Ухвала
від 12.06.2019 по справі 495/4495/19
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/4495/19

Номер провадження 1-кс/495/2941/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2019 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про призначення трасологічної експертизи за спеціальністю 4.2,

В С Т А Н О В И В:

12.06.2019 року слідчий СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про призначення трасологічної експертизи за спеціальністю 4.2.

В клопотанні слідчого зазначено, що в проваджені СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12019160240001111 від 24.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 187 КК України, а саме розбій спрямований на заволодіння майном у великих розмірах.

Так, 24 травня 2019 року приблизно о 3 годині троє невстановлених осіб через незачинені двері проникли до приміщення будинку АДРЕСА_1 , де застосувавши насилля яке не є небезпечним для життя та здоров`я потерпілої, відкритим шляхом викрали грошові кошти в сумі та вироби з металу жовтого кольору, чим заподіяли збиток на ОСОБА_4 у великих розмірах на суму 253,500 грн.

В ході проведення огляду біля будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено фрагментарні сліди протектору шин, які зафіксовані за допомогою масштабної фотозйомки.

В рамках досудового розслідування по зазначеному кримінальному провадженню слідчий вважає за необхідне провести трасологічну експертизу за спеціальністю 4.2, провадження якої доручити експертам Одеського НДЕКЦ МВС України. На вирішення експертам поставити наступні питання: Чи придатні для ідентифікації сліди протектору шин, зафіксований за допомогою масштабної фотозйомки?

Проведення зазначеної експертизи є одним з джерел встановлення об`єктивної істини по провадженню, тобто доказом, який підтверджує або спростовує факт причетності особи до вчинення кримінального правопорушення чи факту наявності самої події кримінального правопорушення, неможливість у інший спосіб отримати доказові відомості, свідчить про доцільність її проведення, у зв`язку з чим слідчий просить задовольнити клопотання.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 , повідомлений належним чином, не з`явився. Надав до суду заяву, відповідно до якої просить розглянути клопотання за його відсутності та його задовольнити.

Перевіривши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1)встановлення причинсмерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155Кримінального кодексу України.

6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Відповідно до ч.ч. 1,2, 3, 6 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

У клопотанні зазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання; 4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

Пунктом 6 «Інструкції з організації, проведення та оформлення експертних проваджень у підрозділах Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України» затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України № 591 від 17.07.2017 року визначено, що проведення судової експертизи та експертного дослідження доручається працівникам ДНДЕКЦ, НДЕКЦ, які атестовані Експертно-кваліфікаційною комісією МВС як судові експерти за відповідною експертною спеціальністю.

Таким чином з огляду на вищенаведене, слідчий суддя вважає, що для вирішення питань, що мають істотне значення для повного та всебічного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019160240001111 необхідно призначитисудову трасологічну експертизу за спеціальністю 4.2.

Керуючись статями 40, 242-244 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Білгород-Дністровського ВП ГУ НП в Одеській області ОСОБА_3 про призначення трасологічної експертизи за спеціальністю 4.2 - задовольнити.

Призначити по кримінальному провадженню трасологічну експертизу за спеціальністю 4.2, виконання якої доручити експертам Одеського науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру МВС України.

На вирішення експертам поставити питання:

-Чи придатні для ідентифікації сліди протектору шин, зафіксований за допомогою масштабної фотозйомки?

Для дослідження експертам направити: належно завірені копії матеріалів кримінального провадження, фотознімки на електронному носію.

При проведенні експертизи дозволити часткове або повне витрачення (руйнування) наданих на дослідження об`єктів.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від виконання покладених на експерта обов`язків за ст. 384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —495/4495/19

Ухвала від 01.03.2021

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 21.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 09.09.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні