Рішення
від 07.06.2019 по справі 179/771/19
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/771/19

2/179/501/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 червня 2019 року смт. Магдалинівка

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

Головуючого судді - Кошлі А.О.,

за участі:

секретаря судового засідання - Бондар О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (відповідач НОМЕР_1 ), ОСОБА_3 (відповідач НОМЕР_2 ), третя особа Бузівська сільська рада про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом , -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області з позовом в якому просить: визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на майнові права засновника фермерського господарства Мрія (ЄДРПОУ 20279346, що знаходиться за адресою: 51121, Дніпропетровська область, Магдалинівський район, с. Ковпаківка, вул. Центральна, 29).

В обґрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її чоловік ОСОБА_4 , який за життя був головою ФГ Мрія . Для оформлення спадкових справ звернулася до нотаріуса, проте 19.04.2019 року винесено постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії. Вказано, що не подано доказів про право власності на спадкове майно (майн фермерського господарства як цілісного майнового комплексу). З метою реалізація прав на спадкування за законом, продовження діяльності вказаного підприємства просить визнати за нею майнові права засновника фермерського господарства, оскільки інші спадкоємці відмовились від прийняття спадщини на її користь.

Позивач в судове засідання не прибула, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідачі в судове засідання не прибули, надали до суду заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги визнали повністю.

Представник третьої особи надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов визнають.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебували у зареєстрованому шлюбі, який уклали 28.08.1987 року.

За життя ОСОБА_4 був засновником, керівником, головою селянського (фермерського) господарства Мрія , яку було зареєстровано 14.11.1991 року. Вказане підтверджується статутом та свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи.

Згідно статуту вказаного СФГ Мрія членами господарства є близькі родичі голови ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Постановою від 19.04.2019 року приватний нотаріус Магдалинівського районного нотаріального округу Солодовник В.В. відмовив у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказане рішення мотивоване тим, що відповідно до ст. 23 ЗУ Про фермерське господарство успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону. Правовстановлюючим документом є документ, що підтверджує право власності на майно фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини). Спадкоємицею не було надано жодного документа, що підтверджує право власності на майно фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини).

Згідно інформації, які міститься в спадковій справі № 153/2018 після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 встановлено, що 02.11.2018 року із заявою про прийняття спадщини звернулась ОСОБА_1 .

02.11.2018 року до нотаріуса із заявою про відмові від спадщини на користь ОСОБА_1 звернувся син ОСОБА_2 .

28.01.2019 року до приватного нотаріуса Магдалинівського районного нотаріального округу Солодовник В.В. надійшла заява ОСОБА_3 про відмові від прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_4 на користь іншого спадкоємця - дружини померлого - ОСОБА_1 , вказана заява засвідчена приватним нотаріусом Дніпровського нотаріального округу Занько Е.П.

Згідно зі ст.ст. 4, 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають з дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також з дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують права та обов`язки.

Відповідно до ч.ч. 3,5 вказаної правової норми цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

Відповідно до ст. 15,16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права.

Відповідно до роз`яснень які містяться в п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 р. Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

СФГ Мрія як юридична особа не припинилося в зв`язку зі смертю спадкодавця (його засновника), а відтак за наявності інших спадкоємців, які успадкують права засновника, господарська діяльність господарства може бути продовжена.

Частиною 1 статті 177 ЦК України передбачено, що об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Отже, СФГ Мрія є об`єктом цивільних прав та предметом цивільного обороту, вказане господарство є власністю засновника та входить до складу спадкового майна, право на яке мають спадкоємці після смерті ОСОБА_4

Дане підприємство є унітарним, його єдиним власником є померлий ОСОБА_4 , і хоча відомості про цілісний майновий комплекс підприємства відсутні, проте, саме підприємство, як предмет цивільного обороту, є об`єктом спадкування.

Згідно ст. 1 Закону України Про фермерське господарство , фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну, сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Разом з тим, ч.1ст.23 Закону України Про фермерське господарство щодо спадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) містить загальну відсилочну норму, а саме: успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Так, згідно норм статті 1216 Цивільного кодексу (далі за текстом ЦК України), спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Отже, успадковуватись можуть лише права та обов`язки фізичної особи, а не юридичної, якою є фермерське господарство.

Відповідно до положеньст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті

В той же час ст.1219 ЦК України містить перелік прав та обов`язків, що не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема:1) особисті немайнові права; 2) право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами.

Аналізуючи вищенаведені норми чинного законодавства, суд приходить до висновку, що майнові права засновника фермерського господарства у відповідності до ст. 1218 ЦК входять до складу спадщини,

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 35 Закону України Про фермерське господарство діяльність такого господарства припиняється у разі, якщо не залишилося жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Суд приходить до переконання, що до позивача, як спадкоємиця за законом, яка висловила бажання продовжити діяльність фермерського господарства, (враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів на підтвердження бажання інших спадкоємців продовжити діяльність господарства), повинні перейти права саме засновника зазначеного господарства.

Відповідно до ст.316 Цивільного кодексу України, право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст.328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1217 Цивільного кодексу України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщина і не припинилися в наслідок його смерті.

Відповідно до 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, хто його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

У відповідності до п.4.14 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання право встановлювальних документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

Позивачем не надано відповідних доказів нотаріусу, про що зазначено в рішенні нотаріуса. Водночас вказана обставини не може бути перешкодою в реалізації права особи на отримання спадщини.

Згідно з положенням ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи те, що визнання позову відповідачами не порушення прав, свобод чи інтересів інших осіб, позовні вимоги підлягають задоволенню

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 200, 209, 212-215, 259, 264, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (відповідач НОМЕР_1 ), ОСОБА_3 (відповідач НОМЕР_2 ), третя особа Бузівська сільська рада про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на майнові права засновника фермерського господарства Мрія (ЄДРПОУ 20279346, що знаходиться за адресою: 51121, Дніпропетровська область, Магдалинівський район, с. Ковпаківка, вул. Центральна, 29).

Стягнути з ОСОБА_2 (відповідач НОМЕР_1 ) та ОСОБА_3 (відповідач НОМЕР_2 ) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_3 суму судового збору в розмірі 768,40 грн.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.О. Кошля

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82363095
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —179/771/19

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Кошля А. О.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Кошля А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні