Рішення
від 13.06.2019 по справі 909/304/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.06.2019 м. Івано-ФранківськСправа № 909/304/19 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В. , секретар судового засідання Масловський А. Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Галицького районного споживчого товариства

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Зайлера Михайла Петровича

про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 29065,67 грн.

за участю:

від позивача: Боднар Марія Михайлівна,

від відповідача: представник не з"явився

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернулось Галицьке районне споживче товариство із позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Зайлера Михайла Петровича про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 29065 грн 67 к.

Вирішення процесуальних питань під час розгляду справи.

03.04.2019 суд постановив позовну заяву від 29.03.2019 вх.№6001/19 залишити без руху та встановив позивачу строк для усунення недоліків, допущених при поданні позовної заяви. На виконання вимог ухвали суду від 03.04.2019 позивач подав суду докази в підтвердження того, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

16.04.2019 суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі, розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначити розгляд справи по суті на 14.05.2019 (ухвала від 16.04.2019), в якому суд оголосив перерву до 28.05.2019 та до 13.06.2019.

Відповідач своїм конституційним правом на захист прав і охоронюваних законом інтересів не скористався, відзиву на позов в строк, встановлений судом не подав, явки в судове засідання уповноваженого представника не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив; про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення.

Згідно ч.2 ст.42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об"єктивному встановленню всіх обставин справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, встановлено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд судової справи і забезпечення його явки в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, а також беручи до уваги принципи змагальності та диспозитивності судового процесу, суд дійшов висновку, що є підстави для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні 13.06.2019 суд проголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Позиція позивача.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про передачу в оперативну оренду основних засобів Галицького РСТ від 31.03.2017 №11-О в частині сплати орендних платежів, внаслідок чого виникла заборгованість в розмірі 29065 грн 67 к. за період з квітня 2017 року - лютий 2019 року.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Позиція відповідача.

Відповідач відзив на позов не подав.

Обставини справи, дослідження доказів.

31 березня 2017 року Галицьке районне споживче товариство (далі - орендодавець) та Фізична особа-підприємець Зайлер Михайло Петрович (далі - орендар) уклали договір про передачу в оперативну оренду основних засобів Галицького РСТ №11-О (далі -договір).

Відповідно до п. 1.1 договору, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування приміщення першого поверху адмінбудівлі Галицького райспоживтовариства в м.Галич, вул.Коновальця,4, площею 38.5 кв.м (далі- приміщення) та надає право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться орендоване майно та яка прилягає до орендованих об"єктів.

Вступ орендаря в користування орендованим майном настає одночасно із підписанням сторонами договору акта приймання-передачі визначеного майна (п.2.1. договору).

Згідно з п.3.1 договору, загальний розмір орендної місячної плати за користування орендованим майном становить 1600 грн.

Вартість комунальних та інших послуг (водо-, енерго-, теплопостачання, телефонний зв"язок), а також інші витрати, пов"язані з утриманням приміщень, сплатою податку за землю або платою за оренду землі, сплатою податку на нерухоме майно відшкодовуються щомісячно орендарем у сумі фактичних затрат орендодавця. За згодою орендодавця орендар може отримувати зазначені послуги безпосередньо від постачальників (3.3. договору).

Відповідно до п.п. 4.1.2. п.4.1. договору, орендар зобов"язався своєчасно не пізніше 10 числа поточного місяця і в повному обсязі сплачувати орендодавцю орендну плату, плату за оренду землі, а також плату за комунальні послуги та інші платежі, згідно виставлених рахунків.

Цей договір діє з 01 квітня 2017 по 31 березня 2018, а частині обов"язків по розрахунках у разі не виконання їх орендарем та нанесенні збитків орендодавцю до повного проведення розрахунків та відшкодування збитків (п.7.1. договору). У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення, або зміну договору протягом одного місяця до його закінчення, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором (п.7.5. договору).

Відповідно до п.7.3. договору, орендодавець має право достроково розірвати цей договір і вимагати повернення об"єкта оренди у випадках порушення орендарем будь- якої з умов п.4.1. договору.

На виконанням умов договору сторони підписали акт приймання-передачі основних засобів в оперативну оренду, згідно якого орендодавець передав, а орендар прийняв відповідно до умов договору приміщення першого поверху адмінбудівлі Галицького райспоживтовариства в м.Галич, вул.Коновальця,4, площею 38.5 кв.м, а також сторони підтвердили, що орендар не має зауважень до цих приміщень, вони перебувають в належному технічному стані, відповідають санітарним і протипожежним нормам, не мають механічних пошкоджень тощо, копія якого приєднана до матеріалів справи.

В порушення умов договору, відповідач прийняті на себе договірні зобов"язання належним чином не виконав, орендну плату здійснив частково на суму 8000 грн, що підтверджується банківською випискою від 31.08.2017, копія якої приєднана до матеріалів справи. Внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 29065 грн 67 к.

З метою досудового врегулювання спору позивач неодноразово направляв на адресу відповідача претензії від 21.01.2019 №2, від 06.02.2019 №07, від 12.03.2019 №13 з вимогою погасити заборгованість та звільнити приміщення. Однак ці вимоги залишені відповідачем без відповіді та задоволення, в зв"язку з чим позивач звернувся за захистом свого порушеного права до господарського суду.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Між сторонами виникли взаємні права та обов`язки на підставі укладеного договору суборенди нежитлового приміщення.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ГК відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України (ч. 2 ст. 67 ГК України).

На підставі господарського договору між суб`єктами господарювання виникають господарські зобов`язання, в силу яких один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку (ст.173, 174 ГК України).

Частиною 1 ст. 193 ГК України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч. 1 ст. 762 ЦК України).

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму (ч. 2 ст. 762 ЦК України).

Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч. 5 ст. 762 ЦК України).

Згідно з ст. 525, 526, 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Приписами ст. 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до пункту 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 2 ст. 614 ЦК України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Висновок суду.

Отже, суд встановив факт порушення відповідачем свого зобов`язання щодо оплати орендної плати в період квітень 2017 року - лютий 2019 року, що підтверджується матеріалами справи, тому вимога позивача про стягнення з відповідача 29065 грн 67 к. заборгованості обґрунтована та належить до задоволення.

Судові витрати.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За поданий позов позивач сплатив судовий збір у розмірі 1921 грн.

Враховуючи задоволення позову судовий збір в розмірі суд покладає на відповідача. Керуючись ст. 8, 124 Конституції України, статтями 2, 86, 129, 236-238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Галицького районного споживчого товариства до Фізичної особи-підприємця Зайлера Михайла Петровича про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 29065 грн 67 к. - задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Зайлера Михайла Петровича ( АДРЕСА_1 , ід. код НОМЕР_1 ) на користь Галицького районного споживчого товариства (вул. Коновальця, 4, м. Галич, Галицький район, Івано-Франківська область, 77100, код 01753115) 29065 (двадцять дев`ять тисяч шістдесят п`ять гривень) 67 к. заборгованості, а також 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну гривню) судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строк, встановлений розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 14.06.2019

Суддя Т. В. Максимів

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82400992
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/304/19

Рішення від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні