Вирок
від 18.06.2019 по справі 760/3452/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження № 1-кп/760/1564/19

Справа № 760/3452/19

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2019 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю учасників кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.01.2019 року за № 32019100000000039 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Припять Чорнобильського району, Київської області, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, не працюючого, інваліда 2 групи, не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_4 у компанії невідомих йому осіб, отримав пропозицію перереєструвати на своє ім.»я підприємство ТОВ « ОФІССЕЙЛТРЕЙД» /код 41685254/ від 26.10.2017. При цьому, зазначені особи йому повідомили про необхідність надати їм особисті анкетні дані.

Усвідомлюючи протиправний характер таких дій, ОСОБА_4 у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, з корисливих мотивів, передав вказаним особам копію паспорту серії НОМЕР_1 , виданий Харківським РУ ГУ МВС України в м.Києві 01.04.1997 року та копію облікової картки платника податків.

ОСОБА_4 в травні 2018 року діючи на прохання невстановлених досудовим розслідуванням осіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, без наміру проводити законну підприємницьку діяльність, перебуваючи за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 отримав від невстановлених осіб договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ « ОФІССЕЙЛТРЕЙД» /код 4168525/ від 23.05.2018 року, а також довіреність на представництво інтересів товариства від 24.05.2018 року.

Крім того, 24.05.2018 року ОСОБА_4 з метою досягнення злочинної мети, разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою прослідували до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: м.Київ, вул. Антоновича,72 приміщення № 1, де було завірено підписом ОСОБА_4 на Протоколі № 23/18Загальних Зборів Учасників ТОВ «ОФІССЕЙЛТРЕЙД»/код 4168525/ від 24.05.2018 року, зареєстровано в реєстрі за № 475-477.

Після цього, невстановленими досудовим розслідуванням особами підписані ОСОБА_4 документи були подані до органів державної реєстрації юридичних та фізичних осіб- підприє\мців Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м.Київ, проспект Повітрофлотський,41,де було проведено реєстрацію юридичної особи ТОВ«ОФІССЕЙЛТРЕЙД»/код 4168525/.

Відповідно до наданих документів ОСОБА_4 виступив засновником ТОВ«ОФІССЕЙЛТРЕЙД»/код 4168525/,а також директором, що в свою чергу надало змогу використовувати зазначене підприємство для прикриття незаконної діяльності надання податкової вигоди іншим суб`єктам господарювання під виглядом здійснення реальних фінансово- господарських операцій з купівлі- продажу товарно- матеріальних цінностей.

Так, використовуючи ТОВ «ОФІССЕЙЛТРЕЙД»/код 4168525/, з травня по грудень 2018 року, невстановлені досудовим розслідуванням особи виписували та реєстрували податкові накладні з метою подальшого відображення в податковій звітності уявних операцій з купівлі- продажу товарно- матеріальних цінностей, а також відображали в податковій звітності ТОВ«ОФІССЕЙЛТРЕЙД»/код 4168525/ та подавали до органів ДФС України податкову звітність з розшифровкою податкового кредиту в розрізі контрагентів додатку № 5 до декларації з ПДВ, де зазначали контрагентів, підприємств- вигодонабувачів податкової вигоди під виглядом здійснення реальних фінансово- господарських операцій з купівлі- продажу товарно- матеріальних цінностей.

Жодного відношення до фінансово- господарської діяльності ТОВ«ОФІССЕЙЛТРЕЙД» ОСОБА_4 не мав, підприємство перереєстрував на своє ім"я без мети здійснення господарської діяльності. Реєстраційних документів не складав, лише підписував та передав невстановленим досудовим розслідуванням особам. Документів податкової та бухгалтерської звітності ТОВ «ОФІССЕЙЛТРЕЙД» ОСОБА_4 також не складав та не підписував, до органів фіскальної служби податкову звітність не подавав, службових осіб не призначав, печаткою підприємства не володів, її місцезнаходження йому невідомо.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив фіктивне підприємництво, тобто придбав суб`єкт підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинив кримінальне правопорушення. передбачене ч.1 ст.205 КК України.

25.01.2019 року між прокурором Київської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та підозрюваним ОСОБА_4 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та ОСОБА_4 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного провадження обставин, ОСОБА_4 зобов`язався під час судового розгляду у повному обсязі сформульованої підозри беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_4 повинен понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме за ч. 1 ст. 205КК України.

В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені ОСОБА_4 .

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана правам або інтересам окремих осіб, у яких бере участь потерпілий не допускається, окрім випадків надання потерпілим письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні також просила вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України,в обсязі підозри, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, заявивши, що здатен виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Захисник також просив затвердити угоду про визнання винуватості від 25.01.2019 року.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 згідно із ст. 12 КК України відноситься до злочину невеликої тяжкості від якого потерпілих не має.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_4 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

На підставі об`єктивно з`ясованих обставин, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 умови угоди про визнання винуватості, її форма та зміст відповідають вимогам КПК та КК України, діям обвинуваченого надана правильна правова кваліфікація за ч. 1 ст.205 КК України, а тому наявні всі правові підстави для затвердження вказаної угоди та призначення обвинуваченому узгодженого сторонами цієї угоди покарання.

Враховуючи викладене, керуючись п. 1 ч. 3 ст. 314, ч. 2 ст. 373, ст. ст. 122, 374, 474 та 475 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 25.01.2019 року укладену між прокурором ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України та призначити узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 25.01.2019 року покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян,що складає 8500/Вісім тисяч п`ятьсот/гривень.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд міста Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82491822
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/3452/19

Вирок від 18.06.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні