Постанова
від 12.06.2019 по справі 815/1717/18
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2019 р.м.ОдесаСправа № 815/1717/18

Головуючий першої інстанції Бойко О.Я.

Час та місце ухвалення судового рішення 18:13 , м. Одеса

Повний текст судового рішення складений 02.07.2018р.

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Градовського Ю.М., Яковлєва О.В.,

за участю секретаря судового засідання Синіговець А.В.,

представників позивача Мастюка К.П., Каражеляскова К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління ДФС в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 21 червня 2018 року у справі за позовом приватного підприємства Благоє до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення-рішення та податкової вимоги, -

В С Т А Н О В И В:

13.04.2018р. приватне підприємство Благоє (надалі - ПП Благоє ) звернулося до суду з позовом до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення - рішення від 03.10.2017р. №0064461209 щодо збільшення суми грошового зобов`язання за платежем податок на додану вартість у розмірі 693333,75грн., у томі числі 554667грн. за податковими зобов`язаннями та 138666,75грн. за штрафними (фінансовими) санкціями та податкової вимоги від 15.03.2018р. №31317-17 щодо наявності станом на 14.03.2018р. податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 727981,44грн., у томі числі 554667грн. за податковими зобов`язаннями, 138666,75грн. за штрафними (фінансовими) санкціями та 34647,69грн. пені.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачем здійснено одну господарську операцію, але помилково зареєстровано декілька податкових накладних в ЄРПН. З метою усунення помилки в подальшому товариством подано розрахунки коригування кількісних і вартісних показників зареєстрованих податкових накладних, що виключає застосування до підприємства податкових санкцій.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 21.06.2018р. позов задоволений.

Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилається на неповне з`ясування судом першої інстанції при вирішені справи обставин справи та порушення норм матеріального, процесуального права, просить рішення суду скасувати і ухвалити нове про відмову у задоволенні позовних вимог.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню.

Судом першої інстанції встановлено, що ПП Благоє зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 05.08.2016 року №15481020000000833, перебуває на обліку як платник податків в Арцизькій об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС в Одеській області від 05.08.2016 року та займається наступними видами діяльності: КВЕД 01.11 - вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. /а.с.6/

З 01.05.2017р. ПП Благоє є платником податку на додану вартість. /а.с.26/

18.09.2017р. Арцизькою об`єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС в Одеській області у порядку ст.76 Податкового кодексу України, було проведено камеральну перевірку податкової звітності ПП Благоє з податку на додану вартість за липень 2017 року.

Перевіркою встановлено порушення позивачем п.187.1 ст.187, п.201.10 ст.201 ПК України, п.3 розділу V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. №21, а саме ПП Благоє занижено суму податкового зобов`язання в розмірі 554667грн., занижено суму, що за результатами звітного (податкового) періоду належала сплаті платником податку до бюджету у розмірі 554667грн. /а.с.27-29/

На підставі акту перевірки відповідачем було винесено податкове повідомлення-рішення від 03.10.2017р. №0064461209 щодо збільшення суми грошового зобов`язання за платежем податок на додану вартість у розмірі 693333,75грн., у томі числі 554667грн. за податковими зобов`язаннями та 138666,75грн. за штрафними (фінансовими) санкціями. /а.с.31-32/

Податковою вимогою Головного управління ДФС в Одеській області від 15.03.2018р. №31317-17 повідомлено ПП Благоє про наявність станом на 14.03.2018р. податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 727981,44грн., у томі числі 554667грн. за податковими зобов`язаннями, 138666,75грн. за штрафними (фінансовими) санкціями та 34647,69грн. пені. /а.с.34/

Не погоджуючись з вказаним податковим повідомленням-рішенням та податковою вимогою позивач звернувся до суду з даним позовом.

Перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов до обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Відповідно до п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України (надалі - ПК України) при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстр податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

З метою отримання податкової накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Такі податкова накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими покупцем.

Покупцю товарів/послуг податкова накладна/розрахунок коригування можуть бути надані продавцем таких товарів/послуг в електронній формі з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

З метою отримання продавцем зареєстрованого в Єдиному реєстрі податком накладних розрахунку коригування, що підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних покупцем, такий продавець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та розрахунок коригування в електронному вигляді. Такий розрахунок коригування вважається зареєстрованим в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманим продавцем.

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції.

Якщо надіслані податкові накладні/розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених пунктом 201.1 цієї статті та/або пунктом 192.1 статті цього Кодексу, а також у разі зупинення реєстрації податкової накладної /розрахунку коригування відповідно до пункту 201.16 цієї статті, протягом операційного и продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.

Помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно УКТ ЗЕД). які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов`язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Квитанція про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування надсилається одночасно продавцю та покупцю платнику податку.

Якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняггя, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків: для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені; для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені; для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з цим Кодексом.

Платник податку має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну та/або розрахунок коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року, в яких загальна сума податку не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200 1.3 статті 200-1 цього Кодексу.

Якщо сума, визначена відповідно до пункту 200.1.3 статті 200.1 цього Кодексу, є меншою, ніж сума податку в податковій накладній та/або розрахунок коригування, які платник повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних, то платник зобов`язаний перерахувати потрібну суму коштів із свого поточного рахунку на свій рахунок в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних встановлюється Кабінетом Міністрів України. Покупець має право звіряти дані отриманої податкової накладної на відповідність із даними Єдиного реєстру податкових накладних.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Виявлення розбіжностей даних податкової декларації та даних Єдиного реєстру податкових накладних є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

Згідно з п.201.14. ст.201.14 Податкового кодексу України платники податку зобов`язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню, а також які не є об`єктами оподаткування та звільнені від оподаткування згідно з цим розділом.

Відповідно до п.201.15 ст.201.15 Податкового кодексу України зведені результати такого обліку відображаються в податкових деклараціях, форма яких встановлюється у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

Судом встановлено, що за договором купівлі-продажу від 03.07.2017р. №35-2017/ХАИ, 10.07.2017р. ПП Благоє відвантажило на адресу ТОВ Хорсагро Інвест ячмінь українського походження власного врожаю 2017 року у кількості 400 тон на загальну суму 1664000грн., в т.ч. ПДВ 277333,33 грн. /а.с.82-86/

25.07.2017р. за правилом першої події ПП Благоє склало та направило на реєстрацію в ЄРПН податкову накладну №1 від 10.07.2017р. на загальну суму 1664000грн., в т.ч. ПДВ 277333,33 грн. /а.с.46/

Відповідно до квитанції реєстрацію податкової накладної було зупинено та запропоновано надати пояснення, копії документів, достатніх для прийняття рішення. /а.с.47/

Рішенням Комісії ДФС України №54624/40719123 від 09.08.2017р. відмовлено в реєстрації податкової накладної №1 від 10.07.2017р. в ЄРПН. /а.с.48/

Крім того, ПП Благоє помилково продублювало та направило на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні №2 від 28.07.2017р. на загальну суму 1664000грн., в т.ч. ПДВ 277333,33грн.; №3 від 10.07.2017р. на загальну суму 1664000грн., в т.ч. ПДВ 277333,33грн., щодо постачання ТОВ Хорсагро Інвест ячменю українського походження власного врожаю 2017 року. /а.с.55-64/

Квитанціями від 28.07.2017р. зупинено реєстрацію вищезазначених податкових накладних та запропоновано надати пояснення, копії документів, достатніх для прийняття рішення. /а.с.56, 65/

Разом з тим, рішенням Комісії ДФС України №11645/40719123 від 03.10.2017р. податкова накладна №1 від 10.07.2017р. зареєстрована в ЄРПН. /а.с.48/

Крім того, квитанціями від 12.01.2018р. позивача повідомлено про реєстрацію помилкових податкових накладних №2 від 28.07.2017р., №3 від 10.07.2017р. на підставі п.57-1 розділу XX Перехідні положення ПК України. /а.с.57-66/

Водночас, 15.01.2018р. ПП Благоє направило до ЄРПН розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до вищезазначених податкових накладних, якими здійснило коригування податкового зобов`язання та податкового кредиту на ті ж суми, що вказані в податкових накладних. /а.с.58,67/

Так, відповідно до п.192.1 ст.192 ПК України якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов`язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних: постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації; отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Отже, позивачем в порядку п.192.1 ст.192 ПК України здійснено виправлення допущеної помилки щодо складання декількох податкових накладних на одну операцію щодо постачання ТОВ Хорсагро Інвест ячменю українського походження власного врожаю 2017 року у кількості 400 тон на загальну суму 1664000грн., в т.ч. ПДВ 277333,33 грн. /а.с.115/

Матеріалами справи підтверджується здійснення ПП Благоє на адресу ТОВ Хорсагро Інвест лише однієї поставки ячменю українського походження власного урожаю, стосовно якої була проведена оплата 10.07.2017р. у розмірі 1664000грн. згідно з рахунком-фактурою №СФ-0000001 від 04.07.2017р. /а.с.73-74, 81-86/

Відповідно до п.44.1 ст.44 ПК України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016р. №21 затверджено Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

До податкової декларації з податку на додану вартість (далі - декларація) вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (абзац другий п. 1 розд. ІІІ Порядку).

Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (абзац перший п. 6 розд. ІІІ Порядку).

Таким чином, на виконання вимог п.44.1 ст.44 ПК України та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016р. №21 позивачем відображено дані, вказані в складеній на підставі первинних документів податковій накладній №1 від 10.07.2017р.

Враховуючи, що дані ЄРПН та податкової звітності за липень 2017р. на даний момент не відрізняються, оскільки позивачем усунено помилки щодо реєстрації різних податкових накладних за однією господарською операцією, шляхом направлення в ЄРПН розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних №2 від 28.07.2017р., №3 від 10.07.2017р., колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність винесення спірних податкового повідомлення - рішення та податкової вимоги.

Таким чином, оскільки суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, розглянув справу з дотриманням норм матеріального, процесуального права, а тому в порядку ст.316 КАС України рішення суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга залишенню без задоволення.

Судові витрати розподіляються відповідно до ст.139 КАС України та відстрочена апелянту, згідно з ст.133 КАС України, сплата судового збору до ухвалення судового рішення у справі за подачу апеляційної скарги підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 315, 317, 321, 322, 325, 329 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління ДФС в Одеській області залишити без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 21 червня 2018 року залишити без змін.

Стягнути з Головного управління ДФС в Одеській області на користь Державної судової адміністрації України на рахунок №:312111256026001, отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), МФО: 899998, код класифікації доходів бюджету: 22030106, судовий збір в розмірі 31979 (тридцять одна тисяча дев`ятсот сімдесят дев`ять)грн. 60коп.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складений 13.06.2019р.

Головуючий суддя Крусян А.В. Судді Градовський Ю.М. Яковлєв О.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено18.06.2019
Номер документу82376056
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1717/18

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 08.08.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 12.06.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 20.05.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 28.08.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Рішення від 02.07.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні