Ухвала
від 03.04.2019 по справі 752/1311/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/1311/18

Провадження №: 1-кс/752/3452/19

У Х В А Л А

03.04.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва, подане в рамках кримінального провадження №32018100010000004, від 19.01.2018 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. ст. 205 КК України, клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про арешт майна, -

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , в якому просить накласти арешт на майно, яке 26.03.2019 вилучено під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 у ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Прокурору судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити з викладених підстав.

Прокурор також просив розгляд даного клопотання здійснювати без виклику осіб, у володінні та користуванні яких знаходиться вищевказане майно.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України,клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4 ст.107 КПК України фіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Вивчивши клопотання, та матеріали, якими воно обгрунтовується, прихожу до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання вбачається, що у провадженні першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінальному провадженні №32018100010000004, від 19.01.2018 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205 КК України.

Клопотання прокурора обгрунтовується тим, що органом досудового розслідування зібрано матеріали стосовно порушення норм чинного податкового законодавства невстановленими особами, які організували «конвертаційний центр» та надавали послуги реальному сектору економіки, серед яких: ТОВ«АБК «КВАДРАТ», ТОВ «ДІГНУС, ТОВ «ЛІНЕЯ.», ТОВ «ГУД ТІ», ТОВ «СЕЛЕКТЕД ТІ.», ТОВ «ЮНІТІМ ГРУП», ТОВ «ПРОЕКТОНОМОНТАЖНА КОМПАНІЯ «АЙ.БІ.ТЕК», ТОВ «НВО УКРСОВПРОЕКТ» , ТОВ «АЗСКАРТ» та інші, використовуючи транзитно конвертаційні та фіктивні суб`єкти господарської діяльності: ТОВ «ДЖЕТА ТРЕЙД», ТОВ «УКР ПРОМ ІНВЕСТ, ТОВ «БУДІНВЕСТ ХОЛДІНГ», ТОВ «ТД «СІТІ-ГРУП», ТОВ «ХАРЛОУ», ТОВ «КЛАССЕН-ПРОМПОСТАЧ», ТОВ «ОФІШН-М», ТОВ «ОЛТОН-БУД», ТОВ «ІНФО ПРІНТ, ТОВ «БЕЛКАНТРИС ГРУП», ТОВ «ЕЛЕВТЕК ГРУП», ТОВ «ФАВОРИТ-СВ», ТОВ «БУДКОНСАЛТ ПЛЮС» та інші, шляхом вчинення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку, штучного завищення валових витрат для суб`єктів реального сектору економіки, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Так в ході досудового розслідування встановлено що невстановлені особи створили (придбали) ряд СГД з ознаками «фіктивності», а саме ТОВ «ДЖЕТА ТРЕЙД», ТОВ «УКР ПРОМ ІНВЕСТ, ТОВ «БУДІНВЕСТ ХОЛДІНГ», ТОВ «ТД «СІТІ-ГРУП», ТОВ «ХАРЛОУ», ТОВ «КЛАССЕН-ПРОМПОСТАЧ», ТОВ «ОФІШН-М», ТОВ «ОЛТОН-БУД», ТОВ «ІНФО ПРІНТ, ТОВ «БЕЛКАНТРИС ГРУП», ТОВ «ЕЛЕВТЕК ГРУП», ТОВ «ФАВОРИТ-СВ», ТОВ «БУДКОНСАЛТ ПЛЮС», з формування безпідставних валових витрат реальному сектору економіки.

Крім того встановлено що дані невстановлені особи можуть бути причетні до створення (придбання) СГД з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ «Сертекс Плюс», ТОВ «Фларгос», ТОВ «Тонекс ЛТД, ТОВ «Тріалекс», ТОВ «Верум Бізнес», ТОВ «Віджен» ,ТОВ «Нордікон», ТОВ «Еріденс», ТОВ «Сітітек»,ТОВ «Юстас Д»,ТОВ «Грекос» (код ЄДРПОУ 40637519), ТОВ «Драспек», ТОВ «Санергія» (код ЄДРПОУ 41782056), ТОВ «Промтех-продукт», ТОВ «Фін-агро», ТОВ «Кронтек», ТОВ «Марвіл Трейд», ТОВ «Трентекс» ТОВ «Даника», ТОВ «Дрим Тайм», ТОВ «Флай-Тон», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Савон Плюс», ТОВ «Аль-Текс», ТОВ «Лайт Тайм», ТОВ «Інт-ком», ТОВ «Верітайм», ТОВ «Пралекс», ТОВ «Інтер-Лат», ТОВ «Ділос Груп», ТОВ «Оріон ЛТД», ТОВ «Клойден», ТОВ «Лючія Трейд» ТОВ «Мегрім», ТОВ «Сорус Трейд», ТОВ «Сілтор», що формують безпідставні валові витрати реальному сектору економіки.

Так встановлено, що ТОВ «Кронтек», ТОВ «Марвіл Трейд», ТОВ «Трентекс» ТОВ «Даника», ТОВ «Дрим Тайм», ТОВ «Флай-Тон», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Савон Плюс», ТОВ «Аль-Текс», ТОВ «Лайт Тайм», ТОВ «Інт-ком», ТОВ «Верітайм», ТОВ «Пралекс», ТОВ «Інтер-Лат», ТОВ «Ділос Груп», ТОВ «Оріон ЛТД», ТОВ «Клойден», ТОВ «Лючія Трейд» ТОВ «Мегрім», ТОВ «Сорус Трейд», ТОВ «Сілтор» документально відображали фінансово - господарські взаємовідносини з Товариствами імпортерами: ТОВ «Світ Лайм», ТОВ «Прелана», ТОВ «Юкреніан Еко Трейд», без реального руху товару. В свою чергу Товариства імпортери реалізують імпортовану продукцію за готівку на митній території України.

Так, проведеними заходами встановлено, що контроль за діяльністю Товариств імпортерів здійснюється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 , які протягом 2017-2018 року здійснювали імпорт товарів різної номенклатури на митну територію України. В подальшому вище вказані СГД - імпортери відображають документальну реалізацію імпортованого товару на СГД з ознаками «фіктивності», при цьому фактично реалізовуючи імпортований товар за готівку.

26 березня 2019 року, на виконання Ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_9 від 22 березня 2019 року, за адресою:

АДРЕСА_1 проведено обшук. Під час проведення обшуку у ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , вилучено мисливську рушницю «Waffenfabrik Steyer» № НОМЕР_1 16 калібр з 2 бойовими патронами 16 калібру, споряджений магазин чорного кольору з 10 патронами калібру 5,56 х 45 мм., споряджений магазин чорного кольору з 15 патронами калібру 5,56 х 45 мм., коробка білого кольору з написом Winchester USA /// патронами калібру 308 win, коробка зеленого кольору з написом «СОВА-П» з патронами калібру 9 мм. РА1 в кількості 50 штук, коробка зеленого кольору з написом «СОВА-П» з патронами калібру 9 мм. РА1 в кількості 12 штук, дві коробки зеленого кольору з написом «Sellier s Bellot» з 20 патронами з 20 патронами калібру 308 win, коробка біло-зеленого кольору марки Remington з 20 патронами калібр 308 win, дві коробка червоного кольору марки «norma» з 20 патронами кал. 223 Rem, коробка червоного кольору «ultimate performance cartridges» з 20 патронами калібру 223 Rem, пакет жовтого кольору з 6 бойовими патронами калібру 308 Wim, споряджений магазин чорного кольору з 3 патронами, калібру 308 Win всередині, коробка біло-зеленого кольору з написом «Патроны охотничие», з 8 патронами , 16 мм. калібру. Вилучені речі поміщено до поліпропіленового мішку. (дозвіл на мисливську рушницю, та боєприпаси ОСОБА_4 надано не було).

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ст. 168 КПК України,тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченомустаттями 207,208цього Кодексу.Кожна особа,яка здійснилазаконне затримання,зобов`язана одночасноіз доставленнямзатриманої особидо слідчого,прокурора,іншої уповноваженоїслужбової особипередати їйтимчасово вилученемайно.Факт переданнятимчасово вилученогомайна засвідчуєтьсяпротоколом. Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Відповідно доч.5ст.171КПК України,клопотання слідчого,прокурора проарешт тимчасововилученого майнаповинно бутиподано непізніше наступногоробочого дняпісля вилученнямайна,інакше майномає бутинегайно повернутоособі,у якоїйого буловилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Постановою слідчого першого СВ РКП СУ ГУ ДФС у м. Києві від 28.03.2019р, вище перелічені речі визнано речовими доказами, що після накладення арешту будуть приєднані до матеріалів кримінального провадження.

Метою арешту вищевказаного нерухомого майна є збереження речових доказів та належне проведення оціночно - будівельної експертизи, а також подальше можливе відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення отриманої неправомірної вигоди.

Беручи до уваги вищевикладене, слідчий суддя приходить висновку, що прокурором в клопотанні доведено, що з метою збереження речового доказу, а також враховуючи що, слідчий у відповідності до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна, з метою забезпечення подальшого повного, всебічного та об`єктивного розслідування вказаного кримінального провадження, у зв`язку з чим клопотання про арешт майна підлягає задоволенню.

На підстав викладеного, керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 170-173, 175 Кримінального процесуального кодексу України,-

постановив:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке 26.03.2019 вилучено під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 у ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: мисливську рушницю «Waffenfabrik Steyer» № НОМЕР_1 16 калібр з 2 бойовими патронами 16 калібру, споряджений магазин чорного кольору з 10 патронами калібру 5,56 х 45 мм., споряджений магазин чорного кольору з 15 патронами калібру 5,56 х 45 мм., коробка білого кольору з написом Winchester USA /// патронами калібру 308 win, коробка зеленого кольору з написом «СОВА-П» з патронами калібру 9 мм. РА1 в кількості 50 штук, коробка зеленого кольору з написом «СОВА-П» з патронами калібру 9 мм. РА1 в кількості 12 штук, дві коробки зеленого кольору з написом «Sellier s Bellot» з 20 патронами з 20 патронами калібру 308 win, коробка біло-зеленого кольору марки Remington з 20 патронами калібр 308 win, дві коробка червоного кольору марки «norma» з 20 патронами кал. 223 Rem, коробка червоного кольору «ultimate performance cartridges» з 20 патронами калібру 223 Rem, пакет жовтого кольору з 6 бойовими патронами калібру 308 Wim, споряджений магазин чорного кольору з 3 патронами, калібру 308 Win всередині, коробка біло-зеленого кольору з написом «Патроны охотничие», з 8 патронами, 16 мм. калібру.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/1311/18

Вирок від 04.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 04.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Вирок від 30.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 11.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 03.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні