Ухвала
від 28.05.2019 по справі 752/1311/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/1311/18

Провадження № 1-кс/752/4911/19

У Х В А Л А

Іменем України

28.05.2019 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1

заучастю секретаря ОСОБА_2

розглянувши матеріали клопотання старшого слідчого з ОВС першого СВ РПК СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів внесене в кримінальному провадженні № 32018100010000004 від 19.01.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205 КК України, слідчий суддя -

Встановив:

В провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просив надати тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтовано тим, що протягом 2017 2018 років з метою здійснення протиправної діяльності з ТМЦ імпортованими на територію України була створена низка підприємств, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), які здійснювали імпорт товарів різної номенклатури, серед яких: будівельні матеріали, будівельна техніка, електронне обладнання. У подальшому документально відбувалось відображення реалізації імпортованої продукції суб`єктам господарської діяльності з ознаками «фіктивності», при цьому фактично реалізація даної імпортованої продукції відбувалась за готівку.

26.03.2019 на підставі ухвали суду проведено обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено печатки наступних СГД:

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_7 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_5 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРОУ НОМЕР_4 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), крім того вилучено первину фінансово-господарську документацій даних компаній.

Так встановлено, що не одна із вище перерахованих СГД (печатки яких вилучено під час обшуку), юридично не знаходиться за адресою:

АДРЕСА_2 , що свідчить про ознаки «фіктивність» даних СГД, згідно листа НБУ від 26.05.2017 р. № 25-0008/37888 «Про критерії для виявлення клієнтів, фінансові операції яких містять ознаки фіктивності».

Таким чином у ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) мають явні ознаки «фіктивність».

У подальшому встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) у період 2018 року мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) по яким ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) було сформовано податковий кредит з ПДВ у сумі 970 500 грн.

Під часдосудового розслідуваннявиникла необхідністьу тимчасовомудоступі доречей ідокументів ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_14 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_12 ) щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період з 01.01.2018 по 31.12.2018, з метою отримання необхідних слідству відомостей щодо виду та об`ємів відвантажених ТМЦ, способу транспортування, осіб відповідальних за приймання-передачу та складський облік таких товарів.

Слідчий вказує, що вказані документи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також для встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання без його присутності, в якому зазначив, про розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані документи, та що вимоги клопотання підтримує у повному обсязі.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду клопотання не здійснювалась на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовано, вважає за необхідне задовольнити частково клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що першим слідчим відділом розслідування CУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32018100010000004, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205 КК України.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 4 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та матеріали, якими обґрунтовано клопотання, дійшов висновку про наявність достатніх підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, а саме, можливості ознайомитися з ними та зробити з них копії.

Що стосується надання можливості вилучення документів, про що також порушується питання в клопотанні слідчого, то відповідно до приписів до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Передбачених законом підстав для надання такого розпорядження слідчим суддею в клопотанні слідчого не наведено та не вбачається з наданих матеріалах, якими слідчий обґрунтував своє клопотання.

Досягнення зазначеної слідчим в клопотанні мети отримання доступу до документів - встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та дослідження документів, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період з 01.01.2018 по 31.12.2018, може бути досягнуто на даному етапі досудового розслідування без вилучення оригіналів.

Відповідно до змісту ч. 4 ст. 165 КПК України, копії документів, які вилучаються, виготовляються із використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Враховуючи вище викладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст. ст. 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя -

Постановив:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати старшомуслідчому зОВС першогоСВ РКПСУ ФРГУ ДФСу м.Києві ОСОБА_3 ,слідчим слідчоїгрупи укримінальному провадженні№32018100010000004в томучислі: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 дозвіл напроведення тимчасовогодоступу дооригіналів речейта документів,що свідчатьпро обставинипроведення фінансово-господарськихвзаємовідносин міжТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_12 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період з 01.01.2018 по 31.12.2018, в тому числі:

-фінансово-господарські договори, які свідчать про факт укладення їх між товариствами та надають можливість встановлення суб`єктів, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, дати укладення, предмет, період дії, місце, права та обов`язки сторін, встановлення відтисків печаток, підписів осіб, які їх укладали, з метою проведення експертиз;

-специфікації до договорів, які свідчать про ідентифікаційні ознаки ТМЦ, робіт (послуг), встановити відтиски печаток, підписів осіб, які укладали фінансово-господарські договори;

-податкові накладні, які свідчать про правомірність формування податкового кредиту та містять відомості про особу, яка підписала податкові накладні, відтиски печаток, відповідність отриманих ТМЦ, виконаних робіт, наданих послуг;

-рахунки-фактури, що свідчать про найменування ТМЦ, виконаних робіт, наданих послуг, час, суму, обсяг фінансово-господарських операцій, містять реквізити СГД і підписи осіб;

-акти прийому-передачі (виконаних робіт), які свідчать про безпосереднє виконання та прийняття ТМЦ, роботи (послуги), згідно фінансово-господарських договорів, час, місце, об`єкт, обсяг та їх вартість;

-товарно-транспортні накладні, які свідчать про факт відвантаження й місце зберігання ТМЦ, час, місце завантаження та відвантаження ТМЦ, інформацію про постачальника, перевізника та особу, яка безпосереднє приймала ТМЦ, обсяг, вартість ТМЦ згідно фінансово-господарських документів;

-сертифікати якості (відповідності), експертні, лабораторні висновки на придбані ТМЦ, які свідчать про виробника, дату виробництва, якість (відповідність) ТМЦ державним стандартам якості (відповідності) придбаних підприємством, відповідно до фінансово-господарських договорів між підприємствами;

-договори та первинні бухгалтерські документи про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг, які свідчать про факт продажу (передачі) ТМЦ, виконання робіт, надання послуг, кому відвантажувались ТМЦ, надавались послуги, для кого виконувались роботи, час, місце, та обсяги виконаних операцій підприємством, відповідно до фінансово-господарських договорів.

Службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) у разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів, що знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), з можливістю ознайомитися з ними, роботи їх копії.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках.

Примірник № 1- зберігається у справі № 752/1311/18

Примірник № 2 та належним чином засвідчену копію ухвали - видано слідчому.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/1311/18

Вирок від 04.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 04.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Вирок від 30.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 11.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 15.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 03.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні