Рішення
від 12.06.2019 по справі 233/2983/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/2983/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2019 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючої судді Бєлостоцької О.В.

секретаря Теліціної О.О.

за участю:

позивача -

представника позивача -

представника відповідача -

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Костянтинівка справу за позовом ОСОБА_1 до Іванопільської сільської ради Костянтинівського району про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

15 травня 2019 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Олексієво-Дружківка м. Дружківка Донецької області помер ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 5,43 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Іванопільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області. Позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 Позивач у встановлений законом строк не подала до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини. Неподання нею заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 обґрунтовує втратою зв`язку з ОСОБА_2 на початку 2012 року, необізнаністю про його смерть та відсутністю у неї оригіналу свідоцтва про смерть. Вважає, що строк для прийняття спадщини пропустила з зазначених поважних причин і просила визначити додатковий строк тривалістю три місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилися, звернулися з заявами про розгляд справи за їх відсутності, зазначивши про підтримання позовних вимог в повному обсязі; просили позов задовольнити.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, надав заяву, в якій просив розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги визнав в повному обсязі, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого засідання відповідно до положень ч. 3 ст. 200, ст. 206 ЦПК України.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши докази по справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судовим розглядом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Олексієво-Дружківка м. Дружківка Донецької області помер ОСОБА_2 , про що Дружківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області складено актовий запис № 439 від 23 травня 2018 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 6).

Згідно Державного акту про право власності на землю серії НОМЕР_3 від 07 червня 2002 року (а.с. 9) за життя ОСОБА_2 на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної державної адміністрації від 24 травня 2002 року № 234 належала земельна ділянка площею 5,43 га, розташована на території Іванопільської сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На момент смерті ОСОБА_2 був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою виконавчого комітету Іванопільської сільської ради № 87 від 09.01.2019 року (а.с. 7).

Згідно заповіту від 23 грудня 2011 року, посвідченого секретарем виконкому Іванопільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області Жихаревою Н.І., зареєстрованого в реєстрі за № 52, земельну ділянку загальною площею 5,43 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Іванопільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, гідно державного акту серії НОМЕР_4 , виданого Костянтинівською районною державною адміністрацією 07.06.2002 року, ОСОБА_2 заповідав ОСОБА_1 (а.с. 13).

Позивач ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний строк не звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , тобто не прийняла спадщину.

Листом Другої Костянтинівської державної нотаріальної контори від 10 січня 2019 року № 13/01-16 (а.с. 14) ОСОБА_1 повідомлено про пропуск нею строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та роз`яснено право звернутися до суду з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до листа № 568/01-09 від 21 травня 2019 року та витягу зі спадкового реєстру 21 травня 2019 року, сформованого Другою Костянтинівською державною нотаріальною конторою (а.с. 30-31), в провадженні нотаріальної контори спадкової справи на ім`я ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , немає.

В силу ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Підстави стверджувати, що визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб відсутні; також у суду відсутні обґрунтовані сумніви щодо достовірності визнаних відповідачем обставин або добровільності їх визнання.

Суд вважає, що ОСОБА_1 пропустила строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 з поважних причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для позивача при вчиненні цих дій - через необізнаність про смерть спадкодавця та відсутність у неї свідоцтва про його смерть.

У зв`язку з наведеним, враховуючи принцип пропорційності , приймаючи до уваги визнання позову відповідачем та незначний період пропуску строку для прийняття спадщини, а також той факт, що спадщина до теперішнього часу ніким не прийнята, суд вважає , за необхідне позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити та визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 у три місяці з моменту набрання рішенням законної сили, що є достатнім строком для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 1268-1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 10, 18, 81, 259, 263-265 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до Іванопільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с. Іванопілля, вул. Метонідзе, 1, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 04340566) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк тривалістю три місяці з моменту набрання рішенням законної сили, для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Олексієво-Дружківка м. Дружківка Донецької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82343412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —233/2983/19

Рішення від 12.06.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні