Рішення
від 11.06.2019 по справі 924/457/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Хмельницький

"11" червня 2019 р. Справа № 924/457/19

Господарський суд Хмельницької області у складі

судді Крамара С.І., при секретарі судового засідання Мельницькій Н.О. розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс", м. Київ

до Хмельницька обласна фірма "Фармація", м. Хмельницький

про стягнення 17 996,09грн.

Представники сторін:

від позивача: не з`явились;

від відповідача: не з`явився.

В судовому засіданні, відповідно до ст. 240 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору. 13.05.2019 року до господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс", м. Київ до Хмельницька обласна фірма "Фармація", м. Хмельницький про стягнення 17 996,09грн. у зв`язку із неналежним виконанням умов договору №ТКР 009 від 03.01.2018р.

Ухвалою суду від 04.02.2019р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №924/457/19 в порядку розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на "11" червня 2019р.

04.06.2019р. на адресу суду відповідач подав відзив №2/93 від 31.05.2019р. на позовну заяву, згідно якого повністю визнав позовні вимоги в розмірі 17 996,09грн.

Позивач та відповідач в судове засідання не з`явились, повноважних представників не направили, про причини неявки суд не повідомили, про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлені, що підтверджується наявними в матеріалах справи поштовими повідомленнями.

З огляду на наведене, зважаючи на належне повідомлення сторін, суд приходить до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено та враховується наступне.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Хмельницька обласна фірма "Фармація" зареєстрована за юридичною адресою: 29000, м. Хмельницький, вул. Львівське шосе, буд. 12.

03.01.2018р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс" (надалі - Постачальник) та Хмельницькою обласною фірмою „Фармація" (надалі - Покупець) було укладено договір реалізації №ТКР009, згідно п. 1.1 якого постачальник надає товар під реалізацію покупцю, а покупець приймає товар під реалізацію через власну торгівельну мережу.

Прийом покупцем товарів постачальника по їх кількості та якості здійснюється на складі постачальника або покупця за згодою сторін (п. 1.4 договору).

Пунктом 1.6 договору сторони передбачили, що підпис уповноваженої особи покупця на накладній на отримання товару є одночасно підтвердженням покупця: його згоди на отримання від постачальника товарів в асортименті, кількості та за цінами, зазначеними в накладній; підтвердженням факту прийому від постачальника товарів по їх кількості та якості в тарі та упаковці; підтвердження факту отримання від постачальника сертифікатів відповідності на всі товари, зазначені в накладній.

Відповідно до п. 3.3 договору, датою поставки товару вважається дата передачі товару постачальником покупцю, зазначена у видатковій накладній, належним чином оформленій.

Відпуск-приймання товару оформлюється видатковою накладною, підписаною особою, відповідальною за здійснення господарської операції від імені постачальника, та скріпленою печаткою постачальника (п.3.4 договору).

Згідно п. 3.5 договору право власності на товар переходить від постачальника до покупця в момент передачі товару. Моментом передачі товару сторони вважають належне оформлення - надання довіреності та підписання накладної уповноваженою особою покупця.

Відповідно до п.п. 4.1 - 4.4. договору, оплата за товар здійснюється покупцем шляхом перерахунку грошей на розрахунковий рахунок постачальника за кожну товарну одиницю на підставі наданого звіту про реалізований товар за попередній місяць (згідно п. 4.4.), але не пізніше 30 числа наступного місяця. При оплаті товару покупець зобов`язаний в платіжному дорученні посилатися на номер та дату видаткової накладної, за якою одержана дана товарна одиниця. Датою платежу є день перерахування грошових коштів на рахунок постачальника. Оплата товару проводиться за цінами вказаними в супровідних документах на товар. Тара і упаковка входить у вартість товару.

Покупець надсилає постачальнику звіт про реалізований товар за попередній місяць та залишки товару на кожне 15 число кожного поточного місяця з моменту здійснення першої поставки за дійсним договором в форматі XLS або XLSX на електронну пошту zvit_slava@ukr.net.

Згідно п. 5.1 договору, постачання товару здійснюється на умовах DDP - склад (торговий об`єкт) покупця (відповідно до правил „ИНКОТЕРМС" в редакції 2010 року). Розвантаження товару на складі (торговому об`єкті) покупця здійснюється силами і за рахунок покупця.

Граничним терміном реалізації товару являється 90 діб з моменту останнього платежу або передачі товару від постачальника до покупця. Після закінчення вищевказаного терміну товарний залишок підлягає оплаті в повному обсязі протягом семи календарних днів або поверненню на склад постачальника (п. 5.7 договору).

Відповідно до п. 6.1 договору, сторони несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим договором згідно чинного законодавства України.

Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін і діє до „03" січня 2019 року включно, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх обов`язків (п. 8.3 договору).

Згідно п. 8.4 договору, закінчення строку цього договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору.

Договір підписаний та скріплений печатками сторін.

Відповідно до видаткових накладних №СМГП-12530 від 05.12.2018р. та №СМГП-00013 від 03.01.2019р. ТОВ „Фірма „Технокомплекс" поставило Хмельницькій обласній фірмі „Фармація" товар на суму 11 706,87грн. та 12 2889,22грн. відповідно. Видаткові накладні підписані та скріплені печатками сторін.

У зв`язку із частковою сплатою за поставлений товар позивач просить стягнути з відповідача решту суми основного боргу за договором реалізації №ТКР009 від 03.01.2018р. в розмірі 17 996,09грн.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

У відповідності до ратифікованої Законом України від 17.07.2007 року Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (п.1 ст.6) кожен має право на справедливий та публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Згідно ч. 1 ст. 173 ГК України Господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України).

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, 03.01.2018р. між сторонами фактично було укладено договір поставки з оплатою після реалізації (договір реалізації №ТКР009) товарів медичного призначення, згідно умов якого позивач зобов`язався надати товар під реалізацію та передати у власність відповідачу у визначеному асортименті, по цінах та у кількості відповідно до замовлень відповідача, а відповідач зобов`язався прийняти та зберігати товар, а також оплатити його вартість на умовах даного договору.

Відповідно до п.п. 1, 2 ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Пунктом 1 ст. 691 Цивільного кодексу України визначено, що покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Сторонами у розділі 4, зокрема п. 4.1, п. 4.4 договору реалізації погоджено, що оплата за товар здійснюється відповідачем шляхом перерахунку грошей на розрахунковий рахунок постачальника за кожну товарну одиницю на підставі наданого звіту про реалізований товар за попередній місяць, але не пізніше 30 числа наступного місяця.

В той же час, судом взято до уваги, що аналіз умов вищевказаного договору реалізації (зокрема п. 5.7. договору) дає підстави для висновку, що нереалізація товару протягом 90 днів із моменту поставки та невчинення відповідачем зі спливом указаного строку передбачених договором дій щодо повернення товару постачальникові тягне за собою обов`язок покупця оплатити товар протягом семи календарних днів в повному обсязі.

Матеріалами справи, зокрема, підписаними сторонами та скріпленими їхніми печатками видатковими накладними, підтверджується, що позивач 05.12.2018р. та 03.01.2019р. поставив відповідачу товар на суму 23996,09грн.

Однак, відповідачем за вказаними видатковими накладними залишено неоплаченим товар на суму 17 996,09грн.

Доказів реалізації відповідачем свого права на повернення товару, а також доказів погашення ним заборгованості в матеріали справи ХОФ „Фармація" не надано.

Крім того, судом враховано, що 04.06.2019 відповідач подав суду відзив в якому повністю визнав позовні вимоги.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з ст. 191 Господарського процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оцінивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що визнання позову не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб, а тому приймається судом.

Відтак суд вважає, що позовна вимога про стягнення заявленої позивачем суми основного боргу в розмірі 17 996,09грн. є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Положеннями ст. 130 ГПК України передбачено, що у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідному рішенні в порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого при поданні позову. Аналогічні положення закріплено у ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір".

Оскільки відповідач до початку розгляду справи по суті визнав позов повністю, слід повернути позивачу з Державного бюджету 50% судового збору, сплаченого при поданні позову.

Отже, сплачена сума судового збору в розмірі 960,50 грн. підлягає поверненню позивачу з Державного бюджету на підставі ч.1 ст. 130 ГПК України. А залишок судового збору, відповідно до ст. 129 ГПК України, у сумі 960,50 грн. покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс", м. Київ до Хмельницька обласна фірма "Фармація", м. Хмельницький про стягнення 17 996,09грн. задовольнити .

Стягнути з Хмельницької обласної фірми "Фармація" (29000, м. Хмельницький район, вул. Львівське шосе, буд. 12; ідентифікаційний код 01980130) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс" (03062, м. Київ, пр-т Перемоги, 65; ідентифікаційний код 19117325) 17 996,09грн. (сімнадцять тисяч дев`ятсот дев`яносто шість гривень 09 коп.) - основного боргу, 960,50грн. - відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма "Технокомплекс" (03062, м. Київ, пр-т Перемоги, 65; ідентифікаційний код 19117325) з Державного бюджету України судовий збір в розмірі 960,50грн., сплаченого відповідно до платіжного доручення №784 від 07.05.2019р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст.257 та пп.17.5 п.17 Розділу ХІ „Перехідні положення ГПК України.

Повний текст рішення складено 14.06.2019р.

Суддя С.І. Крамар

Віддрук. 3 прим. (надіслати всім рекомендованим з повідомленням):

1 - до справи,

2 - позивачу (03062, м. Київ, пр-т Перемоги, 65);

3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Львівське шосе, буд. 12).

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено19.06.2019
Номер документу82401737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/457/19

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Рішення від 11.06.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 17.05.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні