Ухвала
від 18.06.2019 по справі 916/1674/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"18" червня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1674/19

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА"; (вул.Партизанська,16,Одеса,Одеська область,65098)

до відповідача: Південне територіальне квартирно-експлуатаційне управління (вул.Армійська,18,Одеса,Одеська область,65058)

про зобов`язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Південне територіальне квартирно-експлуатаційне управління, в якому просить господарський суд: про зобов`язання вчинити певні дії.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що позивачем не було допущено порушення умов Договору генпідряду жодним чином, і саме невиконання відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором генпідряду мало наслідком не передання відповідачем позивачу будівельного майданчика, і відповідно, затримку в початку підрядних будівельних робіт.

Ухвалою суду від 18.06.2019р. відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

13.06.2019року до господарського суду Товариством з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" подано заяву про забезпечення позову за вх.№2-2849/19, згідно з якою Товариством з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" просить суд вжити заходи забезпечення позову, а саме:

- заборонити Південному територіальному квартирно-експлуатаційному управлінню Міністерства оборони України (ЄДРПОУ 24981994, м. Одеса, вул. Армійська 18) та іншим особам вчиняти будь-які дії, пов`язані з укладанням Договору про закупівлю робіт по об`єкту Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №4-1, смт. Чорноморське, Одеської області. Шифр - Ч-1/К-5 до набрання рішенням у даній справі законної сили .

Обґрунтовуючи заяву, Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" зазначає, що в період з січня 2019 по березень 2019 на виконання вимог Закону України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони", Південним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням Міністерства оборони України, через офіційний веб-сайт електронної системи публічних закупівель за адресою: https://prozorro.goy.ua/ проводилась процедура публічних торгів на закупівлю робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони Будівельні роботи та поточний ремонт (45000000-7), Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №4-1, смт. Чорноморське, Одеської області. Шифр - Ч-1/К-5. . За результатами проведеної процедури переможцем торгів було обрано ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ГРЕКОВА , у зв`язку з чим, між позивачем та відповідачем згідно з приписами ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони" було укладено договір генерального підряду № 20/19 від 29.03.2019 на закупівлю робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №4-1, смт. Чорноморське, Одеської області. Шифр - Ч-1/К-5 . У квітні 2019 року позивачу надійшло повідомлення відповідача від 03.04.2019 № 514/2/160, у якому відповідач повідомив позивача про відмову від подальшого виконання умов Договору генпідряду та розірвання договору з підстав: відсутності коштів для Фінансування робіт з будівництва Об`єкту.

Також, заявник зазначає, що на даний час позивачу стало відомо, що 14.05.2019 року на веб-порталі уповноваженого органу з питань публічних закупівель через електронну систему , закупівель PROZZORO відбувся аукціон щодо закупівлі робіт по об`єкту , Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №4-1, смт. Чорноморське, Одеської області. Шифр - Ч-1/К-5 (UA-2019-04-27-000009- Ь), - тобто по тому самому об`єкту, який був предметом договору генпідряду № 20/19 від 29.03.2019 р. Замовник: Південне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Переможець аукціону: Творче художньо-виробниче Товариство з обмеженою відповідальністю ЕСТЕТ . Згідно Протоколу № 214 засідання тендерного комітету Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління від 30.05.2019 р. вирішено за результатами застосування переговорної процедури прийняти пропозицію ТОВ ЕСТЕТ та оприлюднити на веб-порталі уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір про закупівлю робіт по об`єкту Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №4-1, смт. Чорноморське, Одеської області. Шифр-Ч-1/К-5 (UA-2019-04-27-000009-b).

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" про забезпечення позову за вх.№2-2849/19 від 13.06.2019 року по справі №916/1674/19, суд зазначає наступне.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.138 ГПК України заява про забезпечення позову подається одночасно з пред`явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно зі ст.136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п.п.1, 2 ч.1 ст.137 ГПК України позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії.

Згідно з ч.1 ст.140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Так, звертаючись із заявою про забезпечення позову, Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" посилається на те, що внаслідок дій відповідача існує реальна загроза неможливості виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА".

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно зі ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Згідно зі ст.78 ГПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст.79 ГПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Здійснивши оцінку обґрунтованості доводів прокурора щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог щодо забезпечення позову, господарський суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА", оскільки припущення заявника, що відповідачем у найближчий час буде укладено інший договір про закупівлю робіт по спірному Об`єкту не є належними доказами в підтвердження доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів, отже останнім не надано суду належних та допустимих доказів на підтвердження вчинення відповідачем будь-яких дій, спрямованих на уникнення виконання рішення у даній справі, а також не надано суду належних та допустимих доказів на підтвердження наявності обставин, які можуть істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Керуючись ч.6 ст.140, ст.234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ "ГРЕКОВА" про забезпечення позову за вх.№2-2849/19 від 13.06.2019 року по справі №916/1674/18.

Ухвала набирає чинності 18.06.2019р. та може бути оскаржена у вставленому Господарським процесуальним кодексом порядку.

Суддя С.В. Літвінов

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено19.06.2019
Номер документу82425625
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1674/19

Ухвала від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Рішення від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 09.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні