Ухвала
від 13.06.2019 по справі 539/1793/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1793/19

Провадження № 2-о/539/89/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2019 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді - Іващенка Ю.А.,

присяжних - Єндоренко Н.М., Сьомак В.І.,

при секретарі Мирна Т.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни Полтавської області цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи : КП Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" Полтавської обласної ради, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради про продовження строку дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням заінтересовані особи : КП Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" Полтавської обласної ради, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради про продовження строку дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_2 , мотивуючи тим, що рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука від 14.02.2001 року ОСОБА_2 визнано недієздатним.

Рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука від 14.02.2001 року 26.12.2013 року ОСОБА_1 призначено опікуном його брата ОСОБА_2 .

Згідно довідки КП Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" Полтавської обласної ради від 4.04.2019 р. ОСОБА_2 перебуває на лікуванні в даній лікарні з 4.06.2014 р. по даний час, за своїм психічним станом потребує подальшого перебування в психіатричному закладі.

Враховуючи вимоги ст. 300 ЦПК України про те, що строк дії рішення про визнання особи недієздатною не може перевищувати 2 років, заявник прохав суд : продовжити строк дії рішення Автозаводського районного суду м. Кременчука від 14.02.2001 року про визнання недієздатним ОСОБА_2 , 1963 р.н. строком на 2 роки.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, від заявника ОСОБА_2 до суду надійшло письмове клопотання, у якому він прохав суд призначити судову психіатричну експертизу недієздатному ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для з`ясування питання щодо його психічного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається з клопотання, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 судовим рішення визнаний не дієздатним, на даний час перебуває на лікуванні у КП Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" Полтавської обласної ради, згідно довідки даного лікувального закладу ОСОБА_2 за своїм психічним станом потребує подальшого перебування в психіатричному закладі.

Згідно ст. 7 Закону України Про судову експертизу , виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Тому проведення відповідної амбулаторної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева.

Як зазначається в п. 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним , судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на викладене, суд вважає, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню, а провадження у справі - зупиненню.

Керуючись ст. ст. 252-253, 298 ЦПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення ОСОБА_2 судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева (вул. Медична, 1, м. Полтава).

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1. Чи страждає недієздатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час психічними хворобами?

2. Чи розуміє недієздатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи потребує недієздатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 подальшого перебування та лікування в психіатричному закладі?

Доставку підекспертного ОСОБА_2 для проведення судово-психіатричної експертизи до Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім.О.Ф.Мальцева доручити Полтавській обласній психіатричній лікарні № 2 "Снітино".

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Відповідно до п. 15.5) Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Іващенко Ю.А.

Присяжні : Єндоренко Н.М.

Сьомак В.І.

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82393428
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —539/1793/19

Рішення від 12.12.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні