Ухвала
від 18.06.2019 по справі 913/286/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

18 червня 2019 року Справа № 913/286/19

Провадження № 18/913/286/19

Суддя господарського суду Луганської області Корнієнко В.В. , розглянувши матеріали позовної заяви від 15.05.2019 № 59-5-19

виконувача обов`язків керівника Луганської місцевої прокуратури № 2 , смт. Станиця Луганська Луганської області,

в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою на здійснення функцій у спірних правовідносинах:

1-го позивача - Луганської обласної державної адміністрації (обласної військово-цивільної адміністрації) , м. Сєвєродонецьк Луганської області

2-го позивача - Станично-Луганської районної державної адміністрації , смт. Станиця Луганська Луганської області

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроенерготех" , м.Луганськ

про розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку

В С Т А Н О В И В:

Виконувач обов`язків керівника Луганської місцевої прокуратури № 2 звернувся до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі: Луганської обласної державної адміністрації (обласної військово-цивільної адміністрації) та Станично-Луганської районної державної адміністрації з позовом до ТОВ "Євроенерготех", в якому заявлено вимоги про:

- розірвання договору оренди земельної ділянки від 22.10.2010 б/н, укладеного між Станично-Луганською районною державною адміністрацією та ТОВ "Євроенерготех", який зареєстровано у Станично-Луганському районному реєстраційному відділі Луганської регіональної філії ДП Центр ДЗК , в книзі записів державної реєстрації договорів оренди за № 041042300200 від 08.11.2010;

- зобов`язання ТОВ "Євроенерготех" повернути Луганській обласній військово-цивільній адміністрації земельну ділянку під існуючими нежитловими будівлями площею 2,4400 га земель промисловості із складу земель запасу, розташованих за межами населених пунктів на території, яка за даними державного земельного кадастру враховується в Вільхівській сільській раді Станично-Луганського району Луганської області.

Заявлені позовні вимоги прокурор обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди земельної ділянки (несвоєчасне внесення орендної плати за земельну ділянку та неповернення спірної земельної ділянки).

Як вбачається зі змісту позовної заяви підставою звернення до суду з даним позовом прокурором вказано порушення інтересів держави у сфері охорони та використання земель та невжиття заходів до їх захисту Луганською обласною державною адміністрацією (обласною військово-цивільною адміністрацією), як органом уповноваженим на розпорядження спірною земельною ділянкою, та Станично-Луганською районною державною адміністрацією, як орендодавцем за договором оренди земельної ділянки б/н від 22.10.2010, що на думку прокурора свідчить про неналежне здійснення такими органами владних повноважень.

Перевіривши позовні матеріали, судом було встановлено, що позовну заяву подано прокурором без додержання вимог ч. 5 ст. 162 ГПК України.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 27.05.2019 позовну заяву виконувача обов`язків керівника Луганської місцевої прокуратури № 2 від 15.05.2019 № 59-5-19 було залишено без руху та встановлено десятиденний строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Прокурору необхідно було обґрунтувати підстави звернення до суду з даним позовом в інтересах Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, як уповноваженого державою органу на розпорядження землями промисловості державної форми власності; навести диспозицію норми права, якою Луганській обласній військово-цивільній адміністрації надано вказані повноваження, а також необхідно було вказати та подати докази наявності підстав для представництва інтересів держави в суді.

11 червня 2019 року на адресу господарського суду Луганської області від Луганської місцевої прокуратури № 2, на виконання ухвали суду від 27.05.2019, надійшла заява від 06.06.2019 № 42-1278вих19 про усунення недоліків позовної заяви з доданими до неї документами.

Прокурор зазначає, що підставою для звернення з даним позовом до суду стало невиконання орендарем (ТОВ "Євроенерготех") істотних умов договору оренди земельної ділянки, за яким в користування передано землі промисловості державної форми власності площею 2,4400 га, розташовані за межами населених пунктів.

Зокрема, ТОВ Євроенерготех суттєво порушуються умови укладеного договору оренди земельної ділянки, у т.ч. щодо своєчасного внесення орендної плати, внаслідок чого держава в особі уповноважених органів значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору, що є підставою для дострокового розірвання договору за рішенням суду.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 13 Закону України Про місцеві державні адміністрації до відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і законами України, належить вирішення питань використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля.

Місцева державна адміністрація розпоряджається землями державної власності відповідно до закону (п. 2 ст. 21 Закону України Про місцеві державні адміністрації ).

Диспозицією норми права, якою Луганській обласній військово-цивільній адміністрації надано повноваження із розпорядження спірними землями є положення ч. 5 ст. 122 Земельного кодексу України та, поряд з цим, абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України Про військово-цивільні адміністрації .

Відповідно до ч. 5 ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції чинній на час звернення прокурора із позовом) обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами третьою, четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Згідно з Указом Президента України Про утворення військово-цивільних адміністрацій від 05.03.2015 утворено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, яка відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України Про військово-цивільні адміністрації є тимчасовим державним органом, що здійснює на відповідній території повноваження районних, обласних рад, державних адміністрацій та інші повноваження, визначені цим Законом.

Таким чином, Луганська обласна військово-цивільна адміністрація є уповноваженим державою органом на розпорядження землями промисловості державної форми власності за межами населених пунктів.

Як зазначив прокурор, порушення інтересів держави полягають у невиконанні ТОВ Євроенерготех умов договору оренди земельної ділянки в частині своєчасного внесення орендної плати, неповерненні спірної земельної ділянки Луганській обласній військово-цивільній адміністрації, як уповноваженому державою органу на розпорядження спірною земельною ділянкою, у зв`язку з чим остання позбавлена можливості реалізації повноважень власника землі щодо передачі її в оренду іншим особам з метою більш раціонального, економічно вигіднішого використання.

Щодо наявності підстав для представництва інтересів держави в суді прокурор зазначив наступне.

Відповідно до ст. 131-1 Конституції України органи прокуратури здійснюють представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Такі випадки встановлено ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , за якою прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі: порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно ч. ч. 4, 5 ст. 53 ПІК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Отже, виключними випадками, за яких прокурор може здійснювати представництво інтересів держави в суді, є порушення або загроза порушення інтересів держави, обґрунтування чого викладено в позовній заяві, та не здійснення або неналежним чином здійснення захисту інтересів держави органом державної влади, органом місцевого самоврядування чи іншим суб`єктом владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження.

У зв`язку із відсутністю інформації про розірвання в судовому порядку оскаржуваного договору Луганською місцевою прокуратурою № 2 на адресу Луганської обласної військово-цивільної адміністрації направлено інформаційний запит за № 37/929вих-19 від 15.04.2019.

При цьому, у запиті вказано про істотні порушення вимог договору оренди землі, що свідчить про наявність підстав для розірвання договору, та запропоновано надати інформацію про вжиті заходи щодо розірвання договору та повернення земельної ділянки.

Проте, Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією у листі від 22.04.2019 № 6/13-2139 лише зазначено, що остання не має повноважень для порушення питання про розірвання договору оренди.

Водночас, відповідно до положень ч. 5 ст. 122 Земельного кодексу України та абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України Про військово-цивільні адміністрації саме до вказаного органу виконавчої влади перейшли повноваження із розпорядження спірною земельною ділянкою та обов`язки орендодавця.

Також, відповідно до ст. 28 Закону України Про місцеві державні адміністрації для реалізації наданих повноважень місцеві державні адміністрації мають право звертатися до суду та здійснювати інші функції і повноваження у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Таким чином, Луганська обласна військово-цивільна адміністрація повідомлена про порушення інтересів держави, про що свідчить надісланий на її адресу запит № 37/929вих-19 від 15.04.2019, усвідомлює такі порушення, має повноваження щодо ініціювання питання розірвання договору відповідно до вищенаведених положень законодавства, проте всупереч інтересам держави за їх захистом до суду не звертається, що підтверджується листом адміністрації № 6/13-2139 від 22.04.2019.

Станично-Луганська районна державна адміністрація листом від 12.04.2019 № 1439 також повідомила, що заходи щодо розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення не вживалися, у зв`язку з тим, що райдержадміністрація не є розпорядником вказаної земельної ділянки з 01.01.2013.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, про наявність у цьому випадку підстав для представництва прокурором інтересів держави відповідно до ст. 23 Закону України Про прокуратуру .

На підтвердження факту повідомлення Луганської обласної державної адміністрації (обласної військово-цивільної адміністрації) та Станично-Луганської районної державної адміністрації про звернення до суду з даним позовом, прокурором подано відповідні листи від 14.05.2019 № 37-1125вих19 та № 37-1124вих19 (з описами вкладення у цінний лист від 15.05.2019).

Згідно з ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Заявник звернувся до господарського суду Луганської області із заявою про усунення недоліків позовної заяви в межах строку встановленого судом на їх усунення.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Одночасно, у позовній заяві прокурором заявлено вимогу про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: приватне сільськогосподарське підприємство Степове та Військово-цивільну адміністрацію сіл Нижня Вільхова, Верхня Вільхова, Малинове, Плотина та Пшеничне Станично-Луганського району Луганської області.

Обгрунтовуючи вказані вимоги, прокурор зазначив, що неповернення земельної ділянки уповноваженому органу перешкоджає ПСП Степове , як власнику об`єкта нерухомого майна - нежитлової будівлі, промислової бази (договір купівлі-продажу серія та номер 1098, виданий 07.07.2015 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Незнайко Є.В.), належним чином оформити правовстановлюючі документи щодо користування спірною земельною ділянкою.

Крім того, відповідно до умов договору оренди, кошти від орендної плати за землю повинні надходити на рахунок місцевого бюджету, у зв`язку з чим доцільно залучити до участі у справі в якості третьої особи Військово-цивільну адміністрацію сіл Нижня Вільхова, Верхня Вільхова, Малинове, Плотина та Пшеничне Станично-Луганського району Луганської області.

Згідно з приписами ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З урахуванням викладених обставин, суд вважає за можливе задовольнити вимоги прокурора, залучивши до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Приватне сільськогосподарське підприємство Степове ( 93653, Луганська область, Станично-Луганський район, селище Вільхове, вул. Вокзальна, 1-А, код 32314664) та Військово-цивільну адміністрацію сіл Нижня Вільхова, Верхня Вільхова, Малинове, Плотина та Пшеничне Станично-Луганського району Луганської області (93641, Луганська область, Станично-Луганський район, село Нижня Вільхова, вул. Різдвяна, 52, код 40988197).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені ст. 42 ГПК України.

Судом встановлено, що згідно даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача - ТОВ "Євроенерготех" є: 91024, м. Луганськ, вул. Дачна, буд. 1, засоби зв`язку: тел. (050) 644-70-56, (0642) 55-49-78.

За інформацією ПАТ Укрпошта від 23.08.2018, розміщеній на офіційному сайті підприємства в мережі Інтернет (http://ukrposhta.ua/robota-ukrposhti-v-doneckij-ta-luganskij-oblastyax), у зв`язку з проведенням АТО пересилання пошти у місто м. Луганськ тимчасово не здійснюється.

При спробі повідомити відповідача про відкриття провадження у справі, а також про дату, час і місце підготовчого засідання за номерами телефонів (050) 644-70-56, (0642) 55-49-78, вказаними у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, не вдалося встановити зв`язок з абонентом, про що свідчить відповідна довідка.

Враховуючи зазначене, з метою належного повідомлення відповідача у справі, суд вважає за необхідне розмістити повідомлення про дату, час та місце розгляду справи на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу Судова влада в Україні в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/).

Суд звертає увагу сторін на те, що відповідно до ч. 1 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи . Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 80 ГПК).

Керуючись ст.ст. 12, 50, 53, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Підтвердити підстави представництва виконувача обов`язків керівника Луганської місцевої прокуратури № 2 інтересів держави в особі Луганської обласної державної адміністрації (обласної військово-цивільної адміністрації) та Станично-Луганської районної державної адміністрації з заявленими позовними вимогами.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на 03.07.2019 об 11 год. 00 хв. , засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, 2-й поверх, зал судових засідань № 205.

5. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Приватне сільськогосподарське підприємство Степове ( 93653, Луганська область, Станично-Луганський район, селище Вільхове, вул. Вокзальна, 1-А, код 32314664).

6. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Військово-цивільну адміністрацію сіл Нижня Вільхова, Верхня Вільхова, Малинове, Плотина та Пшеничне Станично-Луганського району Луганської області (93641, Луганська область, Станично-Луганський район, село Нижня Вільхова, вул. Різдвяна, 52, код 40988197).

7. Позивачам у строк по 03.07.2019 (включно) подати суду письмові пояснення, в яких вказати, чи підтримується позов прокурора чи ні.

8. Встановити відповідачу строк до 03.07.2019 (включно) для подачі відзиву на позовну заяву, з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України, копію відзиву надіслати усім учасникам справи, докази надсилання подати суду.

9. Прокурору та позивачу подати відповіді на відзив відповідача, з урахуванням вимог ст. 166 ГПК України, копії відповідей надіслати учасникам справи, докази цього подати суду.

10. Третім особам у строк до 03.07.2019 подати суду письмові пояснення щодо заявленого прокурором позову та відзиву відповідача, з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України, копії пояснень надіслати учасникам справи, докази цього подати суду.

11. Розмістити інформацію про дату та час судового засідання на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набрала законної сили та оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Корнієнко

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено20.06.2019
Номер документу82460273
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки та зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —913/286/19

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Рішення від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні