Рішення
від 18.06.2019 по справі 920/427/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.06.2019 Справа № 920/427/19 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Котельницької В.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження справу №920/427/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Шосткинське підприємство Нова Констракшн , м. Київ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю БК Дельта , м. Суми

про стягнення 50 000,00 грн.

за участю:

представника позивача - не прибув

представника відповідача - не прибув

При секретарі судового засідання - Пономаренко Т.М.

встановив :

До господарського суду звернулось ТОВ Шосткинське підприємство Нова Констракшн з позовом до ТОВ БК Дельта , у якому просить суд стягнути з останнього на свою користь 50000,00 грн. попередньої оплати, перерахованої на виконання умов договору підряду № 21/03-19 від 21.03.2019, а також покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору.

Відповідач відзиву на позовну заяву не подав, у судове засідання свого повноважного представника не направив.

Судова ухвала від 07.05.2019 про відкриття провадження у справі, направлена відповідачеві за адресою, повідомленою позивачем (40000, м. Суми, вул. Соборна, 14/73), повернута до суду відділенням поштового зв`язку з відміткою за зазначеною адресою не знайдено .

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 11.06.2019 місцезнаходженням відповідача є: 40000, м. Суми, вул. Соборна, 14/73, відтак відповідач є таким, що належним чином повідомлений про місце і дату слухання справи.

Від позивача до суду надійшло клопотання (вх. № 1792к від 14.06.2019), у якому він повідомив, що підтримує позовні вимоги та просить суд розглядати справу без участі його представника.

Згідно з положеннями статей 247-252 Господарського процесуального кодексу України справи розглядається у порядку спрощеного позовного провадження.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, суд зазначає наступне:

21.03.2019 між сторонами у справі укладено договір підряду №21/03-19, за умовами якого відповідач (підрядник/субпідрядник/виконавець за договором) в межах договірної ціни виконує на свій ризик власними і залученими силами і засобами роботи по ремонту та монтажу господарсько побутової каналізації К1 на об`єкті: Будівництво складського комплексу з адміністративно-побутовими приміщеннями , що знаходиться за адресою: с. Рославичі, Васильківського р-ну, Київської обл. в подальшому - Об`єкт, згідно робочої документації, положень цього договору та додатків до нього, ДБН України та вимог замовника будівництва (пункт 1.1 договору), а позивач (генпідрядник) приймає якісно виконані роботи, шляхом підписання двостороннього Акту про прийняття повного комплексу робіт, та оплачує якісно виконані роботи на умовах даного договору (пункт 1.2 договору).

Згідно п.2.1. договору початком виконання робіт є 21 березня 2019 року.

У відповідності з п. 2.2. договору закінчення робіт 03 квітня 2019 року. Строк виконання робіт за складає 14 календарних днів.

У відповідності з п. 2.4. договору датою закінчення робіт Субпідрядником за цим Договором вважається дата їх прийняття Генпідрядником (дата підписання генпідрядної форми КБ-2в, КБ-3, за формою згідно Додатків 3 та 4 до даного договору).

Згідно п. 2.5. договору строки виконання робіт можуть бути змінені з внесенням відповідних змін у цей договір шляхом підписання Додаткової угоди до цього договору.

Відповідно до п.4.1. договору субпідрядник зобов`язаний використовувати кошти, отримані від генпідрядника виключно із метою забезпечення виконання робіт, передбачених цим договором. За вимогою генпідрядника субпідрядник протягом одного робочого дня зобов`язується надати генпідряднику звіт про використання коштів, та підтверджуючі використання коштів первинні бухгалтерські документи.

Порядок прийняття та оплати робіт визначений у пункті 4.2 договору підряду. Зокрема, пунктом 4.2.1 визначено, що аванс у розмірі 50 000,00 грн включаючи ПДВ 20% перераховується замовником протягом 5 (п`яти) банківських днів з моменту укладання договору.

Згідно п.4.6. договору у випадку порушення субпідрядником термінів виконання робіт на Об`єкті та/або розірвання та/або припинення дії цього договору - субпідрядник зобов`язаний протягом 3 (трьох) банківських днів із дати отримання вимоги Генпідрядника перерахувати на розрахунковий рахунок Генпідрядника невикористані кошти отримані у відповідності із положеннями п. 4.1 цього договору у повному обсязі.

Відповідно до п. 6.5. договору у випадку порушення субпідрядником термінів загального графіка виконання робіт понад 5 робочих днів на Об`єкті - генпідрядник має право розірвати цей Договір в односторонньому порядку.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов укладеного договору 21.03.2019 позивач сплатив авансовий платіж в розмірі 50 000,00 грн., що підтверджується довідкою з банку (вих. №1-2/19/1023 від 12.04.2019) та Актом звіряння взаємних розрахунків за період з 01.01.2019 по 29.03.2019, підписаним між позивачем та відповідачем.

Судом встановлено, що відповідач не виконав жодних робіт за договором та не приступив до їх виконання, хоча повинен був за умовами договору від 21.03.2019 виконати роботи в повному обсязі до 03.04.2019.

Позивач 29.03.2019 отримав від відповідача лист за №1, у якому був повідомлений про неможливість виконання умов договору підряду та у якому відповідач зобов`язувався до 05.04.2019 повернути суму авансового платежу в розмірі 50 000,00 грн.

В свою чергу позивач 29.03.2019 листом № 29/03/19-1 повідомив відповідача про розірвання договору та необхідність повернення авансового платежу.

Однак, як встановлено судом, станом на 29.04.2019 відповідач не повернув суму авансу, що підтверджується довідкою з банку, чим порушив право позивача на володіння та користування власними коштами та змусив останнього звернутись до суду за захистом цього права.

Статтею 11 Цивільного кодексу України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного Кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським, кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договорами.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 525 ЦК України передбачає, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (ст. 530 ЦК України).

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частиною 1 статті 612 ЦК України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено судом, відповідач не виконав зобов`язання по виконанню робіт, обумовлених договором підряду № 21/03-19.

Відповідно до ч. ч. 2, 4 ст. 849 ЦК України якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її в строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

Аналогічна правова норма закріплена ч. 1 ст. 615 ЦК України, відповідно до якої у разі порушення зобов`язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом.

Крім того, згідно з ч. 3. ст. 612 ЦК України якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов`язання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодування збитків.

Таким чином, суд зазначає, що законом позивачу як замовнику надано право відмовитися в односторонньому порядку від договору у будь-який час до закінчення роботи, якщо її виконання навіть не було розпочато, і визначене цією нормою право не може бути обмежене.

Отже, договір підряду може бути розірваний в результаті односторонньої відмови від нього у повному обсязі, тобто в результаті вчинення замовником одностороннього правочину, який тягне припинення зобов`язань його сторін.

Судом встановлено, що відповідач отриманої суми передплати на вимогу позивача не повернув, хоча зобов`язаний був її повернути в силу положень пункту 4.6 укладеного договору підряду.

У відповідності до вимог статей 13, 74 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Відтак, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, враховуючи відсутність доказів сплати відповідачем заборгованості, суд доходить висновку, що вимога щодо стягнення з відповідача на користь позивача суми попередньої оплати за договором підряду № 21/03-19 від 21.03.2019 в сумі 50000,00 грн. є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 123, 129 Господарського процесуального кодексу України витрати позивача по сплаті судового збору підлягають відшкодуванню йому за рахунок відповідача.

Керуючись ст. ст. 123, 126, 129, 231-233, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю БК Дельта (40000, м. Суми, вул. Соборна, 14/73; код ЄДРПОУ 39240463) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Констракшн (01054, м. Київ, вул. Олеся Гончара, 52/13; код ЄДРПОУ 40430420) 50000,00 грн. коштів, перерахованих як авансовий платіж за договором підряду № 21/03-19 від 21.03.2019; а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 1921,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.ч.1, 2 ст. 241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч.1 ст. 256 ГПК України). Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 257 ГПК України). Відповідно до п. 17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст рішення складено 21.06.2019.

Суддя В.Л. Котельницька

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено24.06.2019
Номер документу82527854
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50 000,00 грн.

Судовий реєстр по справі —920/427/19

Судовий наказ від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Рішення від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні