Рішення
від 11.06.2019 по справі 620/1645/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2019 року м. Чернігів Справа № 620/1645/19

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Клопота С.Л.,

за участю секретаря Шевченко А.В.,

представників відповідача Лущик В.М., Остапенця В.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) до Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області (вул. Українська, 69, с.Озеряни, Варвинський район, Чернігівська область, 17612, ідентифікаційний код юридичної особи 34030567), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області (проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 34924518), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України (проспект Миру, 49-А, м. Чернігів, 14000, ідентифікаційний код юридичної особи 35030222) про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії,-

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом у якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області від 06 червня 2019 року № 8/10 про відмову у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі № 10 - ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Озерянську сільську виборчу комісію Варвинського району Чернігівської області повторно розглянути документи подані Варвинською районною організацією Аграрної партії України для реєстрації ОСОБА_1 кандидатом у депутати Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області по одномандатному виборчому округу № 10 на перших місцевих виборах, що відбудуться 30 червня 2019 року;

- визнати відмову Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області у реєстрації ОСОБА_1 кандидатом у депутати Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області по одномандатному виборчому округу № 10 на перших місцевих виборах, що відбудуться 30 червня 2019 року одноразовим грубим порушенням Конституції України, Закону України Про місцеві вибори .

Ухвалою суду від 10.06.2019 відкрито провадження у справі та призначено її розгляд за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей розгляду категорії термінових адміністративних справ, визначених ст.ст.268-273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позивач обгрунтовує свої вимоги тим, що жодних підстав для відмови у його реєстрації як кандидата, інших осіб, висунутих Варвинською районною організацією Аграрної партії України не було.

Натомість, Озерянська сільська виборча комісія Варвинського району Чернігівської області, не обгрунтовано вирішила, що реєстрація Варвинської районної організації Аграрної партії України у відомостях щодо зареєстрованих станом на 20.05.2019 в межах Варвинського району Чернігівської області місцевих організацій політичних партій із зазначенням їх керівників відсутня.

При цьому не прийнявши до уваги рішення про реєстрацію структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи від 28.09.2018 - Варвинської районної організації Аграрної партії України, рішення про державну реєстрацію змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, відповідь на запит Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області щодо надання інформації від 30.05.2019 з додатком, відмовила в реєстрації, чим грубо порушила конституційні права позивача та Закон України "Про місцеві вибори".

Представник позивача надав суду заяву, в якій просив провести розгляд справи без його участі та без участі позивача. Позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представники відповідача в судовому засіданні позов не визнали.

Суду подано відзив на позов, в якому представник проти задоволення позовних вимог заперечив та просив суд відмовити в задоволенні позову, зокрема зазначивши, що на момент прийняття оскаржуваного рішення у нього була наявна інформація про відсутність реєстрації Варвинської районної організації Аграрної партії України.

В судовому засіданні представник відповідача зазначив, що у нього є сумнів щодо достовірності інформації про реєстрацію Варвинської районної організації Аграрної партії України в межах Варвинського району Чернігівської області.

Представник третьої особи, Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, надав суду заяву, в якій просив провести розгляд справи без його участі.

Представник третьої особи, Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, також надав суду заяву, в якій просив провести розгляд справи без його участі. Позов визнає в повному обсязі.

Неявка учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, заслухавши пояснення представників відповідача, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає про наступне.

20.04.2019 Центральна виборча комісія (далі - ЦВК), постановою від 20.04.2019 №846, призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об`єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 30.06.2019 та в додатку №1 до цієї постанови визначила перелік територіальних громад, в тому числі на території Чернігівської області, де будуть відбуватися перші вибори, зокрема, вибори в Варвинському районі до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області.

Позивач виявив намір балотуватися до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, реалізуючи своє пасивне виборче право через місцеву організацію політичної партії Аграрної партії України у Варвинському районі Чернігівської області - Варвинську районну організацію Аграрної партії України, яка зареєстрована у встановленому чинним законодавством порядком 28.09.2018, що підтверджується копією рішення про реєстрацію структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи.

В порядку передбаченому Статутом Аграрної партії України, Варвинська районна організація Аграрної партії України провела конференцію 28.05.2019 по висуванню кандидатів по одномандатним виборчим округам до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, та висунула позивача, як кандидата по одномандатному виборчому окрузі №10.

В подальшому, керівником (головою) Варвинської районної організації Аграрної партії України Гайдаєм М.В. були подані документи до Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області для реєстрації позивача та інших осіб кандидатами у депутати до Озерянської сільської ради, що підтверджується довідкою, виданою комісією від 04.06.2019.

Озерянська сільська виборча комісія Варвинського району Чернігівської області постановою №8/10 від 06.06.2019 відмовила в реєстрації позивача кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі №10, мотивуючи свою відмову відсутністю реєстрації Варвинської районної організації Аграрної партії України, чим на думку позивача грубо порушила його конституційна права та Закон України "Про місцеві вибори".

Не погоджуючись з вказаною відмовою, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд зважає на таке.

Відповідно до ч.5 ст.15 Закону України від 14.07.2015 №595-VIII "Про місцеві вибори" (далі - Закон), перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня перших місцевих виборів. А отже, виборчий процес на перших місцевих виборів, що відбудуться 30.06.2019 розпочався 11.05.2019.

Відповідно до ч.3 ст.4 Закону, усі кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані у встановленому цим Законом порядку (далі - кандидати), мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі відповідних місцевих виборів.

Згідно ч.1 ст.9 Закону, депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до ст.70 Конституції України. В свою чергу, ч.1 ст.70 Конституції України передбачено, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Як вбачається з копії паспорту позивача, останній досяг встановленого основним Законом віку, а тому може бути кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Відповідно до ст.10 Закону, право висування кандидатів належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується громадянами України відповідно через республіканські в Автономній Республіці Крим, обласні, районні, міські, районні у містах організації політичних партій (далі - місцеві організації партій) або шляхом самовисування відповідно до цього Закону.

Судом встановлено, що позивач виявив намір балотуватися до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, реалізуючи своє право через місцеву організацію політичної партії Аграрної партії України у Варвинському районі Чернігівської області - Варвинську районну організацію Аграрної партії України, яка в передбачені Законом строки (розділ 6 Закону), відповідно до затвердженого ЦВК постановою №852 від 22.04.2019 Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об`єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 30.06.2019, в порядку передбаченому Статутом Аграрної партії України, Варвинська районна організація Аграрної партії України провела конференцію 28.05.2019 по висуванню кандидатів по одномандатним виборчим округам до Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області та висунула позивача по одномандатному виборчому окрузі №10, що підтверджується витягом з протоколу від 28.05.2019.

Так, згідно п.2 ч.2 ст.36 Закону, районна організація партії може висунути: по одному кандидату в депутати у кожному одномандатному виборчому окрузі по виборах депутатів відповідних сільських, селищних рад та по одному кандидату на посаду відповідних сільських, селищних, міських голів міст районного значення, що входять до складу цього району згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм (крім сіл, селищ, що входять до складу міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм), старост (сіл, селищ на території об`єднаної територіальної громади в межах цього району).

Частиною 1 ст.37 Закону передбачено, що висування кандидатів місцевою організацією партії проводиться на зборах (конференціях) цієї організації, які проводяться у порядку, передбаченому статутом партії.

Вказане також узгоджується з абз.2 п.3.1.1 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 01.11.2013 №15 "Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов`язаних з виборчим процесом", згідно якого суб`єктами виборчого процесу є виборці, виборчі комісії, кандидати, партії (блоки) або місцеві організації партій, які висунули кандидатів у відповідному виборчому процесі, уповноважені представники, довірені особи, офіційні спостерігачі від партій (блоків) - суб`єктів виборчого процесу та від кандидатів (ст.12 Закону України №2487-VI "Про вибори депутатів Верховної ради…", ст.12 Закону України №474-XIV "Про вибори президента України", ст.12 Закону України №4061-VI "Про вибори народних депутатів України"), крім того, офіційні спостерігачі від громадських організацій (п.5 ч.1 ст.12 Закону №4061-VI).

З системного аналізу норм Закону України "Про місцеві вибори" та Кодексу адміністративного судочинства України вбачається, що суб`єкт виборчого процесу має право на звернення до суду, у визначеному чинним законодавством України порядку, лише в разі порушення його прав або інтересів.

Отже, при вирішенні виборчих спорів за позовом суб`єкта виборчого процесу необхідно надати оцінку не лише правомірності оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності відповідача, а й факту порушення ними прав або охоронюваних законом інтересів позивача. Водночас, відсутність такого порушення є підставою для відмови у задоволенні позову.

Згідно ч.1 ст.39 Закону відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидата в депутати, висунутого місцевою організацією партії в одномандатному виборчому окрузі, за умови подання до комісії таких документів:

- заяви про реєстрацію кандидата в депутати, підписаної керівником місцевої організації партії та засвідченої печаткою місцевої організації партії або організації відповідної політичної партії вищого рівня;

- копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних місцевих виборах, засвідченої підписом керівника та печаткою партії;

- рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидата у депутати від цієї місцевої організації партії, яке повинне бути підписане керівником місцевої організації партії та засвідчене печаткою місцевої організації партії або відповідної організації партії вищого рівня;

- заяви особи про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї місцевої організації партії у відповідному одномандатному виборчому окрузі та про згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв`язку з участю у місцевих виборах;

- автобіографії кандидата в депутати, що обов`язково повинна містити: прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, відомості про громадянство, освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім`ї, місце проживання, контактний телефон, наявність чи відсутність представницького мандата та судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;

- декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру кожного кандидата в депутати відповідно до ст.45 цього Закону;

- заяви про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання;

- чотирьох фотографій кандидата у депутати розміром 4 x 6 сантиметрів.

Частиною 2 ст.39 Закону визначено, що у рішенні зборів (конференції) місцевої організації партії, передбаченому п.4 частини першої цієї статті, зазначаються: відомості про особу, висунуту кандидатом у депутати (прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць і рік народження, відомості про громадянство, освіту, партійність, посаду, місце роботи (заняття) і місце проживання), номер одномандатного виборчого округу, по якому така особа висувається кандидатом, дата його прийняття.

Відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, висунутого шляхом самовисування, за умови особистого пред`явлення ним документа, передбаченого ч.2 ст.3 цього Закону, та подання ним документів, передбачених пунктами 6-8 частини першої цієї статті, а також особисто підписаних ним заяви про самовисування кандидатом у депутати та заяви про згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв`язку з участю у місцевих виборах (ч.3 ст.39 Закону).

Аналізуючи наведені вище положення законодавства, суд вказує, що норми ст.36 та ст.37 Закону дотримано, заперечень щодо форми та змісту документів, поданих відповідно до ст.39 Закону, у Озерянської сільської виборчої комісії не виникло, що також підтверджується прийнятою комісією постановою.

Втім, відмовляючи у реєстрації, відповідач посилається на відсутність реєстрації Варвинської районної організації Аграрної партії України.

З наведеним суд не погоджується, оскільки Варвинська районна організація Аграрної партії України зареєстрована у встановленому чинним законодавством порядком 28.09.2018, що підтверджується копією рішення про реєстрацію структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи.

Крім цього, як вбачається з відповіді на запит Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області щодо надання інформації від 30.05.2019 №ПІ-ЮР-9/19/32 (а.с.- 14), Варвинська районна організація Аграрної партії України міститься в переліку зареєстрованих місцевих партійних організацій, що діють на території Варвинського району станом на травень 2019 року.

Європейський Суд з прав людини у рішенні по справі "Суомінен проти Фінляндії" (Suominen v. Finland), №37801/97, пункт 36, від 01.07.2003, вказує, що орган влади зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень. Разом з тим, відповідачем у судовому засіданні не наведено жодних правових обґрунтувань щодо прийняття оскаржуваної постанови.

Таким чином, посилання відповідача щодо відсутності реєстрації Варвинської районної організації Аграрної партії України із зазначенням їх керівників є протиправними та такими, що не відповідають дійсності, а тому постанова Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області від 06.06.2019 №8/10 про відмову у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №10 - ОСОБА_1 підлягає скасуванню, а документи подані Варвинською районною організацією Аграрної партії України для реєстрації ОСОБА_1 кандидатом у депутати Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області по одномандатному виборчому округу №10 на перших місцевих виборах, що відбудуться 30.06.2019 слід розглянути повторно.

Обгрунтованість сумніву представника відповідача щодо достовірності інформації про реєстрацію Варвинської районної організації Аграрної партії України в межах Варвинського району Чернігівської області, на момент прийняття оскаржуваного рішення, не підтверджено належними доказами.

Щодо визнання відмови Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області у реєстрації ОСОБА_1 кандидатом у депутати Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області по одномандатному виборчому округу №10 на перших місцевих виборах, що відбудуться 30.06.2019 одноразовим грубим порушенням Конституції України та Закону України "Про місцеві вибори", суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.3 ст.29 Закону, повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього та інших законів України.

Водночас, визначення поняття "грубе порушення законодавства України про вибори" чинне законодавство - не містить.

Разом з тим, виходячи з аналізу норм виборчого законодавства, суд приходить до висновку, що "грубим порушенням законодавства України про вибори" слід вважати відверте, умисне вчинення членом комісії дій, які межують або становлять собою склад адміністративного чи кримінального правопорушення, та які в подальшому можуть призвести до порушення істотних прав виборців, кандидатів, інших суб`єктів виборчого процесу, чи порушення, що поставлять під сумнів легітимність виборчого процесу чи окремих його стадій.

Відповідач вказує, що на момент прийняття оскаржуваного рішення у нього була наявна інформація від 17.05.2019 про відсутність реєстрації Варвинської районної організації Аграрної партії України із зазначенням їх керівників. Втім, наведене спростовується матеріалами справи, а тому суд констатує, що станом на момент звернення позивача до комісії така інформація вже була застарілою та не могла використовуватися.

Отже, щодо позовної вимоги про визнання відмови одноразовим грубим порушенням, на підставі наданих сторонами пояснень та наявних в матеріалах справи доказів, суд прийшов до переконання, що такі дії не порушують прав суб`єктів виборчого процесу, не впливають на виборчий процес та не ставлять під сумнів його легітимність, оскільки безпосередньо з виборчим процесом не пов`язані, а відносяться до питань організаційного, правового, технічного забезпечення поточної діяльності комісії, в зв`язку з чим не можуть бути визнані судом одноразовим грубим порушенням законодавства України про вибори.

За таких обставин та з урахуванням досліджених доказів, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення позовних вимог, відповідно судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст.139 та ч.9 ст.273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 139, 241-246, 262, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати протиправною та скасувати постанову Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області від 06.06.2019 №8/10 про відмову у реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №10 ОСОБА_1 .

Зобов`язати Озерянську сільську виборчу комісію Варвинського району Чернігівської області повторно розглянути документи подані Варвинською районною організацією Аграрної партії України для реєстрації ОСОБА_1 кандидатом у депутати Озерянської сільської ради Варвинського району Чернігівської області по одномандатному виборчому округу №10 на перших місцевих виборах, що відбудуться 30.06.2019.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Державного бюджету України судові витрати в сумі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривень 40 коп.).

Стягнути з Озерянської сільської виборчої комісії Варвинського району Чернігівської області (вул.Українська, 69, с.Озеряни, Варвинський район, Чернігівська область, 17612, ідентифікаційний код юридичної особи 34030567). на користь Державного бюджету України судові витрати в сумі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривень 40 коп.).

Рішення суду в порядку ст.273 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції. Рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку у дводенний строк з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 11 червня 2019 року.

Суддя С.Л. Клопот

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено12.06.2019
Номер документу82313375
СудочинствоАдміністративне
Сутьмісцеві вибори . Ухвалою суду від 10.06.2019 відкрито провадження у справі та призначено її розгляд за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей розгляду категорії термінових адміністративних справ, визначених ст.ст.268-273 Кодексу адміністративного судочинства України. Позивач обгрунтовує свої вимоги тим, що жодних підстав для відмови у його реєстрації як кандидата, інших осіб, висунутих Варвинською районною організацією Аграрної партії України не було. Натомість, Озерянська сільська виборча комісія Варвинського району Чернігівської області, не обгрунтовано

Судовий реєстр по справі —620/1645/19

Рішення від 11.06.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні