Ухвала
від 13.06.2019 по справі 910/18640/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.06.2019Справа № 910/18640/14

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста"

Про заміну сторони її правонаступником

У справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"

До 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фруктовий дім Імперіал ВН"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибна компанія Імперіал"

3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес Брокер"

4. Приватного підприємства фірми "Імперіал"

5. Товариства з обмеженою відповідальністю "Імперіал-Транс"

Про стягнення 115.020.589,01 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Секретар судового засідання Шаповалов А.М.

Представники учасників судового процесу:

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста": не з`явився

Від Публічного акціонерного товариства "Банк Форум": не з`явився

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фруктовий дім Імперіал ВН": не з`явився

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибна компанія Імперіал": не з`явився

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес Брокер": не з`явився

Від Приватного підприємства фірми "Імперіал": не з`явився

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Імперіал-Транс": не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.11.14. у справі № 910/18640/14 позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" задоволено повністю:

- стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фруктовий дім Імперіал ВН", Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибна компанія Імперіал", Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес Брокер", Приватного підприємства фірми "Імпперіал" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Імперіал-Транс" на користь Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" 9.888.936,94 доларів США заборгованості, що за офіційним курсом НБУ є еквівалентом 115.020.589,01 грн, яка складається із: загального розміру заборгованості ТОВ "Українська компанія Імперіал" станом на 11.06.14. у сумі 5.632.786,74 доларів США, що за офіційним курсом НБУ є еквівалентом 65.516.288,81 грн.; загального розміру заборгованості ТОВ "Фруктовий дім Імперіал ВН" станом на 11.06.14. у сумі 3.962.141,01 доларів США, що за офіційним курсом НБУ є еквівалентом 46.084.609,04 грн. загального розміру заборгованості ТОВ "Рибна компанія Імперіал" станом на 11.06.14. у сумі 294.009,19 доларів США, що за офіційним курсом НБУ є еквівалентом 3.419.691,16 грн.

- стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фруктовий дім Імперіал ВН", Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибна компанія Імперіал", Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес Брокер", Приватного підприємства фірми "Імпперіал" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Імперіал-Транс" в доход Державного бюджету України судовий збір в розмірі 73.080,00 грн.

09.12.14. на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва були видані відповідні накази № 910/18640/14.

До суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста", відповідно до якої заявник просить суд замінити стягувача у справі № 910/18640/14 з Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.06.19. заяву призначено до розгляду в судовому засіданні на 13.06.19.

Представники учасників судового процесу в судове засідання 13.06.19. не з`явились.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження (ч. 3 ст. 334 ГПК України).

Розглянувши заяву, суд дійшов висновку про її задоволення з огляду на викладене далі.

Судом встановлено, що 04.04.19. між Публічним акціонерним товариством "Банк Форум" (Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" (Новий кредитор) за результатами відкритих торгів (аукціону), оформлених протоколом № UA-EA-2019-01-31-000076-b від 21.02.19. було укладено Договір № 0002/19/16 про відступлення права вимоги (далі - Договір), відповідно до п. 1 якого Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, заставодавців, іпотекодавців та поручителів, зазначених у Додатку № 1, Додатку № 2, Додатку № 3, Додатку № 4 та Акті № 1 приймання-передачі документації до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників, за кредитними договорами, договорами поруки, договорами застави та договорами іпотеки (іпотечними договорами), з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно Додатку № 1, Додатку № 2, Додатку № 3, Додатку № 4 та Акту № 1 приймання-передачі документації до цього Договору, надалі за текстом - Основні договори , надалі за текстом - Права вимоги. Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим Договором. Сторони домовились, що відступлення Банком Новому кредитору прав вимоги за договорами іпотеки, договорами застави, що були укладені в забезпечення виконання зобов`язань Боржників за Основними договорами та були посвідчені нотаріально, відбувається за окремими договорами, які укладаються між Сторонами одночасно із укладенням цього Договору та підлягають нотаріальному посвідченню. Право вимоги по договорах іпотеки переходить незалежно від того, чи відбулося стягнення за цими договорами. Якщо таке стягнення відбулося, Новий кредитор має право на переведення прав стягувача.

За цим Договором Новий кредитор в день укладення цього Договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до пункту 4 Договору набуває усі права кредитора за Основними договорами включаючи, але не обмежуючись: право вимагати належного виконання Боржниками зобов`язань за Основними договорами, сплати Боржниками грошових коштів, сплати процентів вказаних у додатку № 1 до Договору та сплати штрафних санкцій у розмірах, розрахованих відповідно до вимог чинного законодавства України, передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов`язань. Розмір заборгованості станом на 04.04.2019 р. за Правами вимоги, які переходять до Нового кредитора, вказаний у Додатку №1 до цього Договору. Права кредитора за Основними договорами переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які снують на момент відступлення Права вимоги, за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків Боржників, що надане Банку відповідно до умов Основних договорів. Сторони домовились, що Права вимоги включають всі права вимоги за кредитними договорами, договорами забезпечення, а також всі похідні вимоги з цих договорів або такі, що випливають з них, в тому числі, але не виключно: вимоги по врахуванню та стягненню процентів, неустойки, штрафів, індексу інфляції, трьох відсотків річних та/або збитків, вимоги про застосування наслідків недійсності правочинів, вимоги по отриманню коштів від реалізації заставного та іншого майна боржників, вимоги, які випливають розірвання та/або визнання недійсним договорів, права, що випливають із судових справ, в тому числі справ про банкрутство, виконавчих проваджень, в тому числі щодо майна, яке не було реалізоване на торгах та передане стягувачу в погашення боргу, мирових угод, договорів з арбітражними керуючими, охоронними організаціями, права кредиторів, права участі в колегіальних органах, в тому числі в комітеті кредиторів тощо. Новий кредитор зобов`язаний повідомити Боржників про відступлення права вимоги за Основними договорами протягом 20 (двадцяти) календарних днів з моменту набрання чинності цим Договором у порядку, передбаченому чинним законодавством або відповідним Основним договором (пункти 2, 3 Договору).

Сторони домовились, що за відступлення прав вимоги за Основними договорами, відповідно до Договору Новий кредитор, до моменту укладання цього Договору, сплачує Банку 13.439.205,72 грн.

Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, зокрема, внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 Цивільного кодексу України).

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частини 1, 5 ст. 334 ГПК України).

Виконання судового рішення є невід`ємною стадією процесу правосуддя, і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України Про виконавче провадження . (Відповідна правова позиція відображена у постанові Верховного Суду України № 6/408 від 05.10.04.).

Із зазначеного вбачається, що укладення між Публічним акціонерним товариством "Банк Форум" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" Договору № 0002/19/16 про відступлення права вимоги від 04.04.19. не суперечить нормам законодавства щодо можливості заміни кредитора у зобов`язанні.

Отже, стягувачем у справі № 910/18640/14 є Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" (ідентифікаційний код 41264766), а заява є такою, що підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" про заміну сторони її правонаступником задовольнити .

2. Здійснити заміну стягувача - Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (02100, місто Київ, бульвар Верховної Ради, 7, код ЄДРПОУ 21574573) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста" (04080, м. Київ, вул. О.Терьохіна, б. 8А, офіс 111; ідентифікаційний код 41264766) у справі № 910/18640/14.

3. Ухвала набирає законної сили 13.06.19. та її може бути оскаржено в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/ .

Повну ухвалу складено 13.06.19.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82370249
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 115.020.589,01 грн.

Судовий реєстр по справі —910/18640/14

Ухвала від 27.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 08.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 29.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні