Ухвала
від 19.06.2019 по справі 921/465/16-г/5
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19 червня 2019 рокуСправа № 921/465/16-г/5 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопка Ю.О.

за участі секретаря судового засідання Карпи М.Ю.

розглянувши заяву від 10.06.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю Фінанс Тернотріумф про заміну сторони її правонаступником у справі №921/465/16-г/5

за позовом Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит

до Приватного підприємства Тернопільська фірма Меблі

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Приватне підприємство Аріол-Тернопіль

про звернення стягнення на предмет іпотеки згідно Іпотечного договору від 28 жовтня 2011 р. та Іпотечного договору від 01 березня 2013р.

За участі представників:

Позивача: не з`явився;

Відповідача: не з`явився;

Заявника: не з`явився;

У зв`язку із неявкою учасників справи в судове засідання 18.06.2019, технічна фіксація судового процесу, згідно ч.3 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), не здійснюється.

Встановив:

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 22 жовтня 2018 року позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит задоволені. В рахунок заборгованості Приватного підприємства Аріол-Тернопіль звернено стягнення на майно Приватного підприємства Тернопільська фірма Меблі .

На виконання даного рішення 22.11.2018 Господарським судом Тернопільської області видано наказ.

10.06.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінанс тернотріумф» звернулось до Господарського суду Тернопільської області із заявою про заміну сторони її правонаступником з Публічного акціонерного товариства "Банк Фінанси та Кредит" на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» у справі № 921/465/16-г/5.

В обґрунтування даної заяви зазначає, що, згідно протоколу електронного аукціону №UA-EA-2018-12-21-00021-b Фонд гарантування вкладів уступив право вимоги за іпотечними договорами Товариству з обмеженою відповідальністю ЕйПіЕс Україна . 27.02.2019 ПАТ відступив право вимоги. Пізніше, ТОВ ЕйПіЕс Україна відступило право вимоги по зазначених договорах іпотеки ТОВ Фінансова компанія Фінмарк .

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 11 червня 2019 року судове засідання у справі для розгляду заяви від 10.06.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» про заміну сторони її правонаступником було призначено на 10:30 год. 19.06.2019. Запропоновано сторонам надати до дати проведення судового засідання суду письмово викладену позицію щодо заяви від 10.05.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» про заміну сторони її правонаступником.

Повноважний представник заявника в судове засідання 19.06.2019 не прибув, причин неприбуття не повідомив, хоча про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином.

В судове засідання 19.06.2019 сторони у справі явки своїх уповноважених представників не забезпечили, причин неприбуття не повідомили, хоча про дату, час та місце його проведення були повідомлені належним чином.

Ч. 3, 4 ст. 334 ГПК України встановлено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За даних обставин, зважаючи на те, що усі учасники справи були належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду заяви, що брати участь в судовому засіданні є правом сторони, беручи до уваги встановлений чинним законодавством присічний термін розгляду зазначеної заяви, суд розглядає без участі учасників справи, за наявними у справі доказами.

Розглянувши заяву від 10.05.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» про заміну сторони правонаступником та долучені до неї докази, дослідивши норми чинного законодавства, суд встановив наступне:

Відповідно до ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому ст. 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» , сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження".

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Господарського суду Тернопільської області від 22 жовтня 2018 року позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Банк Фінанси та Кредит задоволені. В рахунок заборгованості Приватного підприємства Аріол-Тернопіль звернено стягнення на майно Приватного підприємства Тернопільська фірма Меблі .

На виконання даного рішення 22.11.2018 Господарським судом Тернопільської області видано наказ.

Двадцять сьомого лютого дві тисячі дев`ятнадцятого року між Публічним акціонерним товариством Банк Фінанси та Кредит (Банком) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕйПіЕс Україна» (Новим кредитором) укладено Договір про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки/застави, відповідно до якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до іпотекодавців, заставодавців, поручителів зазначених у Додатку №1, надалі по тексту - «Права вимоги» .

Відповідно до п.2.2 Договору відступлення прав вимоги, за цим Договором Новий Кредитор у День укладення цього Договору, але в будь - якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до п. 4.1 цього Договору, набуває усі права за Договорами іпотеки/застави.

Десятого травня дві тисячі тисячі дев`ятнадцятого року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕйПіЕс Україна» (Первісним Іпотекодержателем) та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Фінмар (Новий Іпотекодержатель) укладено Договір про відступлення прав вимоги за іпотечними договорами, відповідно до якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний Іпотекодержатель відступає Новому кредитору належні ОСОБА_1 Іпотекодержателю, а Новий кредитор набуває права вимоги Первісного Іпотекодержателя до іпотекодавців, зазначених у Додатку №1.

Відповідно до п.2.2 Договору до Нового Іпотекодержателя переходять всі без винятку права та обов`язки Первісного Іпотекодержателя, передбачені чинним законодавством України до Договорами іпотеки.

17 травня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінмарк (Первісний кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» (Новим кредитором) укладено Договір про відступлення вимоги, відповідно до якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор передає у власність, а Новий кредитор приймає у власність майнові права, права вимоги, які виникли та/або можуть виникнути у майбутньому та які ключають права вимоги, що випливають з договорів, перелічених в Додатку №1, надалі по тексту - Майнові права» .

Відповідно до п.2.2 Договору під відступленими правами вимоги розуміються в повному обсязі права Первісного кредитора, що на момент підписання Договору належали Первісному кредитору на підставі Договору про відступлення прав вимоги, укладеного 10.05.2019 року між ТОВ ФК Фінмарк та ТОВ ЕйПіЕс Україна.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України)).

В силу ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У відповідності до ст. 509 ЦК України, ст. 173 ГК України в силу господарського зобов`язання, яке виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Згідно ч. 1 ст. 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Отже, ст. 512 ЦК України передбачає випадки, в яких відбувається заміна кредитора у зобов`язанні, тобто, матеріальному правовідношенні, при цьому за змістом даної статті правонаступництво та передання своїх прав кредитором іншій особі за правочином є окремими самостійними підставами заміни кредитора у зобов`язанні, що відрізняються як за умовами виникнення, так і їх оформленням та правовими наслідками; заміна боржника в зобов`язанні також є можливою як на підставі правочину (ст. 520 ЦК України), так і в силу спеціальних приписів закону (ст. ст. 104-109 ЦК України).

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину. При цьому заміна кредитора саме у зобов`язанні допускається протягом усього часу існування зобов`язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом. Наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконано боржником, не припиняє зобов`язальних правовідносин сторін договору, тому заміна кредитора у зобов`язанні шляхом відступлення права вимоги із зазначенням у договорі обсягу зобов`язання, яке передається, на стадії виконання судового рішення не обмежує цивільних прав учасників правовідносин.

Відповідно до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що 17.05.2019 (дата укладення Договору про відступлення прав вимоги) відбулась заміна сторони у матеріальних правовідносинах (відбувся перехід прав вимоги), а саме: відбулась заміна кредитора на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Тернотріумф".

Згідно ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч.1 ст. 86 ГПК України).

Відтак, з огляду на встановлений судом факт заміни кредитора (стягувача) з Публічного акціонерного товариства "Банк Фінанси та Кредит" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Тернотріумф" у зобов`язаннях за Іпотечним договором 28 жовтня 2011 та Іпотечного договору від 01 березня 2013 року від 08.02.2008, суд дійшов висновку, що заява від 10.06.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінанс Тернотріумф» щодо заміни сторони її правонаступником підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. 73, 74, 86, 232-235, 242, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1.Замінити стягувача у справі №921/465/16-г/5, залучивши замість ПАТ Банк Фінанси та Кредит (вул. Січових Стрільців, буд.60. м.Київ, код 09807856) його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Фінанс Терноптріумф (вул. Живова, 31, м.Тернопіль, код 42839286).

2.Ухвалу направити сторонам у справі рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

3.Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню протягом десяти днів з дня її підписання, через Господарський суд Тернопільської області.

Повний текст ухвали складено 20.06.2019

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Ю.О. Чопко

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено21.06.2019
Номер документу82498441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/465/16-г/5

Постанова від 01.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 07.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 11.06.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Судовий наказ від 11.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Судовий наказ від 11.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні