Ухвала
від 12.06.2019 по справі 499/419/19
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/419/19

Провадження № 2/499/315/19

У Х В А Л А

Іменем України

"12" червня 2019 р. смт.Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області у складі головуючого судді Погорєлова І.В., за участю секретаря судового засідання Дібрової О.І., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Іванівка Іванівського району Одеської область в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Нива-1200 про розірвання договору оренди земельної ділянки

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Іванівського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Нива-1200 про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Провадження по справ ухвалою суду від 20.05.2019 року було відкрито, розгляд справи призначено в порядку загального позовного провадження, оскільки дана справа виникає з земельних правовідносин та не є малозначною.

Так, позовна заява підписана позивачем та його представником, до матеріалів справи долучена копія довіреності на здійснення представництва позивача.

У судове засідання позивач та його представник не з`явився, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, від представника позивача ОСОБА_2 на електронну адресу суду надійшло клопотання про витребування доказів та заява про розгляд справи без участі сторін.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв та клопотань не надав, про причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали позовної заяви та клопотання ОСОБА_2 про витребування доказів, суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до положень ст. 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Положеннями ст. 15 ЦПК України визначено, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до положень ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

Документами, що підтверджують повноваження адвоката, як представника, є довіреність або ордер, виданий відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність (ч. 4 ст. 62 ЦПК України).

Згідно із ст. 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Згідно ч. 6ст. 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зазначені положення не суперечать конституційній нормі щодо права особи на отримання професійної правничої допомоги. Законодавче закріплення доручення саме адвокатам представництва інтересів особи у справах, які не відносяться до категорії малозначних, внаслідок складності та істотності правових наслідків, покликане забезпечити дотримання прав та інтересів особи, їх належний захист та виконання завдань цивільного судочинства.

За ч.4 ст. 19 ЦПК України малозначні справи підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що представник за довіреністю не є особою, яка може здійснювати представництво інтересів сторони у даній цивільній справі, оскільки справу прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження, доказів того, що вказаний представник позивача - ОСОБА_2 є адвокатом суду не надано.

За таких обставин, оскільки дана справа не вважається малозначною, а представником у суді може бути лише адвокат, суд вважає за необхідне відмовити у допуску ОСОБА_2 , як представника позивача, до участі у справі, оскільки доказом того, що ОСОБА_2 має право на зайняття адвокатською діяльністю суду не надано.

Згідно з ч.2, 4 ст.183 ЦПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З огляду на те, що клопотання підписане не позивачем, а особою, яка у даному випадку не має повноважень на представництво інтересів позивача, суд вважає за необхідне клопотання про витребування доказів залишити без розгляду.

Також суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи для повідомлення даноої обставини позивачу та ОСОБА_2 , який значиться як представник, при цьому повідомлення позивача необхідно здійснити на адресу його реєстрації та адресу для листування, оскільки адреса для листування позивача збігається з адресою ОСОБА_2 , який не має повноважень на представництво у суді.

Таким чином, на підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 60, 183, 198 ЦПК України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Нива-1200 про розірвання договору оренди земельної ділянки відкласти на 11 годину 30 хвилин 04 липня 2019 року, повідомити позивача та відповідача.

Відмовити у допуску ОСОБА_2 , як представника ОСОБА_1 до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Нива-1200 про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що він має право на професійну правничу допомогу адвоката, повноваження якого мають бути підтверджені довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність (ч. 4 ст. 62 ЦПК України).

Клопотання ОСОБА_2 про витребування документів залишити без розгляду.

Копію ухвали направити позивачу ОСОБА_1 на наступні адреси: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , та ОСОБА_2 на адресу: АДРЕСА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяІ. В. Погорєлов

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82380126
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/419/19

Постанова від 23.02.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 09.09.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Рішення від 09.09.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 13.08.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні