Постанова
від 06.06.2019 по справі 11/164
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" червня 2019 р. Справа№ 11/164

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Агрикової О.В.

суддів: Чорногуза М.Г.

Чорної Л.В.

секретар судового засідання Мельничук О.С.

за участю представників сторін

від позивача не з`явився

від відповідача не з`явився

розглянувши матеріали апеляційної скарги

Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк"

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.03.2019

про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання у справі

у справі № 11/164 (суддя Мудрий С.М.)

За позовом Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк"

до Приватного акціонерного товариства "Авіоніка"

про спонукання до виконання мирової угоди, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 01.10.2013 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.12.2013 року позов задоволено. Присуджено до стягнення з Приватного акціонерного товариства "Авіоніка" на користь Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" заборгованість по кредиту в розмірі 7 255 455 грн. 70 коп., заборгованість по процентам за користування кредитом в розмірі 1 156 570 грн. 08 коп., 3 % річних в розмірі 72 812 грн. 19 коп., інфляційні збитки в розмірі 177 330 грн. 82 коп., а також судові витрати в розмірі 25 736 грн. 00 коп. З Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" на користь Приватного акціонерного товариства "Авіоніка" 838 грн. 30 коп. судового збору за подання касаційної скарги.

07.02.2014 на виконання вказаного рішення та постанови Господарським судом міста Києва було видано відповідні накази.

01.03.2019 року до господарського суду м. Києва від Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. надійшла заява про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.03.2019 у справі № 11/164 у задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання у справі № 11/164 відмовлено.

Ухвала мотивована тим, що стягувач не надав суду докази звернення до виконавчої служби із заявою про відкриття виконавчого провадження та із заявою про хід виконавчого провадження, а також не надав обґрунтованих доказів поважності пропуску строку пред`явлення наказу до виконання.

Не погодившись із прийнятою ухвалою, Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський Акціонерний банк" подало до Північного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.03.2019 року та прийняти нове рішення, яким заяву про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання у справі задовольнити повністю.

Вимоги та доводи апеляційної скарги мотивовані тим, що суд першої інстанції не врахував тієї обставини, що відповідно до постанови правління Національного банку України від 19.03.2015 №188 Про відкликання банківсько ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 20 березня 2015 року №63 та розпочато процедуру ліквідації Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк та призначено уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Славкіну Марину Анатоліївну. Таким чином, відбулась зміна керівництва, в зв`язку з чим строк пропущено з поважних причин. Крім того, 05.03.2018 р. засобами поштового зв`язку на адресу Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції у місті Києві направлено заяву про відкриття виконавчого провадження разом із оригіналом судового наказу № 11/164. 03.10.2018 р. до Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції у місті Києві направлено заяву за вих. № 08/-13272 про хід виконавчого провадження. Станом на дату звернення до суду публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний Банк" жодних відповідей, постанов про відкриття виконавчого провадження, повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу разом із оригіналом судового наказу не отримувало.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.04.2019 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Агрикова О.В., судді Чорногуз М.Г., Чорна Л.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 13.05.2019 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.03.2019 у справі № 11/164, розгляд справи призначено на 06.06.2019 року.

В судове засідання 06.06.2019 року представники сторін не з`явились, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином.

Згідно з п. 11, ст. 270 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Відповідно до п. 12, ст. 270 Господарського процесуального кодексу України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Таким чином, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Враховуючи те, що наявні матеріали справи є достатніми для всебічного, повного і об`єктивного розгляду справи, та зважаючи на обмежений процесуальний строк розгляду апеляційної скарги, судова колегія визнала за можливе розглянути апеляційну скаргу у відсутності представників сторін.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні матеріали справи у повному обсязі, перевіривши повноту встановлення обставин справи та їх юридичну оцінку, проаналізувавши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, вислухавши пояснення представників сторін, суд апеляційної інстанції встановив наступне.

Як зазначалось вище, Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. звернувся до господарського суду міста Києва із заявою про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання.

Згідно з ч. 1 ст. 327 ГПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч. 1. ст. 329 ГПК України, у разі пропуску строку для пред`явлення наказу, судового наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно з ч. 3 ст. 329 ГПК України, про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання суд постановляє ухвалу.

Причини поважності пропуску строку для пред`явлення наказу до виконання оцінюються судом, виходячи з обґрунтування поважності цих причин, наданих доказів за правилами ст. 86 ГПК України.

Відповідно до п.19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Як зазначає заявник, в зв`язку із прийняттям рішення від 20 березня 2015 року №63 та початком процедури ліквідації Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк , змінено керівництво останнього.

Відповідно до витягу з акту до протоколу №1 від 29.11.2018 постійно діючою робочою комісією встановлено відсутність оригіналів виконавчих документів щодо АТЗТ Авіоніка .

03.10.2018 р. до Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції у місті Києві направлено заяву за вих. № 08/-13272 про хід виконавчого провадження.

Станом на дату звернення до суду публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний Банк" жодних відповідей, постанов про відкриття виконавчого провадження, повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу разом із оригіналом судового наказу не отримувало. Тому, стягувач не має змоги виконати рішення від 01.10.2013 р.

Як вбачається з матеріалів справи, 25.09.2017 р. Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. зверталось до господарського суду м. Києва зі скаргою на дії державного виконавця (т. 2 а.с. 171-174).

В зазначеній скарзі заявник зазначав, що 08.08.2017 Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіною М.А. направлено на виконання наказ Господарського суду міста Києва від 07.02.2014 у справі 11/164 про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Авіоніка" на користь Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" заборгованість по кредиту в розмірі 7 255 455 грн. 70 коп., заборгованість по процентам за користування кредитом в розмірі 1 156 570 грн. 08 коп., 3 % річних в розмірі 72 812 грн. 19 коп., інфляційні збитки в розмірі 177 330 грн. 82 коп., а також судові витрати в розмірі 25 736 грн. 00 коп.

Також скаржник зазначив, що 15.09.2017 на адресу Банку надійшло повідомлення з Шевченківського районного відділу Державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві від 29.08.2017 про повернення виконавчого документу стягувану без прийняття до виконання, з посиланням на відсутність підтвердження сплати авансового внеску.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.10.2017 року у задоволенні скарги публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. на дії державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва відмовлено.

Також, з матеріалів справи вбачається, що Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни зверталось до місцевого господарського суду із заявою в якій просило суд:

- визнати неправомірною бездіяльність державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо ігнорування заяви ПАТ "ВіЕйБі Банк" № 08/-13272 від 03.10.2018 року;

- зобов`язати державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві надіслати на адресу ПАТ "ВіЕйБі Банк": 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 8, інформацію про хід виконавчого провадження щодо примусового виконання рішення Господарського суду міста Києва № 11/164 від 29.01.2013 року про стягнення із Приватного акціонерного товариства "АВІОНІКА".

Як стверджував скаржник, 05.03.2018 засобами поштового зв`язку останній направив на адресу відділу примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України заяву про відкриття виконавчого провадження разом із оригіналом судового наказу №11/164. При цьому, доказів направлення наказу скаржником не надано, як до суду першої інстанції та і до апеляційної скарги.

03.10.2018 Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний Банк" звернулось до відділу примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України із заявою про хід виконавчого провадження, відповідно до змісту якої просило надати інформацію про хід виконавчого провадження щодо примусового виконання судового наказу № 11/164 від 29.01.2013 та запитувану інформацію надіслати поштою.

Разом із тим, на час звернення скаржника із даною скаргою до суду Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський акціонерний Банк" жодних відповідей, постанов про відкриття виконавчого провадження, повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу разом із оригіналом судового наказу не отримувало.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 23.01.2019 року відмовлено в задоволенні скарги публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної Марини Анатоліївни на бездіяльність державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві.

Враховуючи вищевикладене, доводи апелянта, що наказ № 11/164 від 29.01.2013 втрачено минулим керівництвом (до початку процедури ліквідації Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк ), в зв`язку з чим пропущено строк пред`явлення наказу до виконання, колегією суддів визнано безпідставним. Так, заявником не надано обґрунтованих доказів поважності пропуску строку пред`явлення наказу до виконання

При цьому, як вірно зазначив місцевий господарський суд, заявником до заяви про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання не надано доказів звернення до виконавчої служби із заявою про відкриття виконавчого провадження та із заявою про хід виконавчого провадження. Відповідні докази не додано і до апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду, щодо відсутності підстав задоволення заяви Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "ВіЕйБі Банк" Славкіної М.А. про видачу дублікату виконавчого документу та поновлення його строку для пред`явлення до виконання у справі № 11/164.

Судові витрати у вигляді судового збору за розгляд апеляційної скарги, згідно ч. 1 ст. 129 ГПК України покласти на апелянта.

Керуючись ст.ст. 129, 255, 269, 270, 271, п.1 ч.1 ст. 275, ст.ст. 276, 282, 284, ГПК України, Північний апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний банк" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.03.2019 у справі № 11/164 залишити без задоволення.

2.Ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.03.2019 у справі №11/164залишити без змін.

3.Повернути до Господарського суду міста Києва матеріали справи №11/164.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена до Верховного суду у порядку та в строк передбаченими ст.ст. 288, 289 ГПК України.

Повний текст постанови складено 07.06.2019 року .

Головуючий суддя О.В. Агрикова

Судді М.Г. Чорногуз

Л.В. Чорна

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено11.06.2019
Номер документу82291985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/164

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 29.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 06.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 10.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні