив встановлення супутникового обладнання та підключив його до цифрового ресиверу супутникового телебачення моделі «Open SX1», котрий приніс з собою. Вказаний ресивер ОСОБА_3 приєднав до телевізора та за допомогою налаштування ресиверу підключив до мережі Інтернет «Wi-fi», після чого здійснив налаштування тюнеру та налагодив відтворення каналів супутникового зв`язку на телевізор в кількості 379 каналів. Серед яких знаходилися канали кабельного телебачення «Футбол 1» та «Футбол 2» (назви в панелі керування ресивером « НОМЕР_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Так за допомогою вказаного обладнання ОСОБА_3 здійснив несанкціоноване втручання в мережу електрозв`язку, що призвело до підробки та спотворення процесу інформації.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_3 своїми умисними діями, які виразились в несанкціоноваму втручанні в роботу мереж електрозв`язку, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, скоїв злочин передбачений ч.1 ст. 361 КК України.

Крім того, надалі ОСОБА_3 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на втручання в роботу мереж електрозв`язку, не уклавши будь-яких договорів з ТОВ «ТРК Україна» щодо надання дозволу на розповсюдження телевізійних каналів «Футбол 1» та «Футбол 2» шляхом їх ретрансляції чи будь-яким іншим способом або на надання доступу до зазначених телеканалів третім особам, здійснив розповсюдження інформації з обмеженим доступом, що передається в мережах електрозв`язку. Так, ОСОБА_3 , маючи умисел на санкціоноване втручання в мережу електрозв`язку з подальшим розповсюдженням інформації з обмеженим доступом 14.09.2018 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , встановив супутникове обладнання, налаштувавши цифровий ресивер супутникового телебачення моделі «Open SXI» підключив останній до всесвітньої мережі Інтернет приєднав до телевізору, тим самим надав можливість відтворення каналів «Футбол 1» та «Футбол 2», що передаються в мережі кабельного телебачення та є інформацією з обмеженим доступом, котра належить компанії ТОВ «ТРК Україна». Мовлення програм телеканалів «Футбол 1» та «Футбол 2» здійснюється з використанням криптографічного захисту інформації, тобто використовується вид захисту інформації, що реалізується перетворення інформації з використанням спеціальних (ключових) даних з метою приховування/відновлення змісту інформації, підтвердження її справжності, цілісності, авторства тощо (ст. 1 Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах"). Так, дії внаслідок яких інформація передачі, що транслюються на телеканалах «Футбол 1» та «Футбол 2» у кодованому вигляді за допомогою супутникових мереж електрозв`язку стає відомою чи доступною фізичним та/або юридичним особам, що не мають права доступу до неї, є виток інформації.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_3 своїми умисними діями, які виразились в несанкціонованому розповсюдженні інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в мережах електрозв`язку, скоїв злочин передбачений ч.1 ст. 361-2 КК України.

15.02.2019 року до суду надійшло клопотання ТОВ "Сіпком", в якому просить звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів передбачених ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу підприємства строком на 1 рік, а кримінальне провадження відносно нього закрити, до клопотання додано протокол загальних зборів трудового колективу ТОВ "Сіпком" на якому вирішено взяти ОСОБА_3 на поруки трудовому колективу.

В судовому засіданні захисник також заявив клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів передбачених ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України та закриття кримінального провадження, відносно нього на підставі ст. 47 КК України, в зв`язку з передачею обвинуваченого на поруки трудовому колективу ТОВ "Сіпком".

Обвинувачений ОСОБА_3 у судовому засіданні не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки трудового колективу ТОВ "Сіпком", вину у скоєному визнав в повному обсязі та щиро покаявся.

Прокурор не заперечував проти закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 та звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу ТОВ "Сіпком".

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дійшов наступного висновку.

Згідно із ст.44КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Статтею 47 КК України передбачено, що особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 5 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №12від 23.12.2005року Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст.47КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати сам обвинувачений. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею на поруки колективу.

Будь-яких інших умов для звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України - законом не передбачено.

Кримінальні правопорушення передбачені ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України, вчинені ОСОБА_3 у відповідності до ст.12КК України відносяться до злочинів середньої та невеликої тяжкості відповідно.

ОСОБА_3 раніше не судимий, вперше вчинив злочин середньої та невеликої тяжкості, у вчиненому щиро розкаявся, працює електромонтером ТОВ "Сіпком", колектив якого просить передати його на поруки, майнова шкода цими злочинами не завдана.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання. Відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Враховуючи наведені обставини, суд приходить до висновку про можливість звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ст.47КК України з передачею його на поруки трудовому колективу , роз`яснивши йому наслідки порушення умов передачі на поруки.

Питання про речові докази в кримінальному провадженні слід вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.47 КК України, ст.ст.284-288, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання трудового колективу товариства з обмеженою відповідальністю "Сіпком" (код ЄДРПОУ 37020719, місцезнаходження вул. Українська, 61/6, м. Запоріжжя, 69095) та захисника про звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів передбачених ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України, на підставі ст.47 КК України, у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу товариства з обмеженою відповідальністю "Сіпком", якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080060001548 від 19.06.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні злочинів передбачених ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України закрити.

Повідомити трудовий колектив товариства з обмеженою відповідальністю "Сіпком" про передачу ОСОБА_3 їм на поруки.

Роз`яснити трудовому колективу товариства з обмеженою відповідальністю "Сіпком", що відповідно до ч. 1 ст. 289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_3 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч.2 ст.47КК України він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за злочини, передбачені ч.1 ст.361, ч.1 ст.361-2 КК України.

Речові докази:

1. Супутниковий ресивер "Open Sx1", блок живлення до нього, з`єднувальний дроти, пульт дистанційного керування; флеш-носій фірми "А-DATA" у корпусі чорно-оранжевого кольору; системний блок у корпусі чорного кольору без індивідуальних ознак, ноутбук фірми "Asus" № 950AAS086839, у корпусі чорносірого кольору та блок живлення до нього, що передані на зберігання до камери зберігання речових доказів Вознесенівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області конфіскувати.

2. 2 (два) та 4 (чотири) диски з інформацією, що була отримана в ході проведення НС(Р)Д, чорнові записи на 7 аркушах паперу; записник на 76 аркушах; картку "ПриватБанку" № НОМЕР_3 залишити в матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

3. Грошові кошти у сумі 2 800 грн., купюрами по 200 грн., які були вилучені в ході проведення огляду місця події від 14.09.2018 за адресою: АДРЕСА_3 у ОСОБА_3 та знаходяться на зберіганні у ОСОБА_6 , - повернути їх власнику.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя до Запорізького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82259765
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку

Судовий реєстр по справі —335/597/19

Ухвала від 05.06.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Ходько В. М.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Ходько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні