Ухвала
від 18.06.2019 по справі 295/8919/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/8919/19

1-кс/295/4781/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.06.2019 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання слідчого СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області лейтенант поліції ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у справіпрокурором Житомирської місцевої прокуратури про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся з клопотанням, де зазначено, що в провадженні Житомирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060020002186 від 29.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України.

До Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області надійшла заява від директора ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до якої під час виконання завдання щодо аналізу ведення бухгалтерського та податкового обліку заступником головного бухгалтера ОСОБА_4 на товаристві ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було виявлено, що на підприємстві наявна сумнівна дебіторська заборгованість перед ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », станом на 31.12.2018 на суму 37157,95 грн. При проведенні аналізу щодо виникнення цієї дебіторської заборгованості було виявлено проведення ручної бухгалтерської операції рахунку № 6851 розрахунки з іншими кредиторами» - рахунок 661 «Розрахунки за заробітною платою» від 31.12.2018 на користь працівника підприємства у сумі 37157,95 грн.

Виявлена сума виникла в результаті надлишково виплаченої суми заробітної плати працівнику, а саме за період з 19.10.2018 по 22.03.2019, було нараховано заробітну плату на загальну суму 114 тис. 772 грн. 73 коп., але після вирахування податків (ПДФО та військового збору) сума до виплати склала 92 тис. 392 грн. 05 коп.

Однак встановлено, що загальна сума перерахованих коштів на зарплатну картку за період з 19.10.2018 по 22.03.2019 було перераховано 157 тис. 300 грн, тобто, сума зайво виплаченої заробітної плати складає 64 тис. 907 грн. 95 коп., яка відповідно не відповідає нарахуванню заробітної плати за відпрацьований період згідно штатного розпису від 01.02.2019.

Враховуючи вищевикладене, заявник вважає що працівник зловживаючи своїм службовим становищем, вчинив протиправне діяння, яке призвело до привласнення коштів ввіреного товариства, в загальній сумі 64 тис. 907 грн. 95 коп.

В ході досудового розслідування дані відомості підтверджуються карткою бухгалтерського рахунку №661 за 01.01.2019 по 22.03.2019 та аналогічною карткою по рахунку №661 за 4 квартал 2018. Такождані відомості відображені в банківських виписках АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Враховуючи вищевикладене, виникла необхідність у дослідженні документів, що стали підставою для нарахування заробітної плати працівнику, обліку робочого часу, виплати заробітної плати, договорів про матеріальну відповідальність, посадові обов`язки та посадові інструкції, виписки по банківському рахунку та інших документів.

Після вилучення, огляду та оцінки цих документів буде вирішено питання про їх подальше приєднання до матеріалів кримінального провадження, бо вони можуть бути використані як доказ відомостей, які у відповідності до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню.

Можливість здійснення виїмки пов`язана з необхідністю досягнення мети отримання доступу до документів, оскільки, по-перше, у слідства може виникнути необхідність у проведені судово-почеркознавчої експертизи, а по-друге, у відповідності до ст.99 КПК України сторона кримінального провадження зобов`язана надавати суду для дослідження оригінали документів

Окрім цього, вказане клопотання необхідно розглянути у найкоротший строк, за відсутністю сторони у володінні якої знаходяться вказані вище документи, оскільки є достатньо підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів особою, у володінні якої вони знаходяться та призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального правопорушення та процесуальних дій, які заплановано провести.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно вимогст. 107 КПК Українифіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебували речі та автомобіль, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх змін, переховування або знищення.

За даним фактом 29.05.2019 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстровано кримінальне провадження №12019060020002186 з правовою кваліфікацією ч.1 ст. 185 КК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотання доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Беручи до уваги викладене вище, з метою повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, враховуючи, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ мають значення для встановлення істини по справі, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що піддягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділення Житомирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , а також за його дорученням співробітникам УЗЕ в Житомирській області ДЗЕ НП України ОСОБА_5 , які здійснюють оперативний супровід вказаного кримінального провадження тимчасовий доступ до документів щодо гр. ОСОБА_6 , а саме: наказ на прийняття на роботу, заяви на прийняття на роботу з додатками до неї, контракту на роботу (трудовий договір), посадові інструкції, положення про бухгалтерську службу, договір про матеріальну відповідальність, особових карток (книг нарахування заробітної плати), особової справи (кадровий облік форма П-2), табелів обліку робочого часу, лікарняних листів, наказів на відпустку, наказів без збереження заробітної плати, наказів на преміювання з можливістю вилучення оригіналу вище вказаних документів у ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , за період з 19.10.2018 по 22.03.2019.

Наказ про « ІНФОРМАЦІЯ_3 », положення про оплату праці розрахункові листи про нарахування заробітної плати, розрахункові відомості, відомості на виплату заробітної плати, відомості з 1-ДФ, відомості зі звіту ЄСВ, журналів-ордерів, де відображено облік по рахунку № НОМЕР_2 , 685, з можливістю вилучення належним чином завірених копій вище вказаних документів у ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , за період з 19.10.2018 по 22.03.2019.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що відповідно дост. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82468609
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —295/8919/19

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні