Ухвала
від 20.06.2019 по справі 621/1506/19
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/1506/19

Пр. №1-кп/621/237/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

20 червня 2019 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області

головуючий суддя - ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання- ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження №12017220300000653 від 19.07.2017 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у злочині, передбаченому ч. 1 ст. 197-1 КК України,

в с т а н о в и в:

Згідно обвинувального акта від 19.07.2017 року ОСОБА_4 обвинувачуються у самовільному зайнятті земельної ділянки, чим завдано значної шкоди її власнику.

До обвинувального акту прокурором прокуратури Харківської області ОСОБА_6 , в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області подано цивільний позов до ОСОБА_4 про відшкодування шкоди у розмірі 179032 грн. 73 к.

Прокурор ОСОБА_3 просив вирішити питання про прийняття цивільного позову до розгляду.

Захисник ОСОБА_5 , висловив думку про невідповідність позовної заяви вимогам ст. 175 ЦПК України та відсутність підстав для пред`явлення позову саме прокурором в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області в зв`язку з чим вважав необхідним вирішити питання про залишення позовної заяви без руху.

Вислухавши думки сторін судового провадження, дійшов наступного.

Відповідно до ч. ч. 1, 4, 5 ст. 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред`являються у порядку цивільного судочинства.

Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

У відповідностідо ст.175ЦПК України,у позовнійзаяві позивачвикладає своївимоги щодопредмета спорута їхобґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Пунктом 2частини 3статті 175ЦПК визначено,що позовназаява повиннамістити: 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

Згідно частини 5 статті 175 ЦПК України, у разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що вона не відповідає вимогам пункту 2 частини 3 статті 175 та частини 5 статті 175 ЦПК України.

Так,Верховний суду своїйпостанові №924/1237/17 від 20 вересня 18 року наголосив, щопрокурор не може вважатися альтернативним суб`єктом звернення до суду і замінювати належного суб`єкта владних повноважень, який може і бажає захищати інтереси держави.Щоб інтереси держави не залишилися незахищеними,прокурор виконуєсубсидіарну роль,замінює в судовому провадженні відповідного суб`єкта владних повноважень, який всупереч вимог закону не здійснює захисту або робить це неналежно.У кожному такому випадку прокурор повинен навести (а суд перевірити) причини, які перешкоджають захисту інтересів держави належним суб`єктом, і які є підставами для звернення прокурора до суду.

Аналіз ч. 3ст. 23 Закону України "Про прокуратуру"дає підстави стверджувати, що прокурор може представляти інтереси держави в суді лише у двох випадках:якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження; у разі відсутності такого органу.

З урахуванням викладеного, відповідно до ч. ч. 4, 5 ст. 128 КПК України, ст. 185 ЦПК України, належить залишити позовну заяву без руху та надати позивачеві час для усунення недоліків і роз`яснити, що в іншому випадку позовна заява підлягає поверненню позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 128, 315 КПК України, ст. 175, 185 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву прокурора прокуратури Харківської області ОСОБА_6 в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до ОСОБА_4 про відшкодування шкоди у розмірі 179032 грн. 73 к. - залишити без руху, надати п`ятиденний строк з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви і роз`яснити, що у разі неподання позовної заяви, яка відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, позовна заява підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82509313
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —621/1506/19

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні