Ухвала
від 07.06.2019 по справі 328/1461/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/1461/19

07.06.2019

2 /328/680/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

07 червня 2019 року м. Токмак

Суддя Токмацького районного суду Запорізької області Коваленко П.Л., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Токмацької державної нотаріальної контори, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Токмацька районна державна нотаріальна контора, про зняття заборони відчуження нерухомого майна,

встановив:

Адвокат Астіон О.І. в інтересах ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Токмацької державної нотаріальної контори, зазначивши в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору,Токмацьку районну державну нотаріальну контору, про зняття заборони відчуження нерухомого майна .

Як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику в справах про зняття арешту з майна № 5 від 03.06.2016, позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно). Відповідачами в справі є боржник, особа, в інтересах якої накладено арешт на майно, а в окремих випадках - особа, якій передано майно.

Також звертаю увагу на те, що відповідачем є та процесуальна особа, яка на думку позивача, своєю діяльністю (діями або бездіяльністю) порушила його права та до якої позивач направляє свої позовні вимоги (свій позов) звернувшись при цьому до органу суду.

Оскільки зміст позовної заяви - це вказівка на спосіб захисту вже порушеного права (ст. 16 ЦК України), позивачем (її представником) не зазначено якими саме діями відповідач порушує, не визнає, чи оспорює її права.

З зазначених підстав позивачу необхідно уточнити коло осіб, які повинні брати участь у справі.

Крім того, відповідно до ст.53 ЦПК України, позивачу необхідно зазначити, на стороні позивача чи відповідача виступає вказана ним третя особа, - Токмацька районна державна нотаріальна контора, а також обґрунтувати підстави її залучення до даної цивільної справи.

Пунктом 5 Глави 15 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі Порядок), затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року (із змінами), встановлено, що нотаріус знімає заборону відчуження майна при одержанні повідомлення, зокрема:

- кредитора про погашення позики;

- про припинення (розірвання, визнання недійсним) договору застави (іпотеки);

- про припинення договору іпотеки у зв`язку з набуттям іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов`язання, після припинення договору іпотеки у зв`язку з відчуженням іпотекодержателем предмета іпотеки;

- за рішенням суду;

- в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з внесеними до Порядку змін, починаючи з 17.04.2015 заборону вправі зняти будь-який нотаріус.

Після зняття заборони відчуження нерухомого майна нотаріус, який зняв заборону, може провести державну реєстрацію припинення обтяження (заборони), а також припинення іншого речового права (іпотеки) у разі, коли знімається заборона з предмета іпотеки, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Однак, до матеріалів позовної заяви не додано документу, що підтверджує відмову нотаріуса у знятті заборони відчуження майна та неможливості проведення державної реєстрації припинення обтяження (заборони), або відмову позивачу у вільному розпорядженні своїм майном іншого державного органу (реєстраційної служби, нотаріуса при укладанні договорів, тощо), тобто документу що підтверджує порушення, оспорювання або невизнання права позивача.

Також, на виконання вимог п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, позивачу необхідно зазначити щодо наявності у позивача (нього) або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, в порушення п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України, позивачем не надано підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з частиною п`ятою статті 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до положень статті 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Тобто, на кожному письмовому доказі, доданому у копії до позовної заяви, оригінал якого знаходиться у позивача, повинно бути зазначено копія відповідає оригіналу , засвідчено підписом із проставленням дати засвідчення. У разі відсутності оригіналів у позивача, зазначається особа, яка є держателем таких оригіналів.

Жоден із доказів, доданих до позовної заяви в копіях не засвідчений у встановленому законом порядку взагалі, також не зазначено держателів оригіналів цих доказів, як то вимагається п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України.

За приписами частини першої статті 78 ЦПК України суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

З метою запобігання процесуальних негативних наслідків, позивачу необхідно засвідчити докази належним чином.

Також, звертаю увагу на те, що позивач має право висловити свою позицію (заперечити або ні) щодо проведення заочного розгляду справи у відповідності до п.1 ч.1 ст.280 ЦПК України.

Позивачу слід взяти до уваги, що якісна підготовка до судового розгляду спрямована в першу чергу на захист прав самих позивачів та забезпечення розгляду справи без зволікань, з додержанням розумних строків, в порядку загального позовного провадження, наслідком чого стане економія не тільки процесуального часу сторін і суду, а й зменшення судових витрат, пов`язаних із безпосереднім розглядом справи.

Звертається увага позивача на те, що встановлені національним законодавством вимоги щодо підготовки справи до початку судового розгляду не є зайвими, а спрямовані на можливість здійснення судочинства у встановлені законом строки та порядку.

Дисциплінованість та суворе додержання встановлених процесуальних норм судом та учасниками справи спрямовані на запобігання безладному руху справи та порушенню строків її розгляду.

Позивачу пропонується врахувати вказані обставини при підготовці уточненої позовної заяви.

Враховуючи сукупність усіх недоліків позовній заяві та заяві з уточненнями до позовної заяви Галіздри А.О., суддя залишає вказану заяву без руху із встановленням позивачеві строку на їх усунення, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи на вищевикладене, керуючись ст.ст.175, 177,185,260-261 ЦПК України,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Токмацької державної нотаріальної контори, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Токмацька районна державна нотаріальна контора, про зняття заборони відчуження нерухомого майна, - залишити без руху.

Надати позивачу строк десять днів, з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених недоліків, а саме: уточнити коло осіб, які повинні брати участь у справі; зазначити, на стороні позивача чи відповідача виступає третя особа, - Токмацька районна державна нотаріальна контора, а також обґрунтувати підстави її залучення до даної цивільної справи; зазначити щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; завірити кожен письмовий доказ, доданий у копії до позовної заяви, оригінал якого знаходиться у позивача, а у разі відсутності оригіналів у позивача, зазначити особу, яка є держателем таких оригіналів.

Забезпечити позивачу можливість особисто засвідчити копії доданих до позовної заяви письмових доказів в порядку статті 95 ЦПК України безпосередньо у приміщені суду. Покласти обов`язок щодо забезпечення позивачу умов для виконання цього пункту ухвали на секретаря судового засідання.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною і буде йому повернута.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудТокмацький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено09.06.2019
Номер документу82262317
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/1461/19

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні