Рішення
від 07.06.2019 по справі 500/54/19
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 500/54/19

Провадження № 2-о/500/31/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 червня 2019 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого - судді Грубіян Л.І.,

при секретарі - Івановій Л.П.,

за участю представника заявника - адвоката Рубцова В.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ізмаїл цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Арцизька районна державна нотаріальна контора Одеської області Головного територіального управління юстиції в Одеській області про встановлення факту родинних відносин та постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та факту проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , 19.04.2019 року остаточно уточнивши позовні вимоги, просить ще додатково встановити факт родинних відносин, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . У свідоцтві про її народження яке видано 23.11.1949 року вона вказана як ОСОБА_1 . ЇЇ батьками вказані (рос. мовою) ОСОБА_4 , мати (рос. мовою) ОСОБА_2 . Їх сім`я проживала в с . Острівне Ново - Іванівського району Ізмаїльської області. 06.03.1971 року вона вийшла заміж за ОСОБА_6 та змінила прізвище з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 . Все мамине життя вона не звертала уваги, що у неї дошлюбне прізвище " ОСОБА_1 ", а у мати " ОСОБА_2 ". Коли стала готувати документи нотаріусу про спадщину, звернула увагу на різне прізвище в написанні однієї літери. Спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері, складається з права на земельну ділянку, розташовану на території Острівненської сільської ради Арцизького району Одеської області, розміром 5,9 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі. Дана обставина підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого 10.07.1996 року Арцизькою районною державною адміністрацією Одеської області на підставі рішення Арцизької районної державної адміністрації від 28.06.1996 року №320.

В силу різних причин, у встановлений строк, вона не подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадкового майна, яке залишилось після смерті її матері.

При зверненні до Арцизької державної районної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право власності на спадщину за законом після смерті матері, їй було відмовлено у вчинені нотаріальної дії, оскільки вона пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини, а також відсутній факт постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 08.08.2018 року №1470/02-14. Відмова нотаріуса свідчить про неможливість отримати нею свідоцтво про право на спадщину після померлої матері з причини втрати шестимісячного строку надання заяви про прийняття спадщини, а також не доведення факт постійного проживання заявником з матір`ю на час відкриття спадщини, тобто на день її смерті.

Їй відомо, що спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, тобто на день смерті спадкодавця, вважається таким, що прийняв спадщину. Так як мати заявника була літньою людиною, в неї був поганий стан здоров`я і вона потребувала стороннього догляду, то в період з 30.01.2004 року по день її смерті, тобто по ІНФОРМАЦІЯ_1 , вона проживала разом з нею в її домі за адресою: АДРЕСА_4 займалася її похованням та несла всі витрати, пов`язані з її доглядом та похованням.

Заявник та її представник адвокат Рубцов В.Г. у судовому засідання заяву підтримав у повному обсязі.

Заінтересована особа - Арцизька районна державна нотаріальна контора Одеської області Головного територіального управління юстиції в Одеській області в судове засідання не з`явилась, подали заяву про розгляд справи у їх відсутність..

Дослідивши матеріали цивільної справи, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що (рос. мовою) ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 23.11.1949 року, актовий запис № 78, де вказано, що мати заявниці є (рос. мов.) ОСОБА_2 (а.с. 5)

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданого Острівненською сільською радою Арцизького району Одеської області, актовий запис №7 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с. 8)

Після укладання шлюбу заявниця змінила прізвище ОСОБА_1 на ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , виданим (рос мовою) УССР г, Измаил, горбюро ЗАГС, актовая запись №151 (а.с. 6)

Крім того, в заяві про видачу паспорта Форми 1 прізвище матері заявника вказано (рос.мовою) ОСОБА_2 . (а.с.7)

В сертифікаті на право на земельну частку (пай) прізвище матері заявника вказано ОСОБА_2 . (а.с.9)

Відповідно до довідки від 23.07.2018 року за №389, яка видана виконавчим комітетом Острівненської сільської ради Арцизького району Одеської області, проте що ОСОБА_1 проживала спільно з матрі`ю ОСОБА_2 , з 30 січня 2004 року по день смерті та вели спільне господарство, а також займалася похованням матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10)

Крім того, 23.07.2018 року був складений акт опитування свідків по факту спільного проживання ОСОБА_1 з померлою ОСОБА_2 (а.с.11)

Встановлення даного факту, який ніким не оспорюється і не спростовується, має для заявниці юридичне значення, оскільки від встановлення факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових її прав.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Таким чином, суд вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити і встановити той юридичний факт, що ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була її матір`ю та встановити факт проживання однією сім`єю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 19, 95, 263, 264, 265, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки с. Острівне, Ново-Івановського району Ізмаїльської області (паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Ізмаїльським МВ УМВС України в Одеській області, 12.01.1999 року, РНОКПП НОМЕР_6 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_5 .

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешкала спільно зі своєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_6

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: Л.І.Грубіян

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено11.06.2019
Номер документу82306100
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —500/54/19

Постанова від 19.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 03.07.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

Рішення від 05.06.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

Рішення від 14.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 07.03.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 19.02.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні