Рішення
від 21.06.2019 по справі 325/2065/18
ПРИАЗОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/325/49/2019

справа № 325/2065/18

РІШЕННЯ

Іменем України

21 червня 2019 року смт. Приазовське

Приазовський районний суд Запорізької області у складі:

головуючої судді Васильцової Г.А.

за участю секретаря судового засідання Міняйло А.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВАГРО , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Сурож , Відділ державної реєстрації та адміністративних послуг Приазовської районної державної адміністрації, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

11 грудня 2018 року до суду надійшла позовна заява, у якій позивач ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 , просив суд: 1) визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 05.01.2018 року, зареєстрований 21.03.2018 року, номер запису про інше речове право 25400089 у виконавчому комітеті Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ АЗОВАГРО ; 2) скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 4,2315 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, здійсненої державним реєстратором виконавчого комітету Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, на підставі договору оренди землі від 05.01.2018 року, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ АЗОВАГРО , зареєстрований 21.03.2018 року, номер запису 25400089.

Позов обґрунтований тим, що позивач є власником земельної ділянки площею 4,2315 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства. 21.12.2016 року був зареєстрований договір оренди цієї земельної ділянки, відповідно до умов якого позивач передав земельну ділянку в оренду ТОВ Сурож на строк 7 років, до 20.12.2023 року. У лютому 2018 року ТОВ Сурож повідомило позивача, що відповідно до інформації з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, на зазначену земельну ділянку зареєстровано право оренди ТОВ АЗОВАГРО на підставі договору оренди від 05.01.2018 року, відповідно договір оренди з ТОВ Сурож розірвано. Вказаний договір оренди з ТОВ АЗОВАГРО і жодні додатки до нього ОСОБА_1 не підписував, а тому такий договір має бути визнаний недійсним. Оригінал договору знаходиться у відповідача, у зв`язку з чим позивач письмово звертався до відповідача для надання йому примірника оригіналу договору, але відповідач цього не зробив. Також, з приводу факту підроблення підпису на договорі, позивач звертався із заявою до національної поліції.

Ухвалою судді від 13.12.2018 року відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання на 09.01.2019 року, задоволено клопотання позивача і витребувано: у відповідача оригінал оспорюваного договору оренди земельної ділянки; у відділу державної реєстрації та адміністративних послуг Приазовської районної державної адміністрації реєстраційну справу про реєстрацію права оренди земельної ділянки на підставі оспорюваного договору оренди.

Ухвалою суду від 09.01.2019 року, в підготовчому засіданні оголошено перерву до 04.02.2019 року у зв`язку з неявкою представника відповідача і невиконанням ухвали суду про витребування документів. Учасників справи зобов`язано повторно надати витребувані судом документи.

04.02.2019 року представником позивача подано клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи.

Ухвалою суду від 04.02.2019 року, в підготовчому засіданні оголошено перерву до 06.03.2019 року у зв`язку невиконанням відповідачем ухвали суду про витребування документів. Втретє зобов`язано відповідача надати оригінал оспорюваного договору оренди земельної ділянки для проведення почеркознавчої експертизи, роз`яснено наслідки ненадання документу; зобов`язано позивачку надати експериментальні і вільні зразки свого підпису для проведення експертизи.

У строк до 06.03.2019 року відповідач ухвалу суду про надання оригіналу договору не виконав, про причини невиконання ухвали не повідомив. Позивачкою було надано суду експериментальні і вільні зразки підпису.

Ухвалою суду від 06.03.2019 року задоволено клопотання представника позивача і призначено у справі судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставлене питання, чи виконаний підпис на оспорюваному договорі оренди позивачкою або іншою особою; вирішено надати експерту для дослідження оригінал договору оренди земельної ділянки від 05.01.2018 року, а також зразки підпису позивачки; вчетверте зобов`язано відповідача протягом п`яти днів з моменту отримання ухвали надати суду оригінал договору оренди земельної ділянки; зупинено провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвалою суду від 15 квітня 2019 року відновлено провадження у справі у зв`язку з невиконанням відповідачем ухвали суду про надання оригіналу договору оренди земельної ділянки, призначено підготовче засідання на 07 травня 2019 року.

Ухвалою суду від 07 травня 2019 року підготовче провадження завершено, справа призначалася до судового розгляду не одноразово.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує.

Відповідач у підготовчі засідання та в судові засідання уповноваженого представника не направив, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчать поштові повідомлення про вручення судових повісток і ухвал суду.

Відзив на позов або письмові пояснення по суті позову відповідач не надав. Крім того, відповідач не виконав ухвали суду від 13.12.2018 року, 09.01.2019 року, 04.02.2019 року, 06.03.2019 року і не надав суду оригінал оспорюваного договору оренди земельної ділянки і не надав пояснення щодо причин невиконання.

Третя особа - ТОВ Сурож , належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання уповноваженого представника не направили, письмові пояснення у справі не надали. Проте надіслали заяву про розгляд справи у їх відсутність, в якій зазначено, що позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Третя особа - Відділ державної реєстрації та адміністративних послуг Приазовської районної державної адміністрації в судове засідання уповноваженого представника не направив, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, на виконання ухвали суду надав копії реєстраційної справи з реєстрації оспорюваного договору оренди земельної ділянки.

Дослідивши зібрані у справі докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з такого.

Згідно ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Статтею 84 ЦПК України суд наділений правом витребування доказів. Частиною 7 зазначеної статті встановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно з ч. 10 ст. 84 ЦПК України, у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ.

Відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Статтями 13, 14 Закону України Про оренду землі передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

На підставі ст. 16 Закону України Про оренду землі , укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

Згідно зі ст. 12 ЦК України, особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Дво- чи багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін.

Статтею 215 ЦК України передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 203 ЦК України визначено, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Згідно з ч. 1 ст. 216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Під час розгляду справи судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 4,2315 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Ганнівської сільської ради Приазовського району Запорізької області, на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 12.09.2014 року.

22.12.2015 року між ОСОБА_1 і ТОВ Сурож в особі директора Приходько А.І. укладено договір оренди, відповідно до умов якого, позивач передав в користування ТОВ Сурож належну йому земельну ділянку, за плату, строком на сім років. Вказаний договір містить додатки і був зареєстрований у встановленому законом порядку, що підтверджено інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 04.01.2017 року.

У лютому 2018 року від ТОВ Сурож позивач дізнався, що стосовно зазначеної земельної ділянки зареєстровано право оренди ТОВ АЗОВАГРО на підставі договору оренди від 05.01.2018 року.

Відповідно до письмових копій матеріалів реєстраційної справи № 452410123245, зроблених з електронних копій документів, встановлено, що матеріали містять копію угоди про розірвання договору оренди від 22.12.2015 року, укладеної 15.12.2017 року між ТОВ Сурож в особі директора І.І. Романченко та ОСОБА_1 .. Крім того, у матеріалах міститься копія договору оренди земельної ділянки від 05.01.2018 року, відповідно до умов якого ОСОБА_1 передав в користування ТОВ АЗОВАГРО в особі директора Романченко І.І. земельну ділянку площею 4,2315 га кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, за плату, строком на сім років. Будь-які додатки до договору відсутні.

Згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 21.11.2018 року, відомості про право оренди ТОВ АЗОВАГРО земельної ділянки площею 4,2315 га кадастровий номер НОМЕР_1 , зареєстровано за номером НОМЕР_2 , виконавчим комітетом Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області.

Заявляючи даний позов, ОСОБА_1 наполягав на тому, що не підписував оспорюваного договору оренди земельної ділянки, а отже такий правочин не був наслідком його волевиявлення і не відповідав його внутрішній волі.

Підтвердження або спростування вказаних обставин потребує спеціальних знань, а тому ухвалою суду від 06.03.2019 року було призначено почеркознавчу експертизу.

Крім цього, суд ухвалами від 13.12.2018 року, 09.01.2019 року, 04.02.2019 року, 06.03.2019 року зобов`язував відповідача надати оригінал оспорюваного договору оренди земельної ділянки для проведення експертного дослідження.

Проте, всі вказані ухвали не були виконані відповідачем, при цьому підстави невиконання суду не повідомлено. Ненадання оригіналу договору унеможливило проведення у справі експертизи, що неможливо без надання експерту матеріалів у виді оригіналу договору.

Враховуючи таку поведінку відповідача, суд, керуючись положеннями ч. 7, 10 ст. 84, ст. 109 ЦПК України визнає встановленим факт того, що підпис на оспорюваному договорі оренди земельної ділянки належить не позивачу ОСОБА_1 , а іншій особі.

Відповідно, є доведеним, що такий договір укладений поза волею позивачки як орендодавця, а тому суперечить ч. 3 ст. 203 ЦК України, і має бути визнаний недійсним.

Позовні вимоги щодо скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, враховуючи положення ст. 216 ЦК України, також підлягають задоволенню, як похідні вимоги.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, у зв`язку з задоволенням позову, судові витрати у виді судового збору в сумі 1409,60 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 12, 13, 81-82, 89, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВАГРО , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Сурож , Відділ державної реєстрації та адміністративних послуг Приазовської районної державної адміністрації, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки - задовольнити повністю.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 05.01.2018 року, зареєстрований 21.03.2018 року, номер запису про інше речове право 25400089 у виконавчому комітеті Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ АЗОВАГРО .

Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 4,2315 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, здійсненої державним реєстратором виконавчого комітету Терсянської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, на підставі договору оренди землі від 05.01.2018 року, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ АЗОВАГРО , зареєстрований 21.03.2018 року, номер запису 25400089.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВАГРО (Код ЄДРПОУ 41776849) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_3 ) судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев`ять) гривень 60 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Приазовський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його складення.

Дата складення рішення суду 21 червня 2019 року.

Суддя Г.А. Васильцова

СудПриазовський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено23.06.2019
Номер документу82539388
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —325/2065/18

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Рішення від 21.06.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 09.01.2019

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Васильцова Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні