Ухвала
від 06.06.2019 по справі 607/13632/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.06.2019 Справа №607/13632/19

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення почеркознавчої експертизи, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018210000000405 від 07 серпня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про проведення у даному кримінальному провадженні судової почеркознавчої експертизи.

У судове засідання слідчий, будучи повідомленим про дату та час розгляду клопотання, не з`явився, однак відповідно до ч.3 ст. 244 КПК України його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання, оглянувши копії матеріалів кримінального провадження, якими слідчий обґрунтовує клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається із клопотання слідчого, У провадженні СУ ГУНП в Тернопільськійобластізнаходитьсякримінальнепровадження, відомості про яке внесено до ЄРДР за № 12018210000000405від07.08.2018 за ознакамизлочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Гідрошляхбуд», юридична адреса м. Чернівці вул. Чкалова, буд. 21, оф. 10, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 41170317, за попередньою змовою із посадовими особами Петриківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, яка знаходиться за адресою с. Петриків, вул. Шептицького, 118 А, Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04393597, шляхом зловживання своїм службовим становищем, здійснюючи, відповідно до підписаного договору із Петриківською сільською радою роботи щодо капітального ремонту вулиці Зелена Бічна в с. Петриків Тернопільської області, привласнили бюджетні кошти.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2018 року, які вилучено в Петриківській селищній раді Тернопільського району Тернопільської областіпідписано селищним головою ОСОБА_4 , директором ТОВ «ГІДРОШЛЯХБУД» ОСОБА_5 та інженером технічного нагляду ОСОБА_6 .

В ході проведення досудового розслідування, для ідентифікації особи якою складено та підписано вказані документи, в які ймовірно внесено завідоме неправдиві відомості, виникла необхідність у проведенні судово-почеркознавчої експертизи.

На даний час в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні судово-почеркознавчої експертизи, для чого необхідні спеціальні знання у галузі судової експертизи.

З цією метою, у відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 242 та ст. 243 КПК України необхідно залучити експертів для проведення судової почеркознавчої експертизи.

Так, у відповідності до ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження, або якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

У зв`язку з тим, що проведення судово-товарознавчої експертизи здійснюється фахівцями державних установ НДЕКЦ МВС України, вищезазначену експертизу для виконання доцільно призначити в Тернопільський НДЕКЦ МВС України з переліком запитань, які необхідно поставити перед експертом та які мають істотне значення для кримінального провадження, а саме:

Чи виконаний рукописний підпис в місці печатки «Інженер технічного нагляду» у акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2018 року ОСОБА_6 або іншою особою?

Беручи до уваги підстави, викладені у клопотанні, те, що для вирішення вказаних питань, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідне залучення експерта, слідчий суддя приходить до переконання про підставність і обґрунтованість клопотання, а відтак про його часткове задоволення за виключенням зобов`язання Тернопільський НДЕКЦ МВС України надати іншій особі за дорученням слідчого чи дорученням керівника органу досудового розслідування СУ ГУНП в Тернопільській області висновок експерта за результатами судово - почеркознавчої експертизи та об`єкти дослідження чи їх частини, оскільки відповідно до ч. 9 ст. 244 КПК України висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Крім цього, слідчий суддя вважає за доцільне визначити експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи, а саме ту, яку вказує слідчий у клопотанні, а також погодити питання, зазначені слідчим у клопотанні, які необхідно дослідити в ході проведення судової почеркознавчої експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 242, 244, 245 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити частково.

Доручити експертам Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провести у кримінальному провадженні за №12018210000000405 судову почеркознавчу експертизу.

Поставити перед експертами наступний перелік питань, які необхідно вирішити в ході проведення експертизи:

-Чи виконаний рукописний підпис в місці печатки «Інженер технічного нагляду» у акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2018 року ОСОБА_6 або іншою особою?

На експертизу направити акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2018 року, які вилучено в Петриківській селищній раді Тернопільського району Тернопільської області, зразки підпису ОСОБА_6 , інші матеріали на вимогу експерта.

Зобов`язати Тернопільський НДЕКЦ МВС України надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 висновок експерта за результатами судової почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні за №12018210000000405.

У задоволенні решти вимог клопотання-відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82304645
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення почеркознавчої експертизи

Судовий реєстр по справі —607/13632/19

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні