Ухвала
від 06.06.2019 по справі 761/19801/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/19801/19

Провадження № 1-кс/761/13931/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчогоз ОВС6-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньОфісу великихплатників податківДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів які містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх копій стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) рахунок № НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) рахунок № НОМЕР_4 , що знаходяться в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ).

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 32016100110000156 від 23.06.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів які містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх копій стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) рахунок № НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) рахунок № НОМЕР_4 , що знаходяться в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ).

Слідчим управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32016100110000156 від 23.06.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст.212 КК України, процесуальне керівництво у якому проводиться Генеральною прокуратурою України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), діючи умисно, у період 2017-2018 рр., шляхом проведення фінансово-господарських операцій із підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), в порушення вимог Податкового законодавства України, ухилились від сплати податку на прибуток в сумі 13916266 грн.

Вказане кримінальне правопорушення підтверджується дослідженням фінансово-господарських операцій за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в частині взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за податкові періоди з липня 2017 року по березень 2018 року.

В ході досудового розслідування встановлено, що згідно інформаційних баз ДФС України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у період 01.07.2017 по 31.03.2018 мало фінансово-господарські відносини з реалізації цукру власного виробництва в адресу підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

У органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що фактично реалізація цукру службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) не здійснювалась, а були проведені безтоварні «фіктивні» операції з метою формування податкового кредиту підприємствам з ознаками «фіктивності», які в свою чергу здійснюючи підміну товарних позицій безпідставно формували податковий кредит підприємствам реального сектору, а в свою чергу службовими особами вироблений цукор був реалізований за готівку юридичним та фізичним особам без відображення в податковому та бухгалтерському обліках.

За результатами тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що становлять банківську таємницю, встановлено перерахування грошових коштів з розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, з можливістю вилучення їх копій, які містять банківську таємницю (документів відкриття розрахункових рахунків, юридичних справ, прибуткових касових ордерів та документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях та які відображують надходження та списання за період з 01.01.2017 по теперішній час, грошових коштів по рахункам, які були відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ).

Згідно даних ІС «Податковий блок» встановлено, що зазначені підприємства мають відкриті рахунки у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » рахунок№ НОМЕР_2 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » рахунок № НОМЕР_4 .

Зазначені банківські документи можуть містити фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, походження грошових коштів, які перераховувались на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів на платіжних дорученнях та інших банківських документах, щодо відкриття та обслуговування рахунку особам, які відповідальні за управління та розпорядження рахунком, наявність розрахунків, заборгованостей з підприємствами-контрагентами, а також інші відомості, які підлягають дослідженню.

Відомості, що містяться в документах юридичної справи, прибуткових касових ордерах та документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження за період з 01.01.2017 по теперішній час, грошових коштів по рахункам, відкритим у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ), власниками яких являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », використовуватимуться як докази по кримінальному провадженню № 32016100110000156 та свідчать про фактичне надходження та перераховування коштів суб`єктам господарської діяльності.

Клопотання слідчий просив розглянути в порядку ч.2 ст.163 КПК України, а саме без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані документи, у зв`язку з тим, що виклик в судове засідання службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ), призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів.

У судове засідання старший слідчийз ОВС6-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньОфісу великихплатників податківДФС ОСОБА_3 не з`явився, про день та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду подав заяву, в якій просив проводити розгляд клопотання без його участі, крім того зазначив, що підтримує вимоги клопотання в повному обсязі та просить суд його задовольнити.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику осіб, у володінні яких вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 ), може бути використана під час досудового розслідування кримінального провадження, як докази факту протиправних дій суд вважає, що клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документівякі містять банківську таємницю у володінні банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 ) підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшогослідчого зОВС 6-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньОфісу великихплатників податківДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів які містять банківську таємницю, та знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 ) задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС 6-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , або іншим слідчим, прокурорам які входять в групу по даному кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до речей та документів стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) рахунок № НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) рахунок № НОМЕР_4 , що знаходяться в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 ),а саме: юридичних справщодо відкриттязазначених рахунків(статуту,установчого договору,свідоцтва продержавну реєстрацію(перереєстрації)СПД юридичної особи;паспортів уповноваженихосіб;договору найму,наказу іншогодокумента пропризначення напосаду директора;довіреність наім`яособи,яка маєправо відкриттяі розпорядженнярахунком,здійснення дійвід іменідиректора); картки іззразками підписіві відбиткомпечатки; заяв навідкриття (закриття)рахунків,договори нарозрахунково-касовеобслуговування клієнта,із додатками; заяв навидачу чековихкнижок,грошових (касових)чеків проотримання готівковихгрошових коштівчерез касубанку,а такожвідповідних довіреностейна отриманняготівкових коштівпо рахункампідприємств заперіод змоменту відкриттязазначених рахунківв банківськійустанові потеперішній час(уразі закриттярахунку подату закриття); інформації,яка міститьсяу витратнихордерах ікорінцях грошових(касових)чеків проотримання службовимиособами абоіншими особамиготівкових грошовихкоштів черезкасу банку,а такожінформації,яка міститьсяу відповіднихдовіреностях наотримання готівковихкоштів порахунку; договорів таінших документів,на підставіяких використовуваласясистема віддаленогодоступу типу«Клієнт-банк»(заявиклієнта провстановлення системи,договору наобслуговування системи,акту провведення системив експлуатацію;документів,які засвідчуютьвстановлення системи,генерацію іповторну генераціюелектронного ключаі електроннихпідписів клієнта,включаючи документи,які підтверджуютьфакт видачіданих електроннихключів); платіжних доручень на перерахування грошових коштів по зазначеним рахункам за період з моменту відкриття по теперішній час (уразі закриттярахунку подату закриття); відомостей прорух грошовихкоштів,відображених напаперовому таелектронному носіях,з розшифровкоюконтрагентів (назва,код ЄДРПОУ),призначенням платежу,датою платежу,часом проведенняплатежу,номером платіжногодокумента,сумою платежу,а такожз вказівкоювхідного івихідного залишківкоштів нарахунку напочаток ікінець кожногодня повказаним рахункамза періодз моментувідкриття рахунківпо теперішнійчас (уразі закриттярахунку подату закриття); відомості про ІР-адреси, що використовувались при використанні системи «Клієнт-Банк».

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/19801/19

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні