Рішення
від 22.04.2019 по справі 505/1974/17
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/1974/17

Провадження № 2/505/100/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.04.2019 року Котовський міськрайонний суд Одеської області

у складі головуючої судді Павловської Г.В.

при секретарі Шевчук С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Подільську Одеської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області, про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВ И В:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся в суд з цим позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка день смерті проживала в с.Коси АДРЕСА_1 Котовського району АДРЕСА_1 Одеської області. Після її смерті відкрилася спадщина на все її майно, у тому числі і на земельну ділянку, площею 6,9131 га, розташовану на території Косівської сільської ради, Котовського району, Одеської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 06.12.2004 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації Котовського району Одеської області від 08 червня 2004 року за №224-04 і зареєстрований в книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі № 010452500189, кадастрові номери НОМЕР_2 і НОМЕР_3 , яке вона заповідала за життя йому, на підстав заповіту від 20.03.2009 року, посвідченого приватним нотаріусом Котовського міського нотаріального округу Сівун Ф.Й.

Він є єдиним спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 .Інших спадкоємців за законом або за заповітом немає. Протягом всього літнього життя ОСОБА_2 він постійно утримував її та допомагав, мешкав разом із нею в с.Коси АДРЕСА_1 Котовського району АДРЕСА_1 Одеської області.

У встановлений законом термін він звернувся до шостої Одеської державної нотаріальної контори, із відповідною заявою про прийняття спадщини.

Але, в зв`язку з тим, що оригінал правовстановлюючого документу на вищевказане спадкове майно був втрачений, постановою державного нотаріуса шостої Одеської державної нотаріальної контори від 09.06.2017 року за №1909/0231 йому було відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Крім того, отримати витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки площею 6,9131 га, розташовану на території Косівської сільської ради, Котовського району, Одеської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 06.12.2004 року він не має можливості, оскільки при паюванні земель колективних сільськогосподарських підприємств уточнення грошової оцінки земель, переданих у колективну власність та нормативна грошова оцінка земельних часток (паїв) визначались у схемах поділу земель колективної власності, що не являється технічною документацією з оцінки земель. Видати витяги про нормативну грошову оцінку земельних ділянок з такого виду документації немає можливості, а можуть бути надані лише у виді інформації про їх індексовану вартість, зазначену у схемах поділу земель колективної власності на земельні частки (пай), оскільки вищезазначена земельна ділянка була отримана у власність взамін сертифікату на право на земельну частку (пай). Про що його було проінформовано листом від 27.07.2017 року за №122 відділу у Подільському районіГоловного управління Держгеокадастру в Одеській області.

У зв`язку з цим, він змушений звернутись до суду та просить визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_4 право приватної власності на земельну ділянку, площею 6,9131 га, розташовану на території Косівської сільської ради, Котовського району, Одеської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 06.12.2004 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації Котовського району Одеської області від 08 червня 2004 року за №224-04 і зареєстрований в книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі № 010452500189, кадастрові номери НОМЕР_2 і НОМЕР_3 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , як за спадкоємцем за заповітом.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника. Проти заявлених вимог не заперечують. Вважають подану позовну заяву ОСОБА_1 обґрунтованою, а надані матеріали - достатніми для визнання права власності на спадкове майно.

Згідно ч.3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів. Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав .

Відповідно до ст.ст.15,16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути припинення дії, яка порушує право та примусове виконання обов`язку в натурі.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ч. 3ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Нормами ч.4 ст.206 ЦПК України визначено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Коси Котовського району Одеської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_5 , актовий запис № 842 від 12.10.2016 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все її майно, у тому числі і на земельну ділянку, площею 6,9131 га, розташовану на території Косівської сільської ради, Котовського району, Одеської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 06.12.2004 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації Котовського району Одеської області від 08 червня 2004 року за №224-04 і зареєстрований в книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі № 010452500189, кадастрові номери НОМЕР_2 і НОМЕР_3 .

За життя ОСОБА_2 склалазаповіт ВМВ № 954095, посвідчений приватним нотаріусом Котовського міського нотаріального округу Сівун Ф.Й. 20.03.2009 року, зареєстрований в реєстрі за №735, відповідно до якого заповіла позивачу ОСОБА_1 , в тому числі земельну ділянку на території Косівської сільської ради Одеської області.

Згідно висновку №02-17 експертних досліджень від 26.12.2017 року ринкова вартість земельної ділянки, площею 3,4481 га з цільовим призначенням ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Косівської сільської ради Подільського (колишня назва Котовський) району Одеської області на дату оцінки складає 80 000 грн.

Статтею 1216 Цивільного кодексу України, передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідност.1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Зі змісту ч. 3ст. 1268 Цивільного кодексу України вбачається, що спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину чи відмовитися від її прийняття. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України не подав заяву про відмову від спадщини.

Відповідно до ст. 1297 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У відповідності до п.4.14 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання право встановлювальних документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

Постановою державного нотаріуса шостої Одеської державної нотаріальної контори №1909/02-31 від 09.06.2017 року, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вигляді земельної ділянки площею 6,9131 га , розташованої на території Косівської сільської ради Подільського (колишня назва Котовський) району Одеської області, у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

Частина 5 статті 1268 Цивільного кодексу України встановлює, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог п. 4.20 Розділу 4 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, оформлення та видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку проводиться на підставі Державного акту про право власності на земельну ділянку, витягу з Державного земельного кадастру про відсутність обмежень на земельну ділянку або витягу з Поземельної книги, а також витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Постановою пленуму ВСУ від 30.05.2008 №7 Про судову практику у справах про спадкування п.10. наголошено, що відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Таким чином відсутність у позивача можливості надання нотаріусу належних правовстановлюючих документів на спадкове майно, позбавляє його права на оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Оцінивши надані докази у їх сукупності, надавши їм належну правову оцінку, а також враховуючи, що визнання за позивачем права на земельну частку (пай) не порушують нічиїх прав та інтересів, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 81, 89, 263- 265,293,315, 319 ЦПК України, 1222, 1261, 1268, 1270, 1276 ЦК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області, про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_4 право приватної власності на земельну ділянку, площею 6,9131 га, розташовану на території Косівської сільської ради, Котовського району, Одеської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 06.12.2004 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації Котовського району Одеської області від 08 червня 2004 року за №224-04 і зареєстрований в книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі № 010452500189, кадастрові номери НОМЕР_2 і НОМЕР_3 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , як за спадкоємцем за заповітом.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п.15.5 15 п.1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди

Суддя Г.В.Павловська

Повне судове рішення складено 22 квітня 2019 року.

СудКотовський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.04.2019
Оприлюднено23.06.2019
Номер документу82531280
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —505/1974/17

Рішення від 22.04.2019

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

Ухвала від 04.08.2017

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні