Рішення
від 10.06.2019 по справі 751/2277/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/2277/19

Провадження №2/751/739/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2019 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Яременко І. В.

при секретарі Клименко К.Є.

за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 , відповідача ОСОБА_3 , розглянувши у спрощеному позовному провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Новозаводський відділ державної виконавчої служби м.Чернігова Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, про зменшення розміру аліментів

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , в якому просить: прийняти рішення, яким зменшити розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стягуються з нього на користь відповідача з 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно до 1/4 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з дати звернення з позовною заявою до суду.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 02.11.2015 року з нього стягуються аліменти на користь відповідачки на утримання доньки ОСОБА_5 у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 01.10.2015 року і до повноліття дитини. З визначеною частиною він погоджувався при розгляді справи. Однак, через відсутність фінансової можливості та постійного місця роботи і стабільного заробітку у нього утворилась заборгованість по аліментам. Аби виплатити заборгованість та підтримувати матеріально свою дитину, він влаштувався на роботу вантажником і з його заробітної плати вираховуються аліменти. Але на даний час він не має можливості сплачувати аліменти у визначеному розмірі. Внаслідок роботи вантажником він зазнав погіршення здоров`я та потребує періодичного проходження лікування, має непрацездатних батьків, з якими він проживає та які потребують постійної матеріальної допомоги. Тому вимушений звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

Позивач у судовому засіданні позов підтримав, просив його задовольнити, з підстав, викладених у ньому.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити. Доповнила, що в той момент, коли у позивача виникла заборгованість по сплаті аліментів, відповідач користувалась грошовими коштами з платіжної картки позивача.

Відповідач у судовому засіданні позов не визнала, просить відмовити у задоволенні позову, посилаючись на те, що позивачем не надано доказів на підтвердження того, що його матеріальний та сімейний стан змінився. На час винесення рішення батьки позивача вже отримували пенсію за віком, батько ще й працює. Позивачем не надано доказів, що батьки перебувають на його утриманні, інших утриманців позивач не має.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи установа повідомлена належним чином, про причини неявки суду не відомо, клопотань про відкладення розгляду справи та пояснень до суду не надходило.

Суд вважає за можливе розглядати справу у відсутність представника третьої особи на підставі наявних у ній даних та доказів.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 07.05.2011 року, який було розірвано рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 01.07.2015 року (а.с.11)

Від шлюбу мають неповнолітню доньку - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10)

Рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 02.11.2015 року з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ОСОБА_3 стягнуто аліменти на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 01.10.2015 року і до повноліття дитини (а.с.12)

Згідно витягу з трудової книжки, 10.01.2013 року ОСОБА_1 звільнено з посади за угодою сторін. 09.02.2018 року прийнятий на роботу в ТОВ Чернігівагрошляхбуд на посаду вантажника (а.с.15 зв.)

Згідно довідки ТОВ Чернігівагрошляхбуд № 1715 від 18.03.2019, дохід ОСОБА_1 за період з 01.9.2018 по 28.02.2019 склав 62 388,41 грн., з яких утримано 37 089,65 грн., сума до виплати 25 298,76 грн. (а.с.13)

Згідно листа Новозаводського ВДВС м. Чернігів ГТУЮ в Чернігівській області від 26.03.2019 вбачається, що у них на примусовому виконанні перебуває виконавче провадження № 49314137 з виконання виконавчого листа № 751/9364/15-ц, виданого Новозаводським районним судом м. Чернігова від 02.11.2015 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_6 в розмірі 1/3 частини заробітку щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 01.10.2015 року і до повноліття дитини. 12.02.2018 року державним виконавцем винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника, яку направлено для виконання до ТОВ Чернігівагрошляхбуд . Станом на 01.03.2019 року заборгованість зі сплати аліментів відсутня (а.с.14)

Згідно наданої копії медичної карти амбулаторного хворого, ОСОБА_1 перебував на лікарняному з 17.10.2018 по 20.10.2018 та з 15.05.2019 по 21.05.2019 з діагнозом: остеохондроз поперекового відділу хребта.

Статтею 192 СК України встановлено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 15.05.2006 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів роз`яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Верховний Суд України в постанові від 05 лютого 2014 року в справі №6-143цс13 дійшов висновку, що з огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями ст.192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою й зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів у певній твердій грошовій сумі та навпаки). При розгляді позовів, заявлених з зазначених підстав, застосуванню підлягає не тільки ст.192 СК України, але й низка інших норм, присвячених обов`язку батьків утримувати своїх дітей (ст.182 Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів , ст.183 Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини , ст.184 Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі ).

З аналізу даних правових норм вбачається, що при вирішенні питання про зменшення розміру аліментів, слід з`ясовувати чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров`я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі. Особа, яка сплачує аліменти - платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я одержувача аліментів. При цьому, суд, з урахування встановлених обставин і сукупності належних та допустимих доказів, при наявності підстав щодо неможливості сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі, може вирішити питання щодо зменшення розміру аліментів. За правилами ст. 191 СК України, лише для стягнення аліментів встановлено час, з якого вони присуджуються, а зменшення розміру аліментів відбувається за загальними правилами, а саме з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Згідно з ст. ст.12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В судовому засіданні встановлено, що на час ухвалення рішення про стягнення з позивача аліментів у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) щомісячно, останній в добровільному порядку погодився сплачувати аліменти в даному розмірі.

Так, на підтвердження своїх вимог щодо зменшення розміру аліментів, позивач в позові та в поясненнях під час судового розгляду посилався на те, що остаточна заробітна плата, яку він отримує після всіх відрахувань є занадто малою і не задовольняє всі його життєві потреби. Однак, суд вважає, що відрахування в такому розмірі виникли в зв`язку з несплатою (бездіяльністю) позивачем аліментів за період з 2015 по офіційне працевлаштування, що не оспорюється позивачем.

Посилання позивача на те, що він внаслідок роботи вантажником зазнав погіршення стану свого здоров`я та потребує періодичного проходження лікування, на думку суду, не є істотними та достатніми для зменшення визначеного за рішенням суду розміру аліментів, адже факт того, що він хворіє, не може слугувати самостійною підставою для зменшення їх розміру, позивачем не надано доказів того, що внаслідок його захворювання він витрачає на це значні кошти, і що це суттєво погіршує його матеріальний стан.

Посилання позивача на те, що у нього на утриманні перебувають непрацездатні батьки, на думку суду, також не заслуговують на увагу, оскільки на час винесення рішення про стягнення аліментів (02.11.2015), батьки позивача вже були пенсіонерами (а.с.17, 19), будь-яких доказів щодо зміни їх матеріального становища на день розгляду справи позивачем суду не надано.

Сімейний стан позивача, з часу ухвалення судового рішення про стягнення з нього аліментів, також залишається незмінним.

Враховуючи те, що позивачем не надано доказів про те, що його стан здоров`я та матеріальне становище з моменту стягнення аліментів на утримання дитини погіршилось, а також обставини, що наводить позивач в обґрунтування та на підтвердження заявлених вимог, в розумінні вищезазначених норм матеріального закону (ст. 192 СК України) та позиції Верховного Суду України, на думку суду, не є істотними та достатніми для зменшення визначеного за рішенням суду розміру аліментів, суд не вбачає законних підстав для зменшення розміру аліментів.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-82, 95, 258, 259, 263-265, 268, 352, 354 ЦПК України, ст.ст. 180-184, 192 Сімейного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 ), третя особа: Новозаводський відділ державної виконавчої служби м.Чернігова Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області (місцезнаходження за адресою: 14030, місто Чернігів, вул. Шевченка, 118, код ЄДРПОУ 35029699) про зменшення розміру аліментів, - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівської апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення, а у разі проголошення лише вступної та резолютивної частини рішення, протягом того ж строку з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 13.06.2019 року

Головуючий - суддя І. В. Яременко

Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82391831
СудочинствоЦивільне
Сутьзменшення розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —751/2277/19

Рішення від 10.06.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Рішення від 10.06.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні