Вирок
від 18.06.2019 по справі 757/30223/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30223/19-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.06.2019 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження №32019100000000410, внесене до Єдиного реєсту досудових розслідувань 28.05.2019, за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, маючого середню спеціальну освіту, офіційно не працюючого, не одруженого, не судимого, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) у травні 2018 року, діючи на прохання невстановлених досудовим слідством осіб, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, вчинив пособництво у фіктивному підприємництві шляхом придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «РОЯЛ КОМЕРС» (код ЄДРПОУ 41908526), ТОВ «ЛОРЕНГ» (код ЄДРПОУ 41646351), ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 41457802) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даних підприємств псевдо фінансово-господарських операцій з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

Так, ОСОБА_5 з 01.05.2018 став директором та засновником - учасником, суб`єктів підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС» (код 41908526), ТОВ «ЛОРЕНГ» (код 41646351), ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» (код 41457802), які зареєстровано 01.05.2018 у державній адміністрації та на даний момент перебувають на обліку в ГУ ДФС у м. Києві.

Однак, придбання (перереєстрація) ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» відбулася без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Договором купівлі продажу частки (складеного) вказаних Товариств та Статутом Товариств, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

У травні 2018 року, перебуваючи в м. Києві (більш точний час та місце досудовим розслідуванням встановити не вдалось), ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, вступив у попередню змову з невстановленими досудовим слідством особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, з приводу вчинення дій щодо придбання (перереєстрації) на його ім`я суб`єктів підприємницької діяльності юридичних осіб ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена реєстраційними документами даних Товариств, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб. З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленим досудовим слідством особам копії сторінок свого паспорту серії НОМЕР_2 виданий Подільським РВ ГУ ДМС України в м. Києві від 13.03.2013 року та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру - НОМЕР_1 .

В подальшому, 01.05.2018, в денний час доби, перебуваючи на вулиці бульвар Лесі України, буд. 24 біля вареничної «Катюша» у Печерському районі міста Києва ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособницьких дій, спрямованих на перереєстрацію ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» на власне ім`я, для подальшого їх використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, отримав від невстановленої досудовим слідством особи попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», які свідчать про нібито придбання ОСОБА_5 даних суб`єктів підприємницької діяльності, а саме:

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (Форма 3) від 02.05.2018;

Протокол № 2 Загальні Збори Учасників ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС» від 01.05.2018 на 1 арк;

Договір купівлі продажу частки ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС» від 01.05.2018;

Довіреність ТОВ «ЛОРЕНГ» від 17.05.2018;

Довіреність ТОВ «ЛОРЕНГ» від 08.06.2018 на 1 арк;

Договір купівлі продажу частки ТОВ «ЛОРЕНГ» від 16.05.2018 на 1 арк;

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (Форма 3) від 15.05.2018;

Договір купівлі продажу частки ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» від 17.05.2018 на 1 арк.

У свою чергу ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та факт надання йому для підпису проектів документів, що містять завідомо неправдиві відомості про придбання ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», необхідні для перереєстрації даних суб`єктів підприємницької діяльності на його ім`я, а також те, що вони в подальшому будуть використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір, засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів.

З метою доведення свого злочинного наміру до кінця ОСОБА_5 повернув документи, засвідчені його підписом, невстановленим слідством особам, які 01.05.2018 отримали можливість подати перелічені вище документи до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державної адміністрації для проведення реєстраційних дій «Про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», тим самим здійснили внесення відомостей до реєстраційних даних суб`єктів підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС» з приводу їх перереєстрації на ОСОБА_5 .

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи із корисливих спонукань, а також з метою забезпечення належного функціонування суб`єктів підприємницької діяльності юридичних осіб ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», придбаних ним в результаті вчинення ним пособницьких дій невстановленим досудовим розслідуванням особам, у травні 2018 року, перебуваючи в м. Києві (більш точний час та місце досудовим розслідуванням встановити не вдалось) відвідав відділення банківських установ, а саме АТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627) за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, буд. 46, та АТ «УКРСОЦБАНК» (МФО 300023) за адресою: м. Київ, вул. Ділова, буд. 3, де подав відповідні заяви, а також реєстраційні документи ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», необхідні для отримання контролю за банківськими рахунками даних підприємств. При цьому ОСОБА_5 отримав відкриті ключі ЕЦП клієнта у системі «Клієнт-банк» і чекові книжки, необхідні для здійснення доступу до вказаних рахунків підприємства, які передала невстановленим досудовим розслідуванням особам з метою подальшого їхнього використання, для незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на перереєстрацію та забезпечення належного функціонування підприємств ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», ОСОБА_5 повинен був отримати від невстановленої особи попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 500 грн., однак грошові кошти він не отримав.

Отже, ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленими досудовим розслідуванням особами, фактично перереєстрував (придбав) підприємства ТОВ «РОЯЛ КОМЕРС», ТОВ «ЛОРЕНГ», ТОВ «КОМПАНІЯ ОМЕГА ПЛЮС», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб шляхом придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даних підприємств псевдо фінансово-господарських операцій з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

28.05.2019 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, - тобто придбанні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні надійшов на адресу Печерського районного суду м. Києва разом із угодою про визнання винуватості, укладеною у відповідності до статей 468, 469, 472 КПК України 29.05.2019 між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у вказаному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений повністю дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений зобов`язувався визнати свою вину у вчиненні інкримінованого злочину в обсязі підозри в судовому провадженні, співпрацювати з правоохоронними органами у встановленні та притягненні до кримінальної відповідальності осіб, причетних до вчинення злочинів.

Вищевказаною угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України із застосуванням ст. 69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2550 грн.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Судом роз`яснені обвинуваченому наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, а також положення ст. 474 КПК України.

Суд, заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, надані прокурором матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтвердив суду, що він беззаперечно визнає винуватість у вчиненні злочину, що йому інкримінується, за викладених в обвинувальному акті обставин.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості.

При цьому в судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального кодексу України.

З урахуванням тяжкості вчиненого злочину, особи винного, який раніше не судимий, має постійне місце проживання, за яким характеризується формально позитивно, на обліку нарколога, психіатра не перебуває, відсутності обставин, що обтяжують покарання, наявності декількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину: визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, суд вважає, що покарання сторонами угоди із застосуванням ст. 69 КК України визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

На стадії досудового розслідування запобіжний захід щодо ОСОБА_5 не застосовувався та правові підстави для застосування запобіжного заходу до набрання вироком суду законної сили відсутні.

Процесуальні витрати, речові докази у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 29 травня 2019 року між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у вказаному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2550 (дві тисячі п`ятсот п`ятдесят) грн. 00 коп.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_5 не застосовувати.

Процесуальні витрати, речові докази у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч.2 ст. 473 КПК України.

Копія вироку видається учасникам кримінального провадження після його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82484257
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/30223/19-к

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Вирок від 18.06.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні