Рішення
від 12.06.2019 по справі 345/1734/19
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/1734/19

Провадження № 2/345/864/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.06.2019 року м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді - Мигович О.М.

секретаря - Бабійчук Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Калуші в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини, суд -

в с т а н о в и в:

Сторони по справі 11.10.2018 року розірвали шлюб. Від шлюбу в них народився син ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з позивачкою

Оскільки відповідач ОСОБА_2 не надає допомоги на утримання дитини сина Франка, то позивачка пред`явила позов до суду про стягнення з нього аліментів у розмірі по 2500 грн. щомісячно на дитину, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття

Ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 15.05.2019 року було відкрито спрощене позовне провадження, запропоновано відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали подати відзив на позов з доказами на підтвердження обставин, що підтверджують заперечення проти позову.

У судове засідання представник позивачки подав заяву про те, що позов підтримує, та просить його задоволити, справу просить розглянути у його відсутності.

Відповідач в судове засідання подав відзив на позовну заяву, відповідно до якого позов визнає частково, згідний сплачувати аліменти на утримання дитини у розмірі по 1500 грн. щомісячно на дитину до досягнення сином повноліття . В відзиві також вказує, що його доходи є нерегулярними та мінливими, оскільки у нього немає стабільного заробітку. Він працює в сезонний час та при умові коли є робота. На даний час він влаштувався на роботу в ПП Ратище , що знаходиться в м.Переяслав-Хмельницький. Київської області, де за березень 2019 року він отримав 4 137,00 грн., квітень 6000,00 грн., травень 2415,00 грн. Зважаючи на ряд наведених обставин він не має змоги сплачувати у визначеному розмірі позивачкою аліменти. Розгляд справи просить проводити у його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають до часткового задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони 11.10.2018 року розірвали шлюб - (а.с.4). Від шлюбу в них народився син ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 - (а.с.5), батьком якого є відповідач ОСОБА_2 .

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства передбачається, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Згідно зі ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними і той із батьків хто проживає окремо від дитини може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Стаття 182 СК України встановлює, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до статті 7 Закону України Про державний бюджет України на 2019 рік прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить: з 1 січня 2019 року - 1626 гривень, з 1 липня - 1699 гривень, з 1 грудня - 1779 гривень; дітей віком від 6 до 18 років становить: з 1 січня 2019 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2218 гривень.

При визначенні розміру аліментів суд враховує майновий стан позивача, майновий стан відповідача, те, що відомості про його доходи в матеріалах справи відсутні.

При таких обставинах, суд враховує, що відповідач може сплачувати мінімальний гарантований розмір аліментів, який б забезпечував необхідний життєвий процес та розвиток дитини. При цьому вимоги позивача про стягнення з відповідача аліментів в розмірі по 2500 грн. щомісячно на дитину, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття , є завищеними. Позивачем, в порушення вимог ст. 81 ЦПК України , не доведено належними та допустимими доказами можливість сплати відповідачем аліментів у заявленому розмірі.

Враховуючи матеріальне становище та стан здоров`я сторін, а також встановлений законом мінімальний розмір аліментів на дитину, суд приходить до висновку, що позов слід задоволити частково, з відповідача на користь позивача стягувати аліменти на утримання сина Франка у твердій грошовій сумі в розмірі по 1800 грн. щомісячно на дитину, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття .

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

В задоволенні решти позову відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.cт. 75,80,84, 180-182,184 СК України , ст.ст. 259 , 263-265 ЦПК України , суд -

р і ш и в:

Позов задоволити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 , працюючого ПП Ратище на посаді - будівельника ( АДРЕСА_2 .Переяслав Хмельницький, вул.Героїв Дніпра,32, Київської області Код ЄДРПОУ 36211288) в користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 , аліменти на утримання сина Франка - ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі в розмірі по 1800 грн. щомісячно на дитину, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 23.04.2019 року і проводити до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в розмірі - 768,40 грн. в користь Державної судової адміністрації України.

Рішення в частині стягнення аліментів допустити до негайного виконання.

В задоволенні решти позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82363613
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дитини, суд

Судовий реєстр по справі —345/1734/19

Рішення від 12.06.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні